Smiljan Mori: “Oba sva 'praktično' romantična”

5. 7. 2015
Deli
Smiljan Mori: “Oba sva 'praktično'  romantična”

Smiljan Mori se že veseli prihajajočega poletja, ki ga bo preživel z družinico odmaknjeno od vsakodnevnega vrveža. A nam je že pred časom zaupal, da je kljub počitnicam vedno vprežen v delo, ki si ga razporedi tako, da družinica zaradi tega ne trpi njegove odsotnosti.

Čeprav veliko ne načrtujejo, se pri Morijevih navadno zgodi nasprotno. Njihova potovanja so povezana z delom v prijetnem vzdušju in ambientu. "Pri nas bolj destinacije izberejo nas, in ne midva njih. Glede na to, da sva oba s Smiljanom podjetnika in hkrati tudi precej praktična, poskušava delo in obveznosti vedno povezati z zabavo in učenjem česa novega. To velja skoraj za vsa področja življenja, tudi ko govorimo o potovanjih in dopustih," pove Helena. "Vsako morje oz. potovanje je povezano s kakšnim posebnim doživetjem. Npr. Simino prvo potovanje je bilo na prvi evropski MDRT (Million Dollar Round Table) v Grčijo, kjer sva bila oba s Smiljanom udeleženca, Smiljan pa tudi predavatelj. Sima je bila takrat stara šele pet mesecev. Bilo je čudovito. Pravzaprav sva šele takrat ugotovila, da je zelo enostavno potovati z vozičkom in majhnim otrokom. Sva precej prilagodljiva in nikoli ne komplicirava, zato je bilo potovanje čudovito," pove in nadaljuje: "Že od nekdaj veliko potujeva, ker se rada izobražujeva, zato nekih posebnih dopustov do prihoda otrok niti nisva imela. Mislim, da sva si prvi skupni dopust privoščila leta 2008, ko sva potovala na Maldive, enkrat pred tem pa sva bila v Črni gori. In to je vse, kar je bilo od načrtovanih skupnih dopustov. Še poročila sva se tako, da sva odpotovala na otok in seminar Tonyja Robbinsa ter se vmes pač tam še poročila. (smeh) Saj pravim, da sva oba precej 'praktično' romantična. Enostavno ne razmišljava o tem, kaj naju čaka. Bolj pogledava, kam morava, in si šele nato ogledava turistične znamenitosti; si pa zelo rada ogledava mesto in prebereva kaj o zgodovini tega. Še posebej, ko potujemo kam skupaj."

Vsako leto nekaj trenutkov družinica preživi tudi na hrvaški obali in tako bo tudi letos. "Večino leta se pri nas veliko dogaja in naju obveznosti pa tudi želja po znanju in izobraževanju kličejo v tujino, kar pomeni, da smo vse leto veliko na poti. Še posebej Smiljan, zato je poletje čas, ko smo zelo radi skupaj kot družina. Se malce 'umirimo' od hitenja čez leto. In imava veliko srečo, da imata moja starša apartma na Pagu in vrata odprta na stežaj za nas, za to sva zelo hvaležna. To je za nas najlepši čas leta. Skupaj od jutra do večera in vmes kup vragolij, ki jih radi skupaj ušpičimo," doda Helena. "Prve dni na morju si s Smiljanom ponavadi privoščiva kakšno urico več spanja, potem pa klasika. Najprej vsak postelje svojo posteljo, se oblečemo, pripravimo skupni zajtrk. Sledi najboljši del: mazanje z zaščitno kremo, ki že naznanja čofotanje in norčije v vodi. Smiljan v tem času skoči še na fitnes. Ponavadi jaz vmes skočim v apartma in naredim kosilo, če pa si privoščimo ribe na žaru, je dedi Ivan tisti, ki stopi v 'akcijo'. Po kosilu pa počitek ali pa skupna igra, dokler se neha 'ozonska nevarnost'. Ker se zdaj s sosedi že precej dobro poznamo in ker imajo tudi oni otroke podobne starosti, se dobimo pri enem od njih in imamo prav posebne 'delavnice'. Rišemo, slikamo, ustvarjamo nakit iz fimo mase, sestavljamo hama kroglice, se igramo z lego kockami ali pa pečemo sladice. Včasih pa si privoščimo kakšen otroški animirani film ali pa samo skočimo v svet domišljije. Pa kaj pojemo vmes. Okoli 16. ure se odpravimo spet nazaj na plažo, kjer ostanemo do večera. Sledi lahka večerja, kdaj tudi obisk mesta ali pa lunaparka, potem pa pravljica in aja tutaja. Midva z atijem pa si zvečer rada privoščiva kakšen kozarček piva ali vina, še posebej v družbi sosedov. Pa seveda ne gre brez računalnika in dela. Ali je to pozno ponoči ali pa zgodaj zjutraj. Žal je komunikacija s pisarno tako rekoč vsakodnevna," še pove.

Napisala MIMA, fotografije osebni arhiv

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord