Špela Kleinlercher: Življenje v Pragi

Špela Kleinlercher: Življenje v Pragi (foto: osebni arhiv, Primož Predalič, Profimedia) osebni arhiv, Primož Predalič, Profimedia
Vir: Story
29. 1. 2016

Nekdanja pevka skupine Atomik Harmonik Špelca, ki je poročena s slovenskim hokejistom Žigo Pavlinom in ga spremlja pri njegovih selitvah iz države v državo, je z novim življenjem v Pragi zelo zadovoljna.

Žiga Pavlin, odličen hokejist, igra za drugoligaški klub Slavija Praga na Češkem in Špela nam je ekskluzivno za revijo Story razkrila nekaj zanimivosti.

"Praga je res pravi turističen kraj, naj bo petek ali svetek, mesto je vedno polno turistov. Mesto ima kaj pokazati - je polno zgodovine, veliko je destinacij, ki si jih moraš ogledati, ter veliko lokalov, restavracij, namenjenih tako starim kot mladim, kjer - verjeli ali ne - dobiš pivo za en evro," v smehu razkrije Špela in nadaljuje: "Ne vidiš človeka, naj bo moški ali ženska, star ali mlad, ki ne bi pil piva. Pivo je tukaj res drugačno, saj jaz nisem neka ljubiteljica tega hmeljevega napitka, ampak na Češkem z veseljem spijem kakšen kozarček. Ima namreč čisto drugačen okus, in da ne deluješ kot čudak, moraš pač piti pivo."

Nekdanja pevka uživa v družinskem življenju in razkrila nam je, kaj počne, ko mož trenira. "Žigov urnik je v Pragi malo drugačen, kot je bil v Kazahstanu. Tam ga ni bilo doma osem dni skupaj, tukaj pa je tekma na gostovanju najdlje tri ure stran, tako da je vedno še isti dan po tekmi doma. Ni nama dolgčas. Prago sva raziskala po dolgem in počez, tukaj imava tudi družbo Slovencev (slovenska reprezentanta Kristan z družino in Sabolič s punco sta v bližini), in ko nam čas dopušča, se videvamo. Sva se pa tudi že navadila češčine, saj žal večina Čehov ne govori angleško in sva se morala znova naučiti drugega jezika, kot na primer v Kazahstanu ruščino. To je sicer super, saj sva z Žigom že prava poliglota. Žiga je še veliko boljši kot jaz, ker s soigralci in trenerji govori večinoma češko," pove Pavlinova.

Špela je vedno veljala za zelo urejeno žensko, ki se je veliko posvečala zunanjemu videzu in ni nikoli skrivala, da spada v krog strastnih ženskih nakupovalk, ki trgovine obožujejo. "V Pragi lahko zapraviš toliko, kolikor imaš. Na Pariški ulici najdeš najboljše in najdražje svetovne znamke, nekje v neki zakotni ulici na drugi strani mesta pa najdeš kitajske trgovinice, kjer za malo denarja dobiš veliko. Klasične trgovine normalnega cenovnega razreda so prav takšne kot v Sloveniji, cene so prav tako približno podobne, le da so tukaj trgovine vedno polne kupcev, saj turisti pač zelo radi zapravljajo. Nakupovalni centri so čudoviti, lepi in veliki, vsakih nekaj kilometrov je eden. Tako da mi ob vsej ponudbi res ni težko nadaljevati moje strasti," pove.

Špela seveda pogreša domače, tako da gre sama, če ima mož obveznosti, ali pa gresta v prostih dneh skupaj na obisk k staršem. "Mami vedno naredi domačo hrano. Saj tudi midva v Pragi kuhava večinoma slovensko hrano, le da je mamina pač drugačna in boljša. Vedno dobro izkoristiva obisk Slovenije, saj sva en dan pri mojih starših in naslednji dan pri njegovih, ali pa že od začetka vsi skupaj - in smo zaradi take odločitve vsi zelo veseli. Družimo se, to je to, kar počnemo. Nenehno čoham in crkljam našo psičko Boni in mucko Mici. Čas izkoristim tudi za prijatelje. Moja stalnica v Sloveniji je tudi obisk lepotnega salona Medinmleko, kamor se grem uredit od glave do peta, saj še vedno zaupam le njim, in na Češkem nisem še do danes našla zamenjave. Moja zlata Saša in njen Medinmleko pa sta me za praznike obiskala kar v Pragi in naju z Žigom uredila v našem stanovanju. Za to sem ji neizmerno hvaležna," pove. Seveda smo Špelo povprašali, ali že kaj razmišlja o materinski vlogi, a nam je brez dlake na jeziku razkrila: "Kot sem že rekla - razmišlja in dela se v tej smeri. Ko bo Bog dal, tega ne bova skrivala."

Napisal Alojz Petrovčič
Fotografije osebni arhiv, Primož Predalič, Profimedia

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story04/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 04/2015

Story 04/2015, od 21. 01. 2016