Špela Močnik: Do gledalcev je pravično, da sem iskrena

Špela Močnik: Do gledalcev je pravično, da sem iskrena (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Jana
8. 9. 2018

Špela Močnik spada med srečnice, ki se jim po dopustu ni težko vrniti na delovno mesto, saj ima rada svoje delo, ker ji omogoča spoznavanje različnih področij, obenem pa ji ostane dovolj časa za družino, kar je zanjo neprecenljivo.

Špela Močnik, voditeljica izjemno priljubljene televizijske oddaje Dobro jutro, je polna pozitivne energije, pogovor z njo pa je bil prav prijeten in sproščujoč.

Pred kratkim ste se vrnili z dopusta. Domnevam, da niste pogrešali zgodnjega vstajanja.

Res je. (smeh) Po naravi sem zaspanka in verjamem, da so mi bile službe, ki zahtevajo zgodnje vstajanje, usojene z nekim namenom. Zelo rada spim, vendar sem sprejela, da moram zaradi oddaje Dobro jutro trikrat na teden vstati ob štirih zjutraj.

Imate jutranji ritual, ki pripomore k temu, da ste v oddaji nasmejani in polni pozitivne energije?

Ne, ampak sem takšna po značaju. Na televiziji težko zaigraš pozitivno energijo, saj bi gledalci takoj opazili, da se pretvarjaš. Tudi med oglasi se s sodelavci šalim in sem dobre volje, kar ustvarja pozitivno vzdušje. Verjamem, da se pozitivna energija čuti in je ne moreš zaigrati, vsaj ne na televiziji, morda je nekoliko lažje na radiu, kjer te poslušalci ne vidijo.

Se vam je že zgodilo, da ste težko zadrževali smeh pred kamerami?

Da, ampak gledalci tega ne obsojajo, ker je to človeško. V takšnem primeru se opravičim in nadaljujem. Nesmiselno je prikrivati smeh ali kašelj, temveč se je najbolje spontano odzvati. Do gledalcev je najbolj pravično, da sem iskrena.

Je radio še vedno vaša največja strast ali vam je delo na televiziji priraslo k srcu?

Radio ima svoj čar in je moja posebna ljubezen, ampak tudi televizija je zame velik izziv. Ne morem trditi, da je radio moja največja ljubezen, ker mi delo na televiziji ponuja druge dimenzije, saj je pomembna tudi podoba. Tudi če se slabo počutim, imam glavobol ali slab dan, se moram namreč zbrati in biti pozitivna.

Ste zaradi dela na televiziji čutili pritisk glede videza?

Ne, ker sem rada urejena in se bolje počutim, če sem lepo oblečena. Če se dobro počutiš v svoji koži, te tudi drugi tako dojemajo, ker si bolj samozavesten. Že preden sem delala na televiziji, sem se dobro počutila v svoji koži. Seveda sem si, podobno kot druge ženske, želela spremeniti kakšno stvar na sebi, vendar sem bila večinoma zadovoljna s sabo. V mladosti nisem bila zadovoljna s svojimi stegni in sem bila razočarana, ko sem se na kratko ostrigla, ampak sem kmalu odrinila negativne misli in se sprejela. Če bi nenehno razmišljala o svojih napakah in jih poskušala spremeniti, bi svoje nezadovoljstvo izražala tudi navzven, česar si ne želim.

Odraščali ste v obdobju, ko nismo poznali družbenih omrežij. Je velik izziv vzgajati hčerko v družbi, kjer se je skorajda nemogoče izogniti vplivu sodobne informacijske in komunikacijske tehnologije?

Svoje hčerke ne izpostavljam v medijih in na družbenih omrežjih. Če bi kdo gledal moje slike na družbenih omrežjih, bi najbrž pomislil, da sem samska, ker želim ohraniti družinsko življenje zase. Ne čutim potrebe, da bi to delila z drugimi.

Katere vrednote želite privzgojiti svoji hčerki?

Iskrenost. Želim si, da bi bila vedno iskrena in da bi povedala resnico, četudi je boleča. Prav tako ji hočem privzgojiti občutek za pravičnost in sposobnost sprejemanja drugačnosti. Dandanes smo obkroženi z ljudmi iz različnih kultur, zato ji bo lažje, če bo sprejemala drugačnost, in ne bo začudena, če nekdo verjame v nekaj drugega kot ona. Pravičnost se mi zdi pomembna, ker vsakogar boli krivica. Če si pravičen do drugih, verjamem, da se ti to povrne. Hočem ji privzgojiti tudi to, da ne bo postavljala pogojev v odnosih. Odrasli pogosto pogojujemo ljubezen in otroku rečemo, da mu bomo nekaj podarili, če bo priden. Nočem, da bi moja hči pogojevala ljubezen in prijateljstvo, ampak bi iskreno izražala svoja čustva.

