Špela Vodovc (avtorica knjige Cook Eat Slovenia): Po svetu bodo dišale slovenske jedi

2. 6. 2019 | Vir: Jana
Deli
Špela Vodovc (avtorica knjige Cook Eat Slovenia): Po svetu bodo dišale slovenske jedi (foto: Mateja Jordovič Potočnik)
Mateja Jordovič Potočnik

Špela Vodovc je pred štirimi leti sklenila tradicionalne postopke priprave slovenskih jedi deliti s popotniki iz tujine zaradi prepričanja, da k pristnemu spoznavanju kraja obvezno spadata okušanje lokalne hrane in spoznavanje lokalnega življenja. 

Letos pa je šla še korak dlje in sklenila, da je čas, da se slovenska kulinarika kar sama povabi v kuhinje po vsem svetu. Špela Vodovc si je zamislila edinstven projekt, posvečen tradicionalni slovenski hrani za popotnike iz tujine, ki so želeli našo deželo spoznati s pomočjo brbončic in okusiti dobrote, ki jih ponuja. Spoznavanje naše domovine namreč po njenem mnenju ne more biti popolno, če popotniki ne spoznajo hrane, sestavin, okusov in lokalnega življenja. In to je bil tudi začetek zgodbe, v kateri je začela nastajati pomembna kulinarična mojstrovina.

Zgodba, ki je vodila k pisanju knjige

Špela je začela pisati zanimivo kulinarično zgodbo pred štirimi leti, ko se je lotila projekta Cook Eat Slovenia – niza kuharskih tečajev, posvečenih tradicionalni slovenski hrani, ki so bili namenjeni popotnikom iz tujine. Želela je deliti edinstvene, pa vendarle tradicionalne izkušnje ljudem, ki so obiskali našo deželo, in jim domače jedi predstaviti na najbolj pristen način.

Tako so obiskovalci iz tujine hitro postali prijatelji, ko so se učili od domačinke, ki je nanje prenašala znanje in jim stregla hrano, ki so jo Slovenci stoletja jedli doma – ob vsakdanjikih in praznikih. Ko se je družila z njimi, je spoznala, da se je v nekaj letih na tečajih zvrstilo na stotine zadovoljnih ljubiteljev hrane, in ugotovila, da bi lahko zadovoljstvo razširila tudi v kuhinje po vsem svetu.

Rezultat njenega poučevanja in gastronomske strasti, ki jo je spoznavala sama in se je prelivala iz roda v rod, je kuharska knjiga Cook Eat Slovenia, ki velja za prvo tovrstno knjižno delo, namenjeno posredovanju slastnih okusov slovenske kuhinje ljudem po svetu.

Izhajala je iz sebe

»Hrana je vedno imela pomembno vlogo v moji družini in jaz nadaljujem to tradicijo,« je povedala Špela Vodovc, ki je tradicionalno pripravljene slovenske jedi prepoznala kot vrednoto.

»Hrana in kuhanje me navdajata s strastjo od malih nog. Naučila sem se kuhati na star način, ob spremljanju mame in babice v kuhinji, zato želim deliti svoje navdušenje nad hrano in slovensko kulinariko s svetom. Z nekaterimi skoraj pozabljenimi recepti in najbolj prepoznavnimi slovenskimi jedmi bi rada znova pričarala romantiko starih časov,« nam je zaupala avtorica kuharske knjige Cook Eat Slovenia, ki je plod poguma in vztrajnosti, kajti Špela se ni ustavila le pri kuharskih tečajih, ampak se je pogumno lotila pisanja kuharske knjige v angleščini, obdala pa se je tudi z izkušeno ekipo, saj je za fotografije hrane poskrbela Mateja Jordovič Potočnik, knjigo pa je oblikoval Gregor Žakelj, pomembno se ji je namreč zdelo, da knjiga zbudi zanimanje ne le zaradi kakovostnih receptov, ampak tudi na pogled.

V svet s pomočjo Kickstarterja

Špelina velika želja je bila, da bi ta kuharska knjiga prišla v kuhinje po vsem svetu, zato je projekt prijavila na Kickstarter in doživela presenečenje, saj takšnega odziva ni pričakovala. »Zastavljeni cilj 5.000 dolarjev sem dosegla v dveh dneh, kar je pokazalo na zanimanje o tradicionalni slovenski kulinariki pri tujcih. Moram reči, da sem bila kar presenečena, da je bil cilj tako hitro dosežen.

Med celotno kampanjo je bilo vloženega veliko truda, saj moraš sam iskati kanale za promocijo, s katerimi pripelješ potencialne podpornike na platformo za množično financiranje,« nam je zaupala avtorica, ki ji je s kampanjo uspelo zbrati sredstva za izdajo knjige, ki ne bo le zapis tradicionalnih slovenskih receptov, ampak neke vrste turistični vodnik, ki bo bralca seznanil z osupljivo kulinarično destinacijo, kjer štejejo kakovostne sestavine in ljubezen do priprave tradicionalnih jedi, ki so se ohranili vrsto let in izboljševali iz roda v rod.

Recepti še niso bili zapisani

Recepti za jedi v knjigi večinoma niso bili nikoli nikjer zapisani in jih je avtorica nosila v glavi, tako kot je veljalo za njeno mamo, babico in rodove kuharic pred tem. In škoda bi bilo, da bi se izgubili! Je pa ena tradicionalna jed najbolj zaznamovala Špelino otroštvo. »V moji družini se je zmeraj veliko kuhalo in te jedi bodo vključene v knjigo. Prvi spomin na kuhanje z mamo so vsekakor štruklji. S sestro sva pomagali mami pri pripravi testa, vendar sva bili še premajhni, da bi se vključili tudi v vlečenje testa, in sva se z njim bolj igrali. Tako se še danes ob pripravi skutnih štrukljev z nasmehom vrnem v otroštvo.«

Iz družinske tradicije

Tradicionalni slovenski recepti, ki jih je avtorica zajela v knjigo, so torej preizkušeni, saj se v avtoričini družini že mnogo rodov jedi pripravlja po njih, zato bo iz vsake strani knjige kar dišalo po domačnosti. Raznolik nabor več kot 100 družinskih receptov in nasvetov za pripravo tradicionalnih slovenskih jedi bo ponujal užitke za ljudi, ki niso vajeni okusov, kot jih pozna naša tradicionalna hrana. S tem pa bodo okusili tudi delček načina življenja naših prednikov, kajti recepti so v knjigi razdeljeni glede na letne čase, osredotočeni na sveže, lokalne sestavine in bogate kulturne tradicije in kar je najpomembneje – pripovedujejo zgodbe, ne zgolj poučujejo bralce, kako naj kuhajo.

Zato ta knjiga ni le zbirka receptov in navodil, ampak tudi zemljevid avtoričine kulture skozi prizmo tradicionalnih slovenskih jedi. Za konec smo avtorico povprašali po najljubšem receptu v knjigi. »Težko je izbrati najljubšega, na vsakega me vežejo določeni spomini. Imela sem veliko srečo, da je celotna družina name prenašala strast do kuhanja in običajev, ki so globoko zakoreninjeni v moji družini.«

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: Mateja Jordovič Potočnik

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču