Špela Grošelj: “Moje telo je ustvarjeno za grehe”

Špela Grošelj: “Moje telo je ustvarjeno za grehe” (foto: Tibor Golob, osebni arhiv) Tibor Golob, osebni arhiv
Vir: Story
26. 6. 2017

Glasbenica Špela Grošelj je prava morska deklica, ki vsak prost trenutek v poletnih mesecih preživi na obali, v dobri družbi. Poletje obožuje že od malih nog, težav pa ji ne povzročajo niti kopalke, ki so sicer strah in trepet številnih predstavnic nežnejšega spola.

Ob vročih temperaturah se v njej prebudijo številni spomini na najstniške čase, tudi na poletno romanco in junaštvo njene poletne simpatije.

Story: S pomladjo se poveča število člankov na temo hujšanja, z velikih plakatov nas besedila opozarjajo na to, da potrebujemo popolno poletno telo, medtem ko se število tekačev in obiskovalcev fitnesa drastično poveča. Kako sami gledate na to? Ste tudi sami v lovu na popolno poletno postavo?

Ne morem reči, da sem bila kdaj v življenju resnično na lovu za popolno poletno postavo. Sem si jo želela oz. si jo še vedno želim, a se hkrati zavedam, da je zaradi slednje potrebno precej odrekanja oziroma je za dosego cilja zelo pomembna disciplina. Življenjski način sem v preteklih letih že precej spremenila, a bi se za tako imenovano 'popolno postavo' morala še odreči stvarem, v katerih resnično uživam. Zadovoljna sem s postavo, ki jo imam. Sicer pa je tudi ta 'popolnost' nekaj povsem relativnega. Morda se komu moja postava zdi že zelo blizu popolnosti, spet drugim ne. Želim povedati, da so ideali v očeh posameznika.

Story: Ste se sicer kdaj 'bali' dveh krpic, ki več razkrivata kot pa dejansko zakrivata?

Nikoli, četudi sem imela 15 kilogramov več. Kopalke vendarle niso nikakršen bavbav, temveč nelagodje povzročajo ljudje, ki se obremenjujejo z videzom drugih. Na morju in na splošno sem rada sproščena in ne maram, če ljudje na plaži posegajo v mojo intimo. Nikoli se nisem ukvarjala z videzom drugih. Treba se je posvečati sebi, poslušati telo, ki ga imamo tako rekoč 'v najemu', in poskrbeti, da se v njem počutimo dobro.

Špela Grošelj

Story: Ali aktivni življenjski slog ohranjate vse leto?

Pozimi sem navadno manj zagnana, a vendar tudi takrat ohranjam športno aktivnost. Sem poletni človek, obožujem šport na prostem, ki je zaradi mraza pozimi otežen. Zato takrat običajno vadim v fitnesu, a je motivacija v pomladnih mesecih zagotovo večja. Trudim se, da razlike vendarle niso prevelike, ker se zavedam, da je tako kot povsod tudi pri športni aktivnosti treba ohranjati neko ravnovesje.

Story: Verjamete, da obstaja recept za hujšanje?

Brez težav delim svojo izkušnjo, saj verjamem, da me bo spremljala vse življenje. Preden sem oblikovala postavo, sem imela zelo nezdrav način prehranjevanja, z nerednimi obroki in veliko mero sladkarij. Tako sem se spravila v red in poskrbela za uravnotežene, zmerne obroke, ki jih je bilo več na dan. Na mojem krožniku se znajde zadostna mera beljakovin, zdravih maščob, kompleksnih hidratov ... V svoje življenje sem vključila tudi šport. Sicer pa nisem drastično posegala po dietah. Moje telo je ustvarjeno za grehe. (smeh) Nisem človek, ki bi se lahko odpovedal vsem stvarem. Moj spremenjeni način prehranjevanja ni povzročal hudega trpljenja ali lakote, zato verjamem v zmernost pri hrani. Poleg tega pa seveda tudi v zadostno mero gibanja, ne le zaradi številke na tehtnici, temveč predvsem zaradi zdravja. Poslušati moramo svoje telo.

Špela Grošelj

Story: Brez gibanja zagotovo ni nič. Kako sami poskrbite za svoj odmerek športa?

