So seksi, vroče, zaželene in ... prebolele so raka na dojkah

Jana Koteska (foto: Profimedia.si, Grega Gulin, Petra Nuzdorfer) Profimedia.si, Grega Gulin, Petra Nuzdorfer
Vir: Story
26. 9. 2011

Vse so čudovite, seksi, njihove oči žarijo, s fotografij in malih ekranov nas gledajo s popolnimi nasmehi, družijo se z najlepšimi moškimi na svetu, a vse imajo za seboj tudi težko bitko z rakom na dojkah, ki ne izbira med vsemi ženskami tega sveta. Niti med zvezdnicami v bogatem in s soji žarometov obsijanem Hollywoodu.

Mlade, stare, lepe, okrogle, majhne, rak na dojkah lahko doleti prav vsako žensko. Rak na dojkah je najpogostejši rak pri ženskah v razvitem svetu in pri nas. Obolevanje narašča, v Sloveniji letno zboli več kot tisoč žensk, po napovedih naj bi v prihodnosti zbolela vsaka osma ženska. Story za vas odkriva zgodbe zvezdnic, ki so prebolele raka na dojkah.

Cynthia Nixon, zbolela leta 2006 pri 40 letih

Zvezdnica televizijske serije Seks v mestu sprva ni želela veliko govoriti o svojem raku, ki so ji ga odkrili na desni dojki med rutinskim pregledom z mamografijo. Med boleznijo je bila tiho, ni si želela, da bi jo vso bolno in onemoglo oblegali še nadležni paparaci. A ko so je počutje začelo obračati na bolje, se je Cynthia odločila, da spregovori o svoji bolezni, ki jo je preživela tudi njena mama. Zadnja leta je igralka postala pravi navdih za obolele ženske in je ambasadorka za društvo Susan G. Komen for the Cure.

Sheryl Crow, zbolela leta 2006, pri 44 letih

“Sem hodeča reklama za zgodnje odkrivanje raka,” je oktobra 2006 izjavila pevka Sheryl Crow, potem ko so ji raka odkrili med rutinsko mamografijo. Rokerica je takoj odpovedala svojo koncertno turnejo, šla na operacijo ter naslednjih sedem tednov preživela na terapijah z obsevanjem, zdravilih, z akupunkturo in zeliščnimi čaji. Crowova je bila celo tako srečna, da se je lahko izognila kemoterapiji. Marca leta 2007 je Sheryl Crow na ameriški kongres naslovila peticijo, naj spodbudijo raziskave o povezanosti med rakom na dojkah in vplivom iz okolja.

Edie Falco, zbolela leta 2003, pri 40 letih

Ko je zvezda serije Sopranovi Edie Falco zbolela za rakom, je to ostala njena skrivnost. Med njenimi soigralci za težke tedne in mesece kolegice ni vedel nihče. Falcova je povsem tiho odšla na zdravljenje ter se čez nekaj mesecev s kratkimi lasmi in brez raka ponovno pojavila na prizorišču snemanja. Pozneje je povedala: “Glede svoje bolezni nisem želela delati cirkusa. Nisem hotela, da bi me vsi ves čas spraševali, kako se počutim.”

Kylie Minogue zbolela leta 2005, pri 36 letih

Slaba diagnoza bi kmalu preprečila avstralski pop zvezdnici Kylie Minogue, da bi se lahko z vsemi močmi borila z zahrbtno boleznijo. Šele pri drugi preiskavi, ki jo je izsilila prav Kylie, se je pokazalo, da ima na dojki tumor. Majhna zvezdnica je morala prestati zelo težko zdravljenje, vse od operacij, kemoterapije do sevanja. Pevka je pozneje apelirala na ženske, naj zaupajo svojim občutkom, tudi če jim zdravniki sprva ne verjamejo, da je nekaj narobe z njihovim telesom.

Jaclyn Smith, zbolela leta 2002, pri 56 letih

Ikona 70. let, nekdanja manekenka Jaclyn Smith, ki se je najbolj spominjamo po vlogi v Charliejevih angelčkih, je za rakom na dojkah zbolela leta 2002. Tudi njej so bolezen odkrili med rutinskim pregledom, nato pa so jo hitro operirali in obsevali. Jaclyn se je po ozdravitvi priključila skupinam, ki se zavzemajo za odkrivanje raka, kot je društvo Susan G. Komen for the Cure. Smithova je zadnja leta znana javna govornica, ki ženske opozarja na preventivo, zdravo življenje in vse dejavnike tveganja za raka.

Christina Applegate, zbolela leta 2008, pri 36 letih

Mama seksi igralke Christine Applegate je prava borka za svoje življenje, saj ima za seboj že več uspešnih preživetij raka na doj­kah. A tudi pri Christini so odkrili gen BRCA-1, ki povečuje tveganje za raka. Igralka se je odločila, da si z operacijo odstrani obe dojki in tako zmanjša možnosti za nastanek bolezni. Christina Applegate je ravno v obdobju ustanavljanja fundacije, ki bi ženskam z visokim tveganjem obolevanja za rakom na dojkah omogočila brezplačne genske preglede, ki so predpogoj za pravočasno odkrivanje bolezni in drugih nepravilnosti.

Melissa Etheridge, zbolela leta 2004, pri 43 letih

Glasbenica Melissa Etheridge je leta 2005 na spominskem koncertu Janis Joplin nastopila popolnoma plešasta in le nekaj tednov po težkem zdravljenju raka s kemoterapijo, sevanji in operacijami. Tumor na levi dojki je odkrila kar sama med vsakodnevnim prhanjem. Bolezen jo je navdihnila, da je napisala pesem ‘I Run for Life’. Etheridge­eva je zaradi raka izgubila svojega očeta, teto in babico.

Nataša Dobelšek, odkrila gen za tveganje leta 2010, pri 33 letih

Slovenski manekenki Nataši Dobelšek je za rakom na dojkah umrla mama. Po temeljitem pregledu so odkrili, da ima tudi lepotica v sebi gen BRCA-1, ki pomeni veliko tveganje za nastanek raka na dojkah. V začetku leta 2010 si je dala Nataša preventivno odstraniti obe dojki.

Jana Koteska, zbolela leta 2009, pri 25 letih

Ko je Jana Koteska začutila bulo na prsih, se je takoj odpravila k zdravniku. Ta jo je takoj napotil na preiskave, ki so potrdile njene strahove. Diagnoza - rak na dojkah. “Čeprav sem vedela, da nekaj ni v redu z menoj, sem mislila, da je rak na dojkah bolezen starejših. To je bila resnično težka preizkušnja, od katere pa sem se veliko naučila,” je v enem od intervjujev povedala slovenska manekenka, ki večinoma dela v tujini. Po diagnozi je hitro odšla na zdravljenje ter danes uspešno nadaljuje svojo manekensko kariero.

Igralke in pevke, ki so še zbolele za rakom dojk: Ingrid Bergman, Shirley Temple Black, Chris Calloway, Bette Davis, Jill Eikenberry, Nanci Griffith, Ann Jillian, Patti LaBelle, Kate Jackson, Lynn Redgrave, Linda Eastman McCartney, Suzanne Somers

Nova Story že v prodaji

Story