So vam starši privzgojili iskrenost?

Da, kadar sem v mlajših letih nekaj ušpičila, je moja mama vedela, da ji bom sčasoma to povedala, saj nisem mogla zadrževati stvari v sebi. Lepo je, če lahko zaupaš svojim staršem.

Cenite iskrenost tudi v prijateljskih odnosih?

Zelo cenim iskrenost pri prijateljicah. Vedno sem bila neposredna in iskrena do drugih, vendar sem zaradi tega občasno doživela negativen odziv. Naučila sem se, da moram nekaterim ljudem stvari povedati na drugačen način, ker sem bila za nekatere preveč groba. Iskrenost ni vedno dobro sprejeta.

Sta iskrenost in zaupanje po vašem mnenju temelj partnerskega odnosa?

Da, brez tega je težko vzdrževati odnos. Nekoč sem bila v odnosu, kjer je bilo veliko nezaupanja, zato se je tisti odnos končal, in zdaj izjemno cenim iskrenost ter zaupanje. Veliko mi pomeni, da lahko zaupam svojemu partnerju. Če se nenehno sprašuješ, kje je in kaj počne, obenem pa ne veš, kaj mu lahko poveš in česa ne, ti to razjeda dušo. V odnosu s svojim partnerjem sem dobila priložnost, da izživim iskrenost in zaupanje.

Verjamete v zakon privlačnosti?

Verjamem, da se podobni ljudje privlačimo, obenem pa se nekaj naučimo iz življenjskih izkušenj. Iz prejšnje zveze sem se veliko naučila in sem bila bolj previdna ter pozorna na določene stvari, ko sem se spustila v naslednje razmerje.

Ste si zelo želeli ustvariti družino?

Da, čeprav sem dobila otroka šele pri tridesetih, kar dandanes niti ni neobičajno. Moje prijateljice so namreč rodile šele po 30. letu. Težko si predstavljam, da me je moja mama rodila pri 25 letih, saj sama pri tej starosti še nisem bila pripravljena na družino. Takrat me je zanimalo, kaj bom delala, kam bom odpotovala, veliko smo se zabavali in koncept družine mi je bil tuj. Toda ko sem začutila, da si želim otroka, sem lahko bila boljša mama, ker sem si to resnično želela. Moja hči je bila zelo zaželen otrok, zato nisem imela občutka, da se čemu odpovedujem. Jeseni bo stara šest let in v tem obdobju me zelo potrebuje, zato sem hvaležna, da mi služba to omogoča. Žalostna sem, ko opazujem delovne zahteve v drugih službah in ljudi, ki nenehno hitijo in uresničujejo karierne cilje. Verjamem, da je čas, ki ga preživiš z otrokom, najbolj dragocen. Hčerki sem namenila veliko časa in sem glede tega mirna.

Vas je materinstvo umirilo?

Vsekakor, ker me je veliko stvari zanimalo in si še vedno želim biti na več koncih hkrati. Rada bi šla na koncert, v gledališče, na operno predstavo in na rojstnodnevno zabavo. Materinstvo me je postavilo na realna tla, saj sem odkrila, da vsega ne zmorem, in pogosto nisem mogla iti nikamor, ker sem bila doma s hčerko. Bilo bi neodgovorno, če bi jo pogosto dala v varstvo partnerju ali varuški. Zaradi materinstva sem se naučila bolje organizirati svoj čas.

Kako najraje preživljate prosti čas?

Šport je vedno prisoten v mojem življenju, zato ob vikendih smučam, tečem, kolesarim ali igram tenis. Zame je pomembno, da ohranjam kondicijo in redno telovadim, ker sem potem bolj zadovoljna s sabo in lažje poskrbim za druge stvari. Ob večerih pa grem najraje v gledališče ali na koncert.

Katera predstava in koncert sta vas v zadnjem času navdušila?

Nazadnje me je navdušila predstava Svetlane Makarovič Prekleti kadilci v Mali Drami. Kar se koncertov tiče, sem izjemno uživala na gala koncertu Poletna noč, saj obožujem zlata leta slovenske popevke.

Katera je vaša najljubša slovenska popevka?

Poletna noč mi je zelo blizu, prav tako sta mi všeč Ne čakaj na maj in Vozi me vlak v daljave.

Radi poslušate slovensko glasbo?

Sem velika oboževalka Alenke Godec, ki je bila moja profesorica nemščine in je zelo topla oseba. Imam vse njene zgoščenke in rada obiščem njene koncerte. Prav tako so mi všeč Nina Pušlar, Neisha in King Foo.

S kom se najpogosteje odpravite v gledališče ali na koncert?

