Špela Gornik iz Poroke na prvi pogled: "Tako moški, kot ženske vplivamo drug na drugega"

13. 4. 2024
Deli
Špela Gornik iz Poroke na prvi pogled: "Tako moški, kot ženske vplivamo drug na drugega" (foto: Tv3)
Tv3

Špela Gornik je strokovnjakinja v oddaji Poroka na prvi pogled, ki je sicer partnerska terapevtka. Dolga leta je delala v tujini, sedaj pa se je, predvsem zaradi ljubezni, ustalila doma. Pred kratkim pa je javnost pretresla s svojim razkritjem, da je bila v preteklosti večkrat žrtev posilstva. 

Koliko jezikov poznate in zakaj so tudi jeziki vaša strast?

Tekoče govorim in aktivno uporabljam poleg maternega še tri jezike; angleški, kitajski in španski, osnove pa se znam zmeniti še v kakšnem drugem. Pri jezikih je tako, kot pri drugih stvareh v življenju; če želiš zaljubljenost pretvoriti v ljubezen, se jim moraš posvetiti. Moja velika strast je turščina, vendar ji nisem nikoli namenila dovolj fokusa, da bi jo zares osvojila.

Namesto njej, svoj čas pogosto namenim  klasični kitajščini in sanskritu, ki me spremljata na moji duhovni poti. Jeziki odpirajo nevroprocesne poti v možganih in krepijo zavedanje, kaj v nas je naravno in kaj kulturno pogojeno. Svoje stranke, ne glede na to, iz katerega dela sveta prihajajo, učim poslušati jezik njihovega telesa. Telo nam govori v obliki senzoričnih zaznav, čustev, slik, gibov in misli. Mu znamo prisluhniti?

Tv3

Med korono ste se po dolgih letih vrnili v Slovenijo. Boste ostali ali vas še vleče v tujino?

S tujino sem še vedno v navezi poslovno, a moj dom je ob Borutu, v Sloveniji.

Kakšne so bile prednosti in slabosti življenja na Kitajskem in v Londonu v primerjavi s Slovenijo?

Mislim, da se niti ne gre toliko za kraj, kot tudi za čas. Težko bi dandanes na Kitajskem živela in doživela tisto, kar sem pred 16, 20 leti. Kitajska je bila zame kraj, kjer sem prvič doživela občutek velike družine. Bivala sem v mestih, kjer je bilo tujcev malo, tako da smo se zelo zbližali. 

Pogrešam kitajske obroke, saj smo si v tistih časih zares poceni vsak dan lahko privoščili jesti pestro in raznoliko hrano po raznovrstnih restavracijah. Tamkajšnji okusi so resnično nahranili vse čute. Pri Londonu je bilo ravno obratno. Hrana me je pustila ravnodušno, bila je umetna in vse se mi je zdelo brez okusa.

Po drugi strani mi je prav London omogočil, da sem kot terapevtka delala z ljudmi iz celega sveta in raznolikih kultur, kar je bila izjemna izkušnja, ki mi je razširila obzorja in me obogatila tako kognitivno, kot tudi izkušenjsko. Slovenija mi daje čas in motivacijo, da vsak dan kuham res zdrave obroke iz zelenjave in sadja, ki jih pridelajo starši. Redni, zdravi obroki pripravljeni z ljubeznijo so eden največjih darov in naložb v in za življenje.

Tv3

Kakšni partnerji so Slovenci v primerjavi z moškimi po svetu?

Težko posplošujem, a opažam veliko alkoholizma in odvisnosti, ter močno prisotnost rane nepravičnosti, katere maska je togost in črno belo razmišljanje. Prav tako se zavedam, da tako moški, kot ženske vplivamo drug na drugega. Zdi se mi, da imamo kot narod, tako moški kot ženske močne zidove in drug do drugega ne premoremo dovolj sočutja. Veliko ljudi preferira platonske zveze, prav tako je popularno mišljenje, da moramo biti sposobni vsega sami.

Se pustite osvojiti ali tudi sami date pobudo?

Večino življenja je bil moj stil navezovanja izogibajoč; moškim nisem zaupala, sem pa rada bila zapeljevana od moških, ki sem jih sama občudovala. Šele študij relacijske partnerske terapije je v meni prebudil sposobnost varnega navezovanja in pripravljenost na gradnjo zdrave partnerske zveze. Pred tem nisem imela ne orodij, ne vere.

Tv3

Si predstavljate, da bi s svojim sedanjim partnerjem lahko živeli srečno do konca?

Če si tega ne bi predstavljala, ne bi bila skupaj. S partnerjem imava pogum, da greva skozi celo paleto čustev in izzivov. Že preden sem ga spoznala, sem imela videnja o najini povezanosti in poslanstvu.

Mislite, da bi imela dobro zvezo tudi, če bi se spoznala v mlajših letih?

V mlajših letih drugega niti opazila ne bi, ali pa bi bila na popolnoma nasprotnih bregovih. Vse izkušnje in napake, ki sva jih naredila do sedaj, so naju naredile v zrelejši osebi, ki se zavedata, da je jedro spoznanja odnos.   

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk