Bližajo se decembrski praznični dnevi in v kuhinji simpatične kuharice Ane Kristanc Žontar bo kmalu zadišalo po piškotih in pecivu.
Čeprav bodo letos priprave bolj naporne, saj se je družina pred nekaj meseci povečala za enega člana, poleg tega pa jim je ponagajala tudi bolezen, se svetlolaska že nadvse veseli praznikov, zaupala pa nam je tudi okusen recept, s katerim si boste tudi sami lahko posladkali dni, ki prihajajo.
"Vsako leto pripravim Miklavževe parklje iz kvašenega testa, letos pa bom v to vključila tudi Timona. Tako vsak izmed otrok dobi enega hudička kot malo pozornost. Poleg tega pa bomo seveda v bližnjem kulturnem domu obiskali igro z obiskom Miklavža, malček je nad tem tako navdušen, da hrani vabilo in ga ne spusti iz rok. Zelo se veselim tega, saj bodo z nami tudi moji nečaki in nečakinje," je povedala Ana, ki se je že kot deklica bolje spoznala z Miklavžem, saj so doma vedno praznovali prihod dobrega strica in njegovih pomočnikov. Še preden pa je prišel, so morali biti otroci zelo pridni, poleg tega so na list papirja napisali tudi svoje želje.
"Svoje pismo sem pustila na okenski polici v sobi, tako da ga je zagotovo našel. Obiskal nas je tudi Miklavž s parklji in vsi smo bili povsem prestrašeni ter smo pridno molili, v tem času pa je dobri mož za nas pripravil darila," se dobro spominja kuharica, ki se še danes boji zlobnih mož, ki spremljajo sv. Nikolaja. "Še vedno se bojim parkljev, čeprav se dobro zavedam, kaj se skriva pod maskami. Kar pri srcu me stisne, ko jih slišim," prizna mamica dveh otrok, zaradi malčkov pa bo letošnje praznovanje še toliko bolj sladko. To bo sicer prvo leto za Timona, ki počasi začenja razumeti dogajanje.
"Božiček in Miklavž sta gospoda, ki nosita darila. Mislim pa, da se vsega povsem še vedno ne zaveda," je prepričana Ana. Vsako leto tako miklavžujejo pri Aninih starših, kjer se družijo in uživajo ob dobrotah. Mami kaj speče, Ana pa prinesem kakšne piškotke ali pecivo. Vsako leto preseneti s čim novim, lani je tako bližnje razvajala s hitrimi medenjaki s spletne strani Anina kuhinja. Letos pa upa, da bosta oba malčka zdrava, saj v njihovem domu v zadnjih nekaj tednih razsaja bolezen, da bo lahko naredila vsaj parklje. "Že to bo pravi uspeh," v smehu pove svetlolaska.
Recept
SESTAVINE ZA MEDENJAKE:
80 g koruznega/jedilnega škroba
260 g pšenične bele moke
115 g temnega nerafiniranega trsnega sladkorja
1/3 čajne žličke cimeta
1/3 čajne žličke mletega ingverja
1/8 čajne žličke mletih klinčkov
1/8 mletega črnega popra
1 čajna žlička burbonskega vanilijevega sladkorja
1/4 čajne žličke mletega muškatnega oreščka
1/3 čajne žličke soli
1 jajce
60 g kostanjevega medu
1 čajna žlička pecilnega praška
125 g masla sobne temperature
Sestavine za sladkorni preliv:
200 g sladkorja v prahu
približno 4 žlice hladne vode
1/2 vanilijevega stroka
ščepec mletega ingverja in cimeta
NAVODILA ZA PRIPRAVO:
V posodo presejete moko, pecilni prašek in škrob. Sestavinam dodate muškatni orešček, cimet, mlete klinčke, poper in sol ter vsebino premešate. V manjši posodi stehtate med. Maslo, trsni sladkor in vanilijev sladkor mešate z ročnim mešalnikom, dokler ne dobite rahle in puhaste zmesi. V takšno zmes vmešate jajce. Mešate torej samo toliko časa, dokler se sestavine ne povežejo.
Takrat dodate med in prav tako mešate, dokler se lepo ne vmeša v ostale sestavine. medeni zmesi dodate zmešane suhe sestavine in vsebino mešate, dokler ne dobite testa. Iz njega oblikujete kroglice v velikosti oreha. Kroglica za slabo uro daste v hladilnik, nato pa pekač, obložen s papirjem za peko, in za 13-14 minut v pečico, segreto na 180 stopinj. Položite jih na zgornjo tretjino pečice. Pečeni morajo biti zelo mehki in le toliko čvrsti, da držijo obliko.
Takšne pustite, da se ohladijo na pekaču. Ko se bodo ohladili, se bodo tudi nežno strdili. Ko so medenjaki hladni, pripravite sladkorni preliv. Vanilijev strok razpolovite in polovici stroka odstranite semena. V posodo stresite vse sestavine in jih z metlico stepate, dokler ne dobite lepe gladke zmesi brez grudic. Preložite jo v manjšo posodico. Medenjake potopite v sladkorni preliv in položite na rešetke, da odvečni preliv steče stran in se preliv nežno strdi.
Napisala Nika Arsovski
Fotografije Goran Antley, osebni arhiv
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču