Izbrali so Anito Ogulin

Slovenka leta je Anita Ogulin.  (foto: Sašo Radej) Sašo Radej
Vir: Govori.se
14. 1. 2013

Na današnji prireditvi v Gledališču pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki je pred nabito polno dvorano izzvenela v humorju in odličnem glasbenem programu, so podelil častni naziv Slovenec leta 2012. Častni naziv, priznanje in zaupanje bralcev si je prislužila sekretarka Zveze prijateljev mladine Moste - Polje in predsednica Komisije za socialna vprašanja in humanitarne projekte pri ZPMS Anita Ogulin.

Nedeljski dnevnik je letos že 25. organiziral izbor Slovenec leta. Zadnja tri leta so Slovenci leta postali športnika in gospodarstvenik. Leta 2009 je bila naziv prejela Petra Majdič, leta 2010 je po mnenju bralcev Nedeljskega dnevnika Slovenec leta postal boksar Dejan Zavec. Naslov Slovenec leta 2011 pa je osvojil direktor Krke Jože Colarič.

Letos je med desetimi nominiranci ta naslov z vsega 100 glasov naskoka pred Srečkom Žagarjem osvojila, kot so jo predstavili v Nedeljskem dnevniku, ženska z velikim srcem za otroke, sekretarka Zveze prijateljev mladine Moste - Polje in predsednica Komisije za socialna vprašanja in humanitarne projekte pri ZPMS Anita Ogulin. 

Predsednik uprave družbe Dnevnik Bojan Petan, ki je v Gledališču pod zvezdami razglasil letošnjo zmagovalko, je v svojem govoru uporabil kar besede bralke Nedeljskega Iris Magdič, ki je zapisala: »Anita Ogulin je bila edina v naši državi, ki me je kot mladoletno dekle spravila s ceste v varno zavetje in potegnila iz spiralnega brezna obupa. Ko smo bili lačni, nam je priskočila na pomoč, omogočila mi je šolanje, priskrbela oblačila, predvsem pa mi je dala topel objem in svoje veliko srce. Zame je Anita Ogulin ženska, Dama (z veliko začetnico), je moj vzor in predvsem zgled za vse življenje.«

Kot je poudaril predsednik uprave Dnevnika, so to besede, ob katerih je letošnja akcija Slovenec leta 2012 dobila še večji pomen. Uredništvo je namreč letošnjo nominacijo kandidatov prepustilo bralcem časopisa, ki so izločili  politike in so tudi skozi nominacijo kandidatov za Slovenca leta določili značaj letošnje prireditve, ki je dobila še podnaslov: Postanimo spet družba dobrih ljudi.

Sicer pa so bili nominirani: nevrolog prof. dr. Miro Denišlič, biatlonec Jakov Fak,  gospodarstvenik Robert Golob, prostovoljka Hospica Manca Košir, predsednica Združenja Limfom & Levkemija Kristina Modic, režiser Marko Naberšnik, humanitarka Zveze prijateljev mladine Moste - Polje Anita Ogulin, predsednica Europe Donne Mojca Senčar, neznani upokojenec, ki je v akciji vala 202 Botrstvo daroval družini v stiski stanovanje, in v imenu vseh reševalcev v novembrskih poplavah pilot letalske enote policije Srečko Žagar.

Prireditev je imela tudi humanitarni značaj; vsa zbrana sredstva od prodaje vstopnic so darovali v sklopu akcije Nedeljskega dnevnika Iskrica družini Pinter iz Velenja. Letošnja poplava ji je namreč uničila stanovanje, voda pa je odplaknila tudi upanje na boljši jutri. 12-letni Žiga ima težko obliko cerebralne paralize, oče Jože pa je bil pred kratkim operiran zaradi tumorja v ušesu.

Na prireditvi v Lutkovnem gledališču so nastopili Nina Pušlar, harmonikar Miha Debevec, primorski glasbenik Rudi Bučar s pesmijo pokojnega psihiatra Andreja Marušiča z naslovom Noč uničuje, Adi Smolar, skupina Muff in trio Gazela.

Igralci Šentjakobskega gledališča pa so predstavili domislice, aforizme in tekste treh stebrov humorja Nedeljskega dnevnika: Toneta Fornezzija - Tofa, Igorja Juriča in Mitje Cjuhe - Micyja.

18. januarja ob 19. uri pa bo predstavitev akcije Slovenec leta in letošnje dobitnice tega naslova na velikem koncertu Nedeljskega in Avsenikov ob 60-letnici delovanja ansambla. Koncert bo v Medvodah, tam pa bodo podelili tudi trofejo Jureta Robiča, ki jo uredništvo podeljuje vse od tragične smrti tega ekstremnega maratonskega kolesarja.

V naslovu smo najprej napačno zapisali, da je gospa Ogulin postala Slovenka leta, kar ne drži, saj omenjeni izbor vsako leto organizirajo v uredništvu revije Jana.