Spoznajte mlado podjetnico, ki točno ve, kaj si želi: Karin Poravne je ustvarila znamko naravne kozmetike

"Nikoli nisem niti razmišljala, da mi ne bi uspelo ali da bi se česa bala. Vsake stvari sem se lotila stoodstotno in si rekla, da bo uspelo oziroma da mora." (foto: Foto: Oa) Foto: Oa
Vir: Story
29. 5. 2022

Karin Poravne je ustvarila slovensko znamko naravne kozmetike, izdelke pa ustvarja skupaj z ženskami. Podala se je v poslovni svet in uspešno premaguje vse ovire, ki ji pridejo naproti.

Začeli ste z ličenjem, nadaljevali s tretmaji trepalnic (lash fillerji), odprli svoj kozmetični salon, zdaj pa ste ustvarili še kozmetično znamko. Še sploh obstajajo kakšne sanje, ki jih še niste uresničili?

(Smeh) Pri meni se vse odvija tako spontano in življenje me vodi po zanimivih poteh, sama pa se prepuščam in pustim voditi. Verjamem, da ko si na pravi poti in ko so ti stvari namenjene, zadeve stečejo in uspejo. Cilji in sanje seveda so, bom pa videla, kakšen plan ima življenje zame tokrat.

S kakšno miselnostjo uresničujete sanje?

Vem, zakaj delam, kar delam. Ne oziram se na to, kaj počnejo drugi, ampak se posvečam sebi in stremim k temu, da sem vsak dan boljša verzija sebe, tako osebnostno kot poslovno. Učim se, rastem, ne dovolim si zaspati. Vedno stremim k še več, še boljše, še večje - ker verjamem vase in zaupam, da sem vsega tega sposobna. Menim, da nas življenje nikoli ne postavi v situacije, ki jim ne bi bili kos. Verjamem, da sem se z namenom in razlogom znašla na tej poti, po kateri vztrajno stopam.

S kakšnim namenom ste ustvarili svojo kozmetično znamko?

Želela sem ustvariti nekaj več. Nekaj, kar sem pogrešala na policah drogerije, nekaj, česar nisem našla pri že obstoječih kozmetičnih znamkah. Z Elinor Cosmetics rešujemo težave novodobne ženske in ji olajšamo vsakdan. Smo stoodstotna naravna kozmetika, formulirana in izdelana v Sloveniji. Kot vegetarijanka in ljubiteljica narave sem neizmerno ponosna, da ne preizkušamo na živalih in da so naši izdelki pakirani v naravi prijazni embalaži. Uporabljamo namreč steklo in stoodstotno reciklirane bombažne vrečke namesto plastike in škatlic.

Na podlagi česa ste se odločili za produkte?

Produkte oblikujem skupaj z ženskami. Poslušam jih, vprašam, raziskujem … Kaj pogrešajo na trgu, kaj bi si želele, kaj bi spremenile. Tako nastaja Elinor.

Zdaj, ko se je vaš posel razširil, bi lahko vse skupaj obvladovali sami?

Ne, nikoli. Toliko stvari je na tako različnih koncih. Salon, stranke, naročanje materiala, termini, vzdrževanje in čiščenje salona, na drugi strani Instagram, vsebine, naročniki in ustvarjanje vsebine. Potem pa še Elinor, ki ga imava skupaj s fantom, ki zahteva največ. Večine stvari ljudje ne vidijo in tudi sama si nisem predstavljala, koliko energije in časa vzame vse to. Za sabo imam ekipo, ki mi pomaga na vseh področjih, in brez njih ne bi zmogla.

Kako s fantom usklajujeta zasebno in poslovno življenje?

Z Nikom sva najprej začela zasebno in že po treh mesecih se je rodila ideja o Elinorju. Usklajevanje zasebnega in poslovnega življenja je težko, priznam. V eni osebi imaš partnerja in sodelavca, zato se ti dve področji vedno prepletata. Zavestno se odločiva, kdaj je dovolj posla in kdaj je čas za naju, drugače se vsak sprehod konča z iskanjem idej in je lahko vsak pogovor hitro namenjen samo temu, kaj vse morava še narediti in kaj naju čaka. (smeh) Imava to srečo, da sva drug drugemu res najboljša prijatelja, zato se imava vedno najboljše skupaj, tudi ko delava.

Kako skrbita, da najdeta tudi čas zase?

Največkrat so to konci tedna in sprememba okolja, ki jo res potrebujeva. Najin dom je hkrati tudi najina pisarna, zato naju za konec tedna velikokrat najdeš kje na obali, v naravi, v glavnem nekje drugje. Med tednom je toliko obveznosti, ogromno se dogaja, večino dni presediva vsak za svojim zaslonom. Ko pride vikend, po jutranji eni ali dveh urah dela pospraviva računalnik in sva samo midva. Par, najboljša prijatelja in zaljubljenca.

Česa ste se na poslovni poti najbolj bali?

Po horoskopu sem tehtnica in vedno vse milijonkrat premislim. Sem nežna, čustvena, občutljiva, čisto preveč razmišljam in sem prej pesimist kot optimist. Ampak ko pride do posla in mojega dela, sem popolno nasprotje. Nikoli nisem sploh razmišljala, da mi ne bi uspelo ali da bi se česa ustrašila. Vsake stvari sem se lotila stoodstotno in si rekla, da bo uspelo oziroma da mora. Vem, da imam podporo bližnjih in najslabše, kar se lahko zgodi, je, da sem na enaki točki kot prej, preden sem začela. V življenju večkrat obžalujemo stvari, ki jih nismo naredili, kot tiste, ki smo jih.

Vaša najtežja poslovna lekcija?

Naučila sem se, da če svoj posel obravnavaš kot hobi, bo vedno le hobi in nič več. Potrebno je trdo delo, odrekanje, jasno postavljene prioritete in jasen fokus vsako jutro - znova in znova. Poslovni svet ni lahek, je pa vreden, če počneš, kar te veseli.

Napisala: Živa Avžner // Fotografije: Osebni Arhiv

Nova Story že v prodaji

Story