Skupina Gadi: Trije očki ustvarjajo uspešnice

28. 6. 2017 | Vir: Nova
Deli
Skupina Gadi: Trije očki ustvarjajo uspešnice (foto: Rok Majhenič)
Rok Majhenič

Člani skupine Gadi prav pridno skrbijo za naraščaj. David Novak, Anže Zavrl in Primož Ilovar sestavljajo prepoznaven trio v narodno-zabavni glasbi, njihove pesmi si požvižgavajo tako mladi kot starejši. Se je pa v fantovski zasedbi v zadnjem času nekaj spremenilo: vsi so postali očki. In mi smo se z njimi pogovarjali prav o tem – o družinah in glasbi.

Največja sprememba so teme, o katerih se Gadi pogovarjajo zadnje čase – to so debate o malčkih. S tem, ko so postali starši, se je pač marsikaj spremenilo, a veliko tudi ne. "Res je, marsikaj se je spremenilo, vendar kadar so vaje, so vaje, res pa je, da jih moramo kdaj pa kdaj prestaviti, če slučajno ni varstva ali pa pride kaj drugega vmes. Spremenile so se tudi teme pogovorov, ko se vozimo na nastope. Zdaj imamo bolj debate o malčkih,"pove Primož Ilovar, vokal Gadov in baskitarist.

"Čas za druženje se vedno najde in tega nam ne manjka. Za vaje se sproti dogovarjamo in prilagajamo," pripomni David, kitarist in glavni vokalist, Anže, harmonikar in vokalist, pa doda: "Vsi se trudimo, da efektivnost na glasbenem področju ne pada. Imamo to srečo, da družine to razumejo." Primož je očka 17-mesečne Lane, David ima dve hčerki, Stelo, ki šteje 4 leta, in Loti, ki ima komaj 5 mesece. Anže pa ima parček, hčerko Dioro, ki je stara 5 mesecev, in sina Brendija, ki bo avgusta dopolnil 3 leta.

Anže, skupina Gadi

Otroci imajo na splošno radi glasbo 'gadov', seveda pa jo imajo njihovi otroci najrajši. "Naša Lana začne takoj migati, ko zasliši kakšno poskočno polko. Na naši veselici je bila že, ko je imela komaj dobrih šest mesecev, od takrat naprej pa nič več, ker smo bili vedno predaleč od doma. To poletje bo spet priložnost, da nas obišče, verjetno bo že plesala z mamico. Včasih pride k meni, ko miksam kak nov komad, in navdušeno sodeluje zraven," je nad hčerko navdušen Primož, Davidovi hčerki pa radi pomigata po gadovsko, medtem ko Anže pove: "Moj oče je igral meni, jaz mojim otrokom. Tako nekako se glasba še vedno posluša in igra v naši hiš. Brendi uživa v plesu, prepevanju, Diora za zdaj še začudeno opazuje. Kako bo naprej, pa bo pokazal čas."

Žene in otroci na njihovih koncertih

Njihove partnerice imajo seveda rade glasbo, ki jo ustvarjajo postavni fantje. Odkar pa so postali bolj družinski, jih na njihovih koncertih ni več toliko. "Moja partnerica Alenka je sprva še prišla na kak koncert, zdaj pa je to bolj izjema. Bo pa v teh poletnih mesecih zagotovo prišla z Lano na kako bližnjo veselico, da bo še ona videla, kaj počne ati vse vikende, ko ga ni doma. Med vajami se večinoma bolj umaknejo in nas pustijo same, če že pridejo, pridejo samo na hitro pozdravit ali pa nas postrežejo s kako kavo ali čajem," ponosno razloži Primož, ki se sicer ukvarja le z glasbo.

Primož Ilovar

Poleg nastopov s skupino Gadi ima še domač studio, kjer nastajajo uspešnice tudi za druge izvajalce. Davidova partnerica Barbara pa je glasbenica: "Včasih se najde čas, sicer pa je Barbara glasbenica, tako da za vikend oba prepevava, vsak s svojim bendom." Anže pa pove: "Moja žena Tina nas mora poslušati v vsakem primeru, ker vadimo eno nadstropje nižje v hiši od bivalnih prostorov. Pride na kakšno veselico, ki je v bližini. Ima pa zelo 'dobro uho', tako da jo rad povprašam za glasbeno mnenje." Naj dodamo, da je Tina sestra Dejana Vunjaka in hčerka pokojnega Brendija, legende slovenske zabavne glasbe. Anže pa se poleg glasbenega ustvarjanja z 'gadi' ukvarja še z učiteljstvom, saj poučuje razredni pouk na osnovni šoli.

Poletna uspešnica je Ljubim te!

Čeprav so uspešni, pa so vendarle zelo skromni. Ko jih povprašam o novi poletni uspešnici, Primož pove: "Za uspešnico je težko tako kmalu okronati neko pesem, sploh glede na to, da poletja še ni, vsaj koledarskega ne. Smo pa pred kratkim izdali novo pesem s spotom, ki nosi naslov Ljubim te, in moramo reči, da se zelo dobro prijema – nad pričakovanji. Za to poletje načrtujemo še snemanje dveh spotov, tako da bodo imeli poslušalci še kaj videti in slišati."

David se strinja, da je zadnja in najnovejša polka Ljubim te potencialna uspešnica za to poletje, a namigne še, da imajo na zalogi še presenečenja. "Če bo kakšna uspešnica, pa bodo odločili poslušalci," se nasmehne. Anže pa modro zaključi: "Uspešnico naredijo ušesa, ki skladbo rada poslušajo. Skladbe so pripravljene, samo še poslušalci morajo odločiti."

David, skupina Gadi

Žene so spoznali ob glasbi

Prav zabavne pa so njihove zgodbe, kako so spoznali svoje žene oziroma partnerice. Prav posebno zgodbo ima Anže: "Ženo Tino sem prvič videl na telefonskem ozadju njenega brata Dejana Vunjaka. Z malo njegove pomoči sem prišel do telefonske številke, potem prvega zmenka in tako naprej," se namuzne Anže. Primož z iskrico v očeh pripoveduje: "Alenka me je prvič videla že v srednješolskih letih na neki poroki, ko sem še nastopal s starši. Spoznala pa sva se, ker sva hodila po isti poti v šolo. Enkrat mi je med potjo povedala, da se me spomni z omenjene poroke. Tako sva se začela spoznavati, zgodba pa je dolga in komplicirana in bi verjetno zahtevala dve strani v vašem časopisu." David pa pove, da je svojo ženo Barbaro poznal na glasbenem festivalu. Ni kaj, glasba jim je vsem usojena!

E. J.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