Kmetija družine Smolak bo ekološka

Vir: Lea
20. 9. 2013

Nekdanje mestno dekle, Erika, se je po poroki s koroškim kmetom Damijanom Smolakom že popolnoma privadila na kmečka opravila. Trenutno je njuna kmetija v polnem pogonu.

Poleg osnovne dejavnosti na kmetiji, to je živinoreja, imata polne roke dela z dopolnilnimi dejavnostmi, ki pa jih je kar precej, tudi po Erikini zaslugi, saj je na kmetiji našla navdihe, da prideluje svoje lastne izdelke. Erika nam je razložila:

"Nabiram in sušim zelišča, izdelujem čaje, naravna mila, Klarin sirup: sirup iz poprove mete in borovnic, ki sva ga poimenovala po svojem malem sončku. Da pa ne bi bilo vse brez alkohola, sem letos pričela izdelovati regratov liker, ki ga že zmanjkuje, tako da ga moram za prihodnje leto narediti kar precej več."

Letos sta začela tudi gojiti zelenjavo za prodajo in po začetnem strahu, da bosta morala nekatere vrste zelenjave vlagati, ker ne bi mogla vse prodati, sta si povsem oddahnila:

"Prodava vso zelenjavo sproti, tudi s pomočjo zelenjavnih košaric Dvornik. Vedno bolj se zavedava potenciala svoje kmetije in tega, da lahko zemljo izkoristiva za ekološko pridelavo, zato sva se odločila, da letos vstopiva v ekološko kmetovanje, tako da bova tudi uradno, s papirji, ekološka kmetija. Sama pa odkrivam, da je lahko poleg domače, lokalne zelenjave, lokalna tudi kozmetika, ki jo uporabljamo, tako da poleg domačih mil izdelujem tudi domača mazila, kreme in zobne paste."

Strast je čebelarjenje

Poleg vsega pa ne zanemarjata niti čebelarstva: "Čebelarjenje je strast, ki raste iz leta v leto. Načrtujeva povečati število čebeljih družin in prodajo lastnega medu ter medenih izdelkov tudi za širši krog. V ospredju pa so še vedno ogled kmečkega muzeja in degustacije najinih izdelkov, saj velikokrat pridejo izletniki na najino kmetijo kar z avtobusi in si popestrijo izlet in ogled Koroške tudi z obiskom pri nas."

In obiskovalci na njuni kmetiji lahko tudi nakupijo številne dobrote, saj je asortiment izdelkov širši iz meseca v mesec. Tako se da na njuni kmetiji dobiti že marsikaj: jabolčni sok, jabolčni mošt, žganja (tepkovo, češnjevo, češpljevo), likerje: od domačega jegra, borovničk, melisinega, višnjevega, regratovega likerja pa do ljubezenskega napoja, ki je nastal med snemanjem oddaje Ljubezen na seniku. Erika se še pohvali:

"Odličen je tudi jabolčni kis, ki ga jaz bogatim z raznimi zelišči, prav tako namakam zelišča v žganje. Imamo pestro ponudbo domačih piškotov, od linških, breskvic, 'mašin' keksov, medenjakov, polnozrnatih piškotov, domačih rezancev, domače ržene moke in rženega kruha, pečenega v krušni peči, regratovega medu do posušenega žafrana, letos sem začela nabirati zelišča in jih sušiti, tako izdelujem čaje, skratka, najde se marsikaj zanimivega, tako da vabljeni na kmetijo Dvornik na ogled! Izdelke si lahko ogledate in naročite na spletni strani: www.kmetija-dvornik.si.