Smej Novak: Del njihovega vsakdanjika

Smej Novak: Del njihovega vsakdanjika (foto: Helena Kermelj, arhiv Planet TV) Helena Kermelj, arhiv Planet TV
Vir: Story
18. 9. 2016

Čeprav je družina Smej Novak vsak dan obkrožena s številnimi knjižnimi uspešnicami, je tudi pri njih poletje čas, ko se na knjižni omarici navadno znajde kakšno branje več kot običajno. Valentina in Luka Novak sta verjetno vsem poznana s televizije ter po kuharskih knjigah, tokrat pa smo s simpatično Valentino poklepetali o njihovem letošnjem poletju ter o tem, ali so njuni otroci ljubezen do dobre literature vzljubili tako hitro kot onadva z možem.

"Beremo vse leto in mislim, da je to zelo pomembno. Sem pa zadnjič brala prispevek, v katerem je pisalo, da morda ni nujno, da je poletno branje lahkotno, in moram reči, da se s tem strinjam. Zdi se mi, da imamo ravno poleti čas za kakšne bolj kompleksne tekste. Seveda vse v razmerju tega, da lahko še vedno vse prebrano razumeš in prenašaš pod vročim soncem. (smeh)"

Tako sva začeli uvod v najin pogovor na sicer precej hladen poletni dan. Ja, Valentina vsekakor ni običajna ženska. Tega sicer ne dokazuje samo to, da se na plaži poleti prej kot za ljubezenski roman odloči za strokovno branje o zgodovini prehrane, temveč tudi to, kako lahkotno se, sicer kot edinka, spopada z dinamiko treh otrok. "Vsi si želimo, da bi otroci brali. In dokler so majhni, to še gre, ampak potem seveda to obdobje mine in otroci stopijo v fazo 'upora proti staršem'. Zdaj je v teh elektronskih orodjih veliko lažje brati kratke forme. Otroci torej berejo, ampak vse kaj drugega kot tisto, kar si starši predstavljamo, da je dobro branje. Oni berejo objave na družabnih omrežjih, ker so knjige tako molčečne, tako kompleksne za predelati," pove svetlolaska, ki meni, da morajo otroci začeti branje in knjige odkrivati na svoj način. "Hči gre ravno v gimnazijo, in to obdobje upora proti branju je ravno dala skozi. Pred kratkim sem jo namreč zalotila, da bere. Končno. Brala je Ano Karenino, kar se mi je zdelo super, mi je pa rekla, da sem ji do zdaj vedno ponujala knjige, ki ji niso bile všeč. Jaz sem ji vedno predlagala nekoliko mehkejše lažje, žanrske knjige, kot je Agatha Christie, Da Vincijeva šifra ..., ampak mislim, da s takšnimi knjigami, klasiki, kot je prva, odkriva kompleksnost družinskih in družbenih mrež, spletk, zaljubljenosti. V takih primerih ti klasiki veliko povejo. Moja hči torej ni nobena strastna bralka in knjižni molj, vendar vedno znova vidim, da jo to zanima. Imam pa tudi 13-letnika, ki še vedno misli, da je branje strašno dolgočasno," je pojasnila Valentina, ki se kot Prekmurka še vedno rada vrača v ta panonski del Slovenije, in nič drugače ni bilo niti letos.

"Nekaj dni smo z družino že preživeli tam in še bomo šli. V Prekmurju mi je lepo. Pokrajina je zanimiva, navdihujoča. Sicer pa imaš do kraja, od koder prihajaš, drugačen odnos. Starejši ko si, več tega odnosa imaš. Letos smo počitnice v Prekmurju sicer podaljšali še z obiskom Budimpešte. Mislim, da je včasih lepo tudi samo to, da na počitnicah enostavno 'si'. Zraven pa prebereš še kakšno knjigo, ki je sicer morda ne bi," še pojasnjuje.

Napisala Kaja Milanič
Fotografije Helena Kermelj, arhiv Planet TV

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story37/2016

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 37/2016

Story 37/2016, od 08. 09. 2016

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri