Spremembe na vrhu lestvice najbogatejših Slovencev

Joc Pečečnik je svoje premoženje povečal najbolj, kar za štirikrat, na blizu 184 milijonov evrov. (foto: Goran Antley) Goran Antley
6. 11. 2012

Revija Manager je objavila novo lestvico 100 najbogatejših Slovencev 2012. Tudi letos je prišlo do sprememb pri vrhu.

Na drugem mestu je Joc Pečečnik, ki je svoje premoženje povečal najbolj, kar za štirikrat, na blizu 184 milijonov evrov. Uspeva mu z inovativnimi igralnimi avtomati in novim poslovnim modelom.

Pred njim je le Sandi Češko iz Studia Moderna, ki se z nekaj več kot 400 milijoni evrov bliža rekordu lestvice in je šestkrat bogatejši od nekoč najbogatejšega Mirka Tuša.

S priljubljenimi zabavnimi aplikacijami sta premoženje povečala tudi Samo in Iza Login, ki sta s 127 milijoni evrov, ustvarjenimi v pičlih dveh letih, letos na tretjem mestu, sledita jima Albin in Tatjana Doberšek z inženirskim podjetjem Engineering Dobersek.

Lani drugi najbogatejši Igor Lah je na petem mestu z nekaj več kot 113 milijoni evrov.

Med prvo deseterico je tudi najvišje uvrščeni novinec Herman Zupan, ki je svoj embalažni imperij ustvaril v Južni Ameriki.

Največ novincev, kar pet, pa je navrglo podjetje Kolektor, potem ko so naposled le razkrili lastniško sestavo obvladujočega podjetja.

Najbolj je premoženje upadlo Tomažu Ročniku, ki je prezadolženi imperij več deset podjetij iz različnih panog zgradil s pomočjo sestre in donedavne predsednice uprave Probanke Romane Pajenk.

Povsem novih obrazov je letos nekaj več kot desetina, za uvrstitev na lestvico pa je bilo potrebnih 11,4 milijona evrov.

Po treh letih upadanja je skupno premoženje stoterice letos znova zraslo in znaša blizu tri milijarde evrov.