Slavni Slovenci za veliko noč: Od tradicionalnega zajtrka do skupnega kosila

Slavni Slovenci za veliko noč: Od tradicionalnega zajtrka do skupnega kosila (foto: Jaka Bizjak, Natalija Jelušič Babič, Dejan Nikolič, Primož Predalič, Planet TV, osebni album) Jaka Bizjak, Natalija Jelušič Babič, Dejan Nikolič, Primož Predalič, Planet TV, osebni album
Vir: Lady
1. 4. 2018

HELENA BLAGNE

To je priložnost, ko se zbere družina

"Velika noč je za mojo družino eden večjih praznikov. Obvezno se pri nas doma barvajo pirhi, in to še danes, čeprav je sin že odrasel. Se mi zdi, da je to ohranjanje tradicije ali pa navade. Ko pa je bil Kristijan še majhen, sva vedno nesla v cerkev požegnat dobrote. No, le potice ne pečem, je preveč dela, jo pa vedno kje 'nafehtam'," nam je zaupala Helena Blagne, ki je še dodala, da bo letošnjo veliko noč preživela s svojim očetom pri sebi doma: "Zdaj, ko nimam več mame, imam samo še njega. Takšni prazniki so krasna priložnost, da se zbere družina."

GIANNI RIJAVEC

Ohranja tradicijo, ki je marsikje že izginila

"Pri nas seveda praznujemo veliko noč, in to kar po starem običaju. Glede na to, da sem tudi organist v domači cerkvi, je pri nas doma še posebej praznično. Vstajenska maša – cerkveni obred velikonočnega jutra, je v našem kraju zgodaj zjutraj, in to daje največjemu krščanskemu prazniku še dodaten čar. Sledi procesija po vasi, 'denklanje' – pritrkavanje oznanja velikonočno jutro. Ohranja se torej tradicija, ki je v številnih krajih že izginila," pripoveduje Gianni Rijavec, ki nam zaupal, da doma pripravljajo velikonočne jedi tako kot v starih časih: "Obvezna je seveda velikonočna potica, ki ima v tem času še poseben okus, diši drugače. Želel bi, da se tradicija ohranja, da nam to ostane, ker je to naše, domače, slovensko."

Od velikonočnega zajtrka do skupnega kosila,  ko tradicionalno ne manjka potica

KLEMEN BUNDERLA

Po stezah spuščal pirhe

"Velikonočni prazniki so pri nas kar resna stvar. Že ker smo strastni jedci," v smehu pove Klemen Bunderla, ki pravi, da je bil to vedno čas, ko so obiskali sorodnike v Prekmurju, kjer je ta praznik pomemben. "Babica je vedno spekla noro dober domač kruh s česnom, zame poseben hlebček. Kot mulci smo spuščali pirhe po stezah, ki smo jih naredili iz lesenih deščic, in potem je zmagal pirh, ki je bil v ciljni ravnini najmanj obtolčen. Uuu, stric Franci pa je vedno zadolžen za strganje domačega hrena. Res je oster, ampak Franc se ne da, hehe. Me je tudi poučil, zakaj ženske vedno jokajo, ko strgajo hren. Ne veste? Ja, zato, ker je koren čedalje manjši," je v smeh dejal priljubljeni radijski voditelj.

Od velikonočnega zajtrka do skupnega kosila,  ko tradicionalno ne manjka potica

MANCA IZMAJLOVA

Potico speče njena mama

"Žal v našem poklicu ne moremo biti preveč navezani na praznike in vikende. Ko ti ponudijo delo, ga sprejmeš, tudi če se moraš zato čemu zadnji hip odpovedati. Ne moremo izbirati," pravi Manca Izmajlova, ki prav za veliko noč že nekaj let dela v tujini, tudi pirhov z otroki že nekaj časa ni barvala. "Lani sva bila ob tem času v Armeniji. Letos bova, kot kaže, končno doma. In vse bo, kot mora biti. Potico speče sicer moja mama, sama se je še nisem lotila. Obožujem velikonočni zajtrk, ki ga organizira za širšo družino. Iz otroštva pa se spomnim tega, da navadno za veliko noč prvič ni bilo treba imeti plašča ali bunde. Babica mi je takrat vsako leto spletla novo debelo jopo in lahko sem bila zunaj samo v njej. Nenavaden spomin, a zelo močan, povezan s pomladjo in vsem lepim, kar prinaša otroku po dolgi gorenjski zimi," nam je še zaupala Manca.

Od velikonočnega zajtrka do skupnega kosila,  ko tradicionalno ne manjka potica

NUŠA DERENDA

S sinom Matevžem praznujeta na veliki petek

"Pri nas doma kar upoštevamo tradicijo za veliko noč, s tem, da se za k žegnu nesti ravno ne tepemo," pravi Nuša Derenda, ki nam zaupa, da so na veliki petek pri njih na jedilniku obvezno ribe, v soboto pa se pripravljajo dobrote, kot so kruh, potica, šunka, jajčka in hren. "Za te navadno poskrbita moja tašča in mama. Za boljši občutek skuhamo kakšen kos šunke, sicer pa tudi pri nas pobarvamo nekaj jajčk, seveda pa je bilo to še bolj aktualno, ko sta bila sinova mlajša," pojasni pevka, ki pravi, da imajo vsako leto obvezen velikonočni nedeljski zajtrk pri tašči in takrat ne manjkata ne bela kava ne malo belega vinčka s pelinom, za kar poskrbi Frenk. "Na veliki ponedeljek pa je kosilo pri moji mami. Skratka, polne mize dobrot, tako da se bolj ukvarjam s tem, kako čim manj pojesti. To je pa zelo težko. Bo pa letos prav posebna velika noč, ker z Matevžem ravno na veliki petek praznujeva rojstni dan," je sklenila Nuša.

Od velikonočnega zajtrka do skupnega kosila,  ko tradicionalno ne manjka potica

Besedilo: Alesh Maatko // Foto: Jaka Bizjak, Natalija Jelušič Babič, Dejan Nikolič, Primož Predalič, Planet TV, osebni album

Priporočamo