Slikarka Renata Donko navdušila Cristiana Ronalda

Slikarka Renata Donko navdušila Cristiana Ronalda (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Lady
13. 1. 2018

Slovenska slikarka Renata Donko je ustvarila zanimive portrete družine Cristiana Ronalda. Njeno delo je bilo opaženo in na začetku prihodnjega leta bodo portreti poslani bratu Cristiana Ronalda, kjer bodo razstavljeni v muzeju na Madeiri, ki je posvečen največjemu otoškemu zvezdniku.

Če se vrneva na začetek vašega slikarskega ustvarjanja. Kako se je začelo in kdaj ste zavihteli slikarsko orodje?

Slikam in rišem že od majhnih nog, to me je od nekdaj sproščalo, v bistvu sem si ustvarila svoj svet v barvah. Prav zaradi tega sem imela težave v vrtcu, saj mi velikokrat niso verjeli, da sem sama naredila, recimo narisala domačo nalogo, in tako sem morala risbe ponavljati v vrtcu pred vzgojiteljicami. Vedno sem iskala nove tehnike, vse od skiciranja do slikanja na svilo, dokler nisem začela uporabljati oljnih barv pred nekaj leti. Te so mi najbolj ustrezale in tako sem pred dvema letoma začela slikati portrete, saj so se mi takrat zdeli najtežja stvar na svetu in prav to sem hotela vsaj malenkost usvojiti.

Renata, zaupajte nam, kako je nastala ideja o portretih Cristiana Ronalda in njegove družine?

Za te slike je najbolj zaslužen sin, ki je Ronaldov oboževalec že kar nekaj let, in ko smo morali prepleskati njegovo sobo, je bila ideja, da jo uredimo v barvah Real Madrida. Ker sem vedela, koliko bo sinu to pomenilo, sem ga presenetila s poslikavo stene, kjer sem na veliko naslikala prav Ronalda. S poslikavo je bilo ogromno dela in na koncu nam je bilo žal, da se bo moralo čez čas prepleskati, zato sem naslikala portret Ronalda na platnu. Nato so sledili njegov sin, mama, oče in kar nenadoma se je nabrala celotna serija slik.

Portrete boste predstavili najprej v Mariboru, nato pa gredo na trajno razstavo v muzej na Portugalsko. Kako je prišlo do tega koraka? Kako so vas opazili in koga so navdušili vaši portreti?

Škoda mi je bilo, da so slike spravljene ob steni, in ne na steni, tako da smo jih fotografirali in fotografije poslali prek spletnih medijev, kjer so me zelo pohvalili, in to je bilo takrat to. Šele čez nekaj časa me je poiskal Hugo Berlinchasa, ambasador CR7, in bil nad njimi navdušen.

Na povabilo Huga Berlinchasa, ambasadorja CR7, bodo portreti poslani bratu Cristiana Ronalda, Hugu Aveiru v CR7 muzej Funchal, Portugalska, kjer bodo razstavljeni portreti našli svoj novi dom. Kaj to pomeni, da bodo ostali za vedno tudi tam?

Seveda upam, da bodo s slikami tudi v živo tako zadovoljni, da jih bodo obdržali za vedno.

Kako to, da boste portrete, še preden bodo odpotovali na Portugalsko, razstavili v Mariboru?

Ker sem rojena Mariborčanka, se mi zdi pravilno, da se slike postavijo na ogled v Mariboru, saj je moja želja, da so slike na ogled širši javnosti v mojem rojstnem kraju in tako nekako tudi sama pripomorem k večji prepoznavnosti mesta Maribor in Slovenije.

Izpolnila sinovo največjo željo

Ni skrivnost, da je Cristiano Ronaldo vir navdiha številnim umetnikom. Ne nazadnje je kar nekaj prahu dvignil umetnik Emanuel Santos, ki je ustvaril zloglasen 'neposrečen' doprsni kip. Kako gledate na to?

Vsak umetnik ustvarja in vidi delo s svojimi očmi. Verjamem, da je Emanuel Santos z dobrim namenom ustvaril kip in bil z delom zadovoljen glede na to, da ga je predstavil svetovni javnosti, če se ne motim, pa je kip pred kratkim že popravil Jose Antonio Navarra.

Foto: osebni arhiv