Že od nekdaj imam rada šport. Kot najstnica sem obiskovala ure aerobike, trenirala sem ples, teka pa npr. nikoli nisem pretirano marala. Vzljubila sem ga šele po stavi, ki smo jo v rahlo opitem stanju sprejeli s prijatelji na morju. Odločili smo se, da gremo na desetkilometrski rekreativni tek, in sama sem se zelo intenzivno pripravljala, čeprav sem bila na koncu izmed vseh edina na startni črti. Od takrat mi je tek pri srcu, saj si takrat uredim misli in se osredotočim na vsakodnevne izzive. Vedno me spremlja glasba, zato je to svojevrstna meditacija, ob kateri naredim nekaj dobrega tudi za svoje telo. Gibanje je postalo del mojega življenja, pa naj bo to skok na Šmarno goro ali trening z utežmi. V določenem obdobju sem bila s športom že kar nekoliko obsedena in sem tudi med potovanjem po Tajski iskala fitnes, v katerem bi se lahko gibala. Z leti sem se seveda umirila. Določene dneve mi namreč zaradi napornega urnika ne uspe narediti treninga, vendar se s tem ne obremenjujem. Tako sem aktivna trikrat do štirikrat tedensko.

Story: Katera živila bomo zaman iskali v vašem hladilniku? Se sicer tudi sami kdaj pregrešite?

Uh, moj hladilnik je poln zdrave prehrane, a tudi pregreh. Morda je zato bolje, da povem, kaj boste ob vsaki priložnosti našli pri meni. Moj najljubši sladkor 'Sugar Free sugar', naravno sladilo eritritol, ki je brez kalorij, ne dviguje krvnega sladkorja, ne povzroča kariesa, po okusu pa je isti kot običajen sladkor. Poskusila sem že številna sladila, vendar se nobeno ne more primerjati s tem. Poleg tega obožujem tuno, ki se pogosto znajde na mojem jedilniku, pa beljakovinske čokoladice ... No, za vso hrano v mojem hladilniku v reviji nimate dovolj prostora. (smeh)

Story: Kot znan obraz ste vedno na očeh javnosti. Ali vas zaboli, kadar vas kdo zbode zaradi postave?

Ljudje so se ves čas dosti bolj ukvarjali z mojo postavo, kot sem se sama. Spominjam se naslovnic, kot so 'Počila bo', 'baročna Špela' ... Kljub temu sem se zavedala, da vsem nikoli ne morem ustreči. Nekateri me kritizirajo tudi danes, saj menijo, da mi je prejšnja postava bolj pristajala, in pravijo, da sem presuha. Daaaaleč od suhe sem, je pa res, da imam zdaj bolj droben obraz. Pomembno je, da si zadovoljen s sabo. Komentarji in kritike me tako že dolgo ne ganejo več, vendar pa mi je smešno, da se nekateri obremenjujejo s težo drugih.

Špela Grošelj

Story: Sami ste že pred leti temeljito spremenili svojo postavo in dosegli zavidljiv rezultat. Bi lahko rekli, da je to prispevalo tudi k vaši samozavesti?

Ne bi rekla. Dostikrat se pogovarjam s prijateljicami, ki se spominjajo, da s težo nikoli nisem bila obremenjena. Bila sem srečna, saj je bilo moje življenje kljub kilogramom čudovito. Verjamem, da samozavest izhaja od drugod, iz prepričanj, ki jih imamo o sebi. Nanje vplivajo otroštvo, okolica, družba. Samozavesti ne bi pogojevala s težo, saj poznam dekleta s popolno postavo in s številnimi frustracijami. Tako postava na mojo samozavest ni vplivala, vendar pa se zaradi manjše teže lahko lažje gibljem in počutim dosti bolje. Prej sem s seboj nosila nahrbtnik s 16 kilogrami, zato je danes moje življenje bolj lahkotno. (smeh)

Story: Glede na to, da ste na družabnih omrežjih tudi sami zelo aktivni, me zanima, bi vas motilo, če bi ob sebi imeli nekoga, ki bi vse dni preležal na kavču ali plaži?

Skupni interesi so po mojem mnenju še kako pomembni, zato bi težko shajala z nekom, ki z menoj ne bi delil strasti do dela, športa, plesa, glasbe, potovanj ... Do življenja! Seveda sem rada tudi doma, predvsem po nastopih, ko imam tako imenovane 'nedelje v pižami'. Takrat berem knjigo, gledam filme in predvsem počivam. A življenje nam ponuja nešteto možnosti, zato bi bilo škoda, če jih ne bi izkoristili. Sama sem zelo aktivna in obožujem spontane nagibe. Rada imam trenutke, ki mi bojo tudi na stara leta narisali nasmešek na obraz.

Story: V pomladnih mesecih na plan pridejo tudi metuljčki, ki zaplešejo v našem trebuhu. Ste tudi sami morda zaljubljeni?

