Slovenka Ana Roš je postala uradno najboljša kuharska mojstrica sveta!

24. 1. 2017 | Vir: STA
Deli
Slovenka Ana Roš je postala uradno najboljša kuharska mojstrica sveta! (foto: Benjamin Schmuck)
Benjamin Schmuck

Ana Roš iz Hiše Franko je postala najboljša kuharska mojstrica sveta. Ob podelitvi naziva "World's Best Female chef" so pri World's 50 Best Restaurants na spletu zapisali, da je Roševa naključna kuharska mojstrica, ki je slovensko kuharsko umetnost postavila na zemljevid sveta.

Roševi je prek Twitterja čestital tudi premier Miro Cerar. Kot je zapisal, "naša Ana Roš kuha najbolje", Slovenijo pa je postavila na gastronomski zemljevid sveta. "Iskrene čestitke in poklon," je dodal.

"Ana Roš je zelo zaslužna prejemnica letošnjega naslova za najboljšo chefinjo. Njena natančnost, pozornost do detajlov in domišljija jo odlikujejo za pravo vodjo svetovne gastronomije. Njena strast do lokalnih surovin, njeno vlaganje v ljudi in njena predanost k povzdigovanju kulinarične umetnosti v njeni rodni Sloveniji jo delajo za navdihujočo vzornico," pa je za spletni portal MMC RTV SLO povedal urednik World's 50 Best Restaurants William Drew, ki v sklopu revije Restaurant podeljuje tudi naziv za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu.

Roševa je na položaju najboljše kuharske mojstrice nasledila Dominique Crenn iz restavracije Ateliera Crenn v San Franciscu.

Revija Restaurant naziv najboljše kuharske mojstrice podeljuje v sklopu razglasitve najboljših restavracij sveta - "The World's 50 Best", po poročanju MMC RTV SLO pa si lahko tako tudi Hiša Franko obeta uvrstitev med sto najboljših restavracij, kamor je do zdaj od slovenskih predstavnikov uspelo priti zgolj restavraciji JB, ki je bila leta 2010 na 89. mestu. Na potrditev teh ugibanj bo sicer treba počakati do aprila.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan