Šnops je zdravilo za vse, pravi Ranko Babič!

Šnops je zdravilo za vse, pravi Ranko Babič! (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
31. 1. 2019

Igralec Ranko Babič ob vsakodnevnem tempu zelo pazi, da ga v posteljo ne položi kakšna gripa ali viroza. 

Ravno v tem času, ko so vsi bolni, posega po svojih preverjenih receptih iz domače lekarne, saj ne želi, da bi zbolele tudi njegove punce. Ranko se je v določenem življenjskem odboju začel zavedati, kako pomembna je pri zdravju tudi pravilna prehrana. “Včasih sem živel le na sendviču in vodi. Če se recimo ves dan nisem premaknil iz hiše, je bilo to edino, s čimer sem lahko preživel dan. Preprosto sem pojedel toliko, kot pokuril. Potem pa sem se začel ukvarjati z gibanjem in fitnesom. Tam sem se naučil, da je zdrava prehrana ključna. To so mesta, kjer res najdeš ljudi, ki so obsedeni z zdravo prehrano. In ti so največji vir informacij, kaj je dobro in kaj ne. Res je, da se izogibam različnim ekstremom, upoštevam le nekaj osnov,” pove Ranko.

“Ko veliko delam, veliko jem, in obratno. Jutro začnem s hidrati in jih potem čez dan zmanjšujem in povečujem beljakovine. Po 18. uri se poskušam izogibati hidratom, maščobam in sladkorju. Telo mora dobiti vse, hidrate, beljakovine in maščobe. Kombinacije teh je pomembna, z ničimer ne smemo pretiravati. Na jedilniku mora biti vsak dan zelenjava ali sadje, najbolje oboje. Prav tako nisem obseden z neko bio ali eko zelenjavo oz. prehrano. Menim, da je to enostavno predrago. Žal je danes tako, da če imaš denar, lahko ješ bio zelenjavo, če ga nimaš, pa ga kupiš v marketu. In za te paradižnike nekako vemo, da držijo obliko tudi do tri tedne. No, saj tista bio zelenjava s trgovskih polic je tudi že vprašljiva. Zame je bio le z domačega vrta. Enostavno ni fer, da si ljudje ne morejo privoščiti bio prehrane v takšni meri, kot bi si jo želeli oziroma morali.”Ranko svojo kondicijo vzdržuje z rednimi treningi na fitnesu, ki mu predstavlja sproščanje in druženje. “Takrat dam ven vso negativno energijo, pa še kakšno 'pametno' rečemo s fanti. Z rekreacijo pa je, kot sem že omenil, povezana tudi prehrana. Pri naporih potrebujem energijsko in hranilno uravnoteženo prehrano, pred samimi treningi se torej izogibam težki prehrani. Pomembno je tudi, da obrok ni preobilen. Čez dan se poskušam držati pravila, da pojem več manjših obrokov. Vse to vpliva na moje zdravje in na srečo nisem bil še res hudo bolan. Če pa bi se že moral spopasti z medicino, pa bi izbral alternativno zdravljenje. Ogromno ljudi sem že slišal, da jim je alternativna medicina pomagala, ko je klasično zdravstvo zatajilo.

Je pa res, da je zmeraj več prevarantov, ki se s tem okoriščajo, ampak tako pač je, zmeraj se bo našel nekdo, ki bo iskal zaslužek, pa tudi če je na račun zdravja. Pri nas Bosancih je šnops zdravilo za vse. Moj dedek je vsako jutro začel in zvečer končal s kozarcem šnopsa in je dočakal skoraj 80 let. Meni najbolj pomaga česen. Česen je naravni antibiotik. Ko čutim, da mi imunski sistem slabi, ves dan jem solato s česnom. V postelji zvečer ni vidnih rezultat, ko se hočem stiskati, ampakzdravje je na prvem mestu!”

Besedilo: MIMA // Fotografiji: Primož Predalič, Igor Zaplatil