Velik del življenja delim z javnostjo, o ljubezenskem pa že nekaj let ne želim govoriti. Včasih sem odgovorila na prav vse, kar so me vprašali, ker sem iskrena in odprta, potem pa te življenje izuči, ugotoviš, da se ljudje začnejo pretirano vtikati tudi v stvari, ki se jih ne tičejo. Zato je moje ljubezensko življenje del mene, ki pripada zgolj meni in ljudem, ki so vanj vpleteni.

Story: Česa ste se morda v tem času naučili v ljubezni, česar v najstniških letih morda še niste vedeli?

Uh, veliko. Zagotovo se v prav vsakem odnosu nečesa naučiš, v enem več, drugem manj, povsem odvisno od intenzivnosti. Naučila sem se veliko, tako iz izkušenj kot tudi iz prebranih knjig. To me je vedno zanimalo, saj verjamem, da moramo na tem področju delati, se poglobiti vase ... Želim si, da bi več pozornosti posvetili temu in tudi otroke v šolah učili o uspešnih in zdravih odnosih, namesto nepomembnih letnic, ki ti nikoli v življenju ne pridejo prav. Marsičesa sem se že naučila, sicer pa se bom še vse življenje. Moja mami pravi: "Vse življenje se učimo, pa neumni umremo." Morda pa je bistvo prav to, da ne vemo vsega.

Špela Grošelj

Story: Ste imeli kdaj izkušnjo s poletnimi romancami? Nam lahko zaupate kakšno zabavno prigodo, lahko tudi iz mladostniških let?

Nekaj malega izkušenj sem pa imela. (smeh) Predvsem v najstniških letih, ko sem obiskovala kolonije na Debelem rtiču. Na morju sem spoznala fanta, ki se je izkazal kot pravi junak. S prijateljico sva namreč 'odkolesarili' s pedalinom, vendar pa naju je zaradi vetra odneslo na odprto morje. Nikakor se nama ni uspelo vrniti, ta fant pa je skočil v vodo in naju rešil, midva pa sva se zaljubila na prvi pogled. Začela sva si pisati pisma, bilo jih je za celo škatlo, a jih na žalost nimam več. Včasih se spomnim nanje, saj bi bilo prijetno obujati spomine na najstniške prigode. Sicer namreč nisem človek za kratke romance, kar pa ne pomeni, da jih nisem doživela. V večini sem bila vezana dalj časa, saj verjamem, da so poletne romance zgolj površinske. Poletje je čudovito, vendar pa se življenje odvija vse leto, ne le poleti, ko je najlepše. Rada imam pristne odnose, resnične!

Story: Letošnje poletje bo časa za romance bolj malo, saj vanj vstopate delavno. Pred časom ste tako izdali novo pesem. Kakšna bo rdeča nit?

Pesem Nostalgija prihaja na radijske postaje, v teh dneh pa bomo posneli še videospot. Besedilo za pesem je napisal Nipke brez mojih navodil in smernic. Ko pa sem dobila končni izdelek, sem vedela, da se bo v pesmi lahko našel marsikdo. Navdušena sem nad svojo Nostalgijo.

Story: Spot ste posneli kar na morju. Ste močno navezani na morje in obalo?

Sem pravi morski človek, čeprav sem rojena pozimi. Ko se pripeljem na obalo, se počutim kar doma. Prepričana sem, da bom enkrat živela na morju, če ne v tem, pa v kakšnem drugem življenju. Navezana sem na obalo, kjer imam tudi veliko prijateljev. Poletje preživim na morju pri prijateljici Ani, domov pa se vračam za nastope in druge obveznosti. Vsak prost trenutek preživim na obali, kjer odkrivam skrite kotičke slovenskega morja. Piran je naravnost čaroben pa tudi Izola, Strunjan. Včasih smuknemo k južnim sosedom, medtem ko se pozimi odpravim v tropske kraje. Kljub temu ima slovenska obala prav poseben čar.

Story: Več časa preživite v morju ali s knjigo v rokah v senci borovcev?

Ob visokih temperaturah sem ves čas v vodi, sicer pa s seboj na morje vedno vzamem knjige. Te so predvsem 'izobraževalne', življenjske ... včasih pa se na mojem kupu znajde tudi kakšen roman. Trenutno berem knjigo o delovanju naše podzavesti, ljuba pa so mi tudi dela Louise L. Hay. To so knjige, ki bi prišle prav vsakomur, saj mislim, da ljudje na splošno iščemo srečo povsod drugje kot tam, kjer bi jo morali. V sebi.

Napisala Nika Arsovski
Fotografije Tibor Golob, osebni arhiv
Ličenje Maja Šušnjara Gabor
Frizura Kristijan Skamljič
Oblačila Allegria

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story25/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 25/2017

Story 25/2017, od 15. 06. 2017