Slovenska polka in valček 2017: Kdo bo zmagal?

Slovenska polka in valček 2017: Kdo bo zmagal? (foto: Žiga Culiberg) Žiga Culiberg
Vir: Lady
26. 3. 2017

V začetku aprila bomo dočakali že 22. festival narodnozabavne glasbe, ki ima pri glasbenikih velik ugled. Finalisti so že znani in se predstavljajo v oddaji Slovenski pozdrav, v novi sezoni priljubljene narodnozabavne oddaje pa je kar nekaj zanimivih novosti.

Na javni razpis za sodelovanje na festivalu Slovenska polka in valček 2017 je prispelo 59 prijav. Petčlanska strokovna komisija v sestavi Damir Tkavc, Matjaž Vlašič, Martin Juhart, Boris Kopitar in Janez Dolinar je v skladu z razpisnimi pravili izbrala 12 tekmovalnih skladb, šest polk in šest valčkov, ter dve rezervni skladbi (eno polko in en valček). Na festivalu, ki ga bomo lahko gledali na prvem programu Televizije Slovenija in poslušali na Radiu Maribor, bodo podelili tri nagrade: nagrado za najboljšo polko po mnenju občinstva, nagrado za najboljši valček po mnenju občinstva in nagrado za najboljšo skladbo festivala v celoti po mnenju strokovne žirije. Slovenska polka in valček se bo zgodila v petek, 7. aprila, ob 20. uri, v športni dvorani v Podčetrtku. Voditelja festivala bosta priljubljena gostitelja petkovih narodnozabavnih večerov na Televiziji Slovenija, Darja Gajšek in Blaž Švab.

Finalisti v skriti kameri

Finaliste festivala Slovenska polka in valček 2017 bodo 31. marca gostili v oddaji Slovenski pozdrav. V novi sezoni ostajajo Mali velikani – otroci, stari do 14 let, ki pojejo priredbe slovenskih uspešnic, ter kviz, v katerem se pomerita dva znana slovenska para za dober namen. Akcija bo imela tudi dobrodelno noto. Novi sta rubriki Ujeti muzikant, sklop 11 skritih kamer, ki so mešanica resničnostnega šova in impro lige, ter Kolo sreče polk in valčkov. Gre za obujanje starih uspešnic iz zakladnice domače glasbe, v kateri mora izbrani ansambel v 60 minutah prirediti skladbo, ki jo na začetku zavrti na kolesu. Nagradno vprašanje za Facebook po novem prepeva občinstvo v dvorani. Blažu in Darji se bosta v novi sezoni pridružila igralca oziroma humorista Mirjam Sedmak in Saša Klančnik.

6 polk in 6 valčkov

Strokovna komisija je izbrala šest polk in šest valčkov, ki se bodo potegovali za nagrado: Akordi s pesmijo Pevec, Glas s pesmijo Kdor srcu sledi, Narcis s pesmijo Vez življenja, Ognjeni muzikanti in Tjaša Hrovat s pesmijo Če bi bil danes ..., Tik – Tak s pesmijo Povej mi, draga deklica in Unikat s pesmijo Kaj pa ti. Izbrane polke, zapisane po abecednem vrstnem redu izvajalcev, pa so: Juhej s pesmijo Plesalka, Mladi korenjaki s pesmijo Korenjak, S.O.S. Kvintet s pesmijo Presrečna sem, zaljubljena, Skupina Zaka'pa ne s pesmijo Malo nora sva, Storžič s pesmijo Ta nagajivi čas in Šepet s pesmijo Sedem petkov.

E. J.