Slovenci, ki žanjejo uspehe doma in po svetu

Anže Kopitar (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Nova
6. 6. 2012

V resnici jih je veliko, mnogo več kot bi pričakovali – Slovencev, ki so šli in osvojili svet. Od profesorjev do znanstvenikov in umetnikov. Nova je izbrala nekaj ta hip najbolj vročih Slovencev, ki ne govorijo prav veliko o krizi, ne tarnajo in ne stokajo, ampak delajo in osvajajo svet.

Anže Kopitar, 25 let, Jesenice

Ja, preprosto moramo začeti z Anžetom, ki je ta hip prav gotovo najbolj vroči slovenski športnik, v katerega so uprte skoraj vse ameriške oči in ki ga občudujejo prav vsi ljubitelji hokeja po vsem svetu. Anže ni le statist v hokejskem moštvu L. A. Kings, je eden izmed kraljev, eden izmed zvezdnikov, eden izmed glavnih igralcev finala najmočnejše hokejske lige na svetu NHL. V končnici je bil Anže s šestimi goli in devetimi podajami drugi strelec ekipe, pred njim je bil le Brown s sedmimi goli in devetimi podajami. Anže trenutno živi in igra sanje vsakega hokejista na tem ljubem svetu.

Goran Dragić, 26 let, Koseze v Ljubljani

Goran je letos končno dobil svojih pet minut v NBA. Kar nekaj tekem zapored je bil najboljši in najbolj natančen igralec svojega kluba Houston Rockets. Ko se je poškodoval prvi Houstonov organizator igre Kyle Lowry, je trener Kevin McHale na parket poslal 193 centimetrov visokega Ljubljančana, ki je marca in aprila v povprečju dosegel 18 točk in 8,4 asistence. Tako zelo je navdušil navijače, da mu je najbolj goreča oboževalka na YouTubu celo zapela, in to prošnjo, naj nikar ne odide. Goran je prvič zaigral v NBA leta 2008, in sicer za klub Phoenix Suns. 24. februarja 2011 so ga Phoenix Suns zamenjali s Houston Rockets za izbor na draftu in branilca Arrona Brooksa. Letos si ga želi veliko klubov, Goran mirno čaka.

Nika Kljun, 24 let, Ljubljana

Plesalka in koreografinja Nika Kljun je stara šele 24 let, a ima za seboj že kup plesnih naslovov in nastopov s številnimi zvezdniki – Jennifer Lopez, Lady GaGa, Britney Spears ... Svoje hiphop delavnice ima po vsem svetu – pred dnevi je bila na turneji po Aziji, nato jo je mahnila v Chicago in končno nazaj v Los Angeles, kjer ima stalni dom. V svetu plesa je zlasti v ZDA izredno težko uspeti, a Nika lahko reče, da ji je.

Lara Bohinc, 40 let, Ljubljana

Oblikovalka Lara Bohinc že nekaj let živi in dela v Londonu, kjer si je ustvarila tudi družino. Njen nakit in torbice prodajajo v slavni trgovini Harrods. In Laro Bohinc obožujejo tudi slavni Zemljani – njeno verižico je na rdeči preprogi nosila pevka Cheryl Cole, njen nakit obožuje Samantha Cameron, žena Davida Camerona, ki je kos Larinega nakita podarila tudi ženi ameriškega predsednika Michelle Obama. Lara je pred ustanovitvijo lastnega podjetja oblikovala za modne hiše Gucci, Costume National, Lanvin in Julien Macdonald, zdaj je tudi svetovalka hiši Cartier International. Vse o Lari Bohinc si lahko preberete tudi v biografijah Kdo je kdo na strani angleškega Voguea.

Valerija Kelava, 22 let, Ljubljana

Valerija je svojo kariero modela začela pri blagovni znamki Oktober, nato jo je najela agencija Next in danes je Slovenka ena izmed najbolj iskanih mane­kenk na svetu. Svojo manekensko premiero je doživela na modni reviji Christopherja Kaneja v Londonu, nato so jo začeli najemati vsi po vrsti – Rodarte, Prada, Gianfranco Ferre, Dries van Noten, Alexander McQueen, Miu Miu. Valerijini delodajalci so tudi Marni, Missoni, Gucci, Lanvin, Marc Jacobs, Roberto Cavalli, Burberry, Chanel in drugi. Najdete jo lahko v vseh najboljših modnih revijah od Elle do Voguea. Njeno lepoto opisujejo s pridevniki: modrooka, črna, čudovita in skrivnostna.