S partnerjem greva pogosto v gledališče, medtem ko si s prijateljicami rada ogledam opero ali pa se odpravimo na kakšen koncert.

Ste ohranili prijateljstva iz otroštva?

Prijateljice sem spoznala v gimnazijskem obdobju. Zelo dobro smo organizirane, saj se vsako leto odpravimo za nekaj dni skupaj na morje in pred tem poskrbimo za varstvo otrok.

Najbrž je pri tem zelo pomembna partnerjeva podpora.

Tako je. Drug drugemu puščava svobodo. Dobro se mi zdi, da imava dva ali tri vikende na leto vsak zase, ker naju to napolni z energijo in se pogrešava. Lepo je, da lahko preživim nekaj časa s prijateljicami, se posvetim njim in sebi. Dandanes smo namreč nenehno obremenjeni z urniki in obveznostmi, zato je dragoceno, če lahko nekaj dni na leto razmišljaš le o tem, kaj si želiš, in ne, kaj moraš. Sicer pa poletje večinoma preživim z družino. Hčerko sem izpisala iz vrtca, saj mi ogromno pomeni, da ji lahko posvetim veliko časa. Poletje izkoristim za počitek in družino.

Vas delo izpolnjuje do te mere, da se vam po dopustu ni težko vrniti v službo?

Nikdar mi ni težko iti v službo. Nekoč sem opravljala delo, kjer sem bila že v nedeljo popoldne nesrečna, ko sem pomislila na ponedeljek, in nikoli več se ne želim tako počutiti. Hvaležna sem, da opravljam delo, ki me osrečuje, zato mi ni težko v ponedeljek zgodaj vstati. Želim si, da bi lahko vse življenje opravljala svoje delo s takšnim veseljem kot zdaj. Pri oddaji Dobro jutro imam krasne sodelavce, ki se jih razveselim, ko jih vidim po dopustu.

Vam je oddaja Dobro jutro bolj pisana na kožo kot resničnostni šovi, ki ste jih nekoč vodili?

Da, resničnostni šovi so bili vsekakor odlična izkušnja, saj sem se veliko naučila, vendar mi bolj ustreza oddaja, kot je Dobro jutro, ker lahko potešim veliko svojih zanimanj. Ogromno stvari me zanima, zato sem vesela, da lahko v oddaji odkrivam različne teme.

Katere teme so vam najbolj blizu?

Šport, vendar me prav tako zelo zanima kultura. Letos so me pritegnile zdravstvene teme, medtem ko me kuhanje ne zanima preveč. Nisem ljubiteljica kuhanja. Mogoče bom z leti začutila strast do kuhanja, za zdaj pa rada pripravljam le slaščice. Redno sem začela kuhati, ko sem postala mama, saj sem želela, da se moja hči zdravo prehranjuje, vendar nisem kuhala s strastjo. Moja mama odlično kuha in me je vključevala v kuhanje, ampak me ni navdušila.

Sta z mamo zelo povezani?

Zelo sva povezani in sva dobri prijateljici, čeprav marsikdo pravi, da to ni mogoče. Mama mi je znala postaviti meje, obenem pa je bila moja zaupnica in prijateljica. Vedno sem vedela, da se lahko zanesem nanjo. Imava iskren, pristen odnos in vsak dan se slišiva. Želim si, da bi imela tudi jaz takšen odnos s svojo hčerko, da bi se lahko vedno zanesla name in mi zaupala. Največ je vredno, da se lahko zaneseš na svoje starše, saj pri prijateljih ne moreš vedeti, kako se bodo stvari razpletle, medtem ko lahko na starše vedno računaš.

Ste doživeli razočaranje v prijateljstvu?

Da, ker vse vložim v prijateljstvo. Bila sem presenečena, ko sem odkrila, da vsi ne razmišljajo tako. Sčasoma sem spoznala, da ne morem presojati ljudi po svojih načelih. Od sebe lahko veliko pričakujem, medtem ko je treba druge sprejeti takšne, kot so. Toda za svoje prijateljice vem, da mi bodo vedno stale ob strani, saj smo marsikaj doživele in smo si v težkih trenutkih pomagale. Zelo veliko mi pomeni, da se lahko pogovorim z njimi, kadar mi je težko.

Na katere svoje lastnosti ste najbolj ponosni?

Ponosna sem na to, da sledim sebi, svojim željam in da sem iskrena v tem, kar počnem. Nikdar se ne pretvarjam. Neposrednost in iskrenost štejem za svoji pozitivni lastnosti, čeprav sem zaradi tega občasno doživela neodobravanje. Ponosna sem tudi na to, da sem vedno priprav­ljena pomagati drugim in da imam ogromno energije.

Besedilo: Danaja Lorenčič // Fotografije: Primož Predalič