Stančka Šukalo je podarila dom najdenčku

4. 7. 2015

Lepotica Stančka Šukalo se že veseli prihajajočega naraščaja. Seveda pa se je ustrezno pripravila tudi pri svojem novem kužku, ki jo spremlja že kar nekaj mesecev. Kuki je najdenček, ki mu je Stančka s svojim izbrancem Ruskom podarila topel dom.

Stančka je že od nekdaj velika ljubiteljica psov. Pred leti si je uresničila veliko željo in si nabavila rodezijskega grebenarja, ki ga je poimenovala Tabit.

"Tabit me je spremljal kar nekaj časa, zato mi je bilo še toliko bolj hudo, ko ga nisem vzela s seboj na svojo novo življenjsko pot," pove Stančka in nadaljuje: "Veliko let sem razmišljala o psu in si ga želela, a nikoli ni bil primeren čas. Potem so se nekatere stvari uredile in življenje sem si lažje organizirala ter našla čas tudi za psa. Po Tabitu je bila praznina velika. Vem, da je pes velika odgovornost. In očitno je usoda sama poskrbela, da je v moje življenje prišel še Kuki."

Najdenček

Zgodba mešančka je ena izmed tistih, ki se ne začnejo lepo, a se na srečo dobro končajo: "Ko je bil star dober mesec dni, sta ga našli Ruskova mama in sestra. Na žalost je bila usoda takšna, da je njegovo mamico zbil avto, in Kuki je ostal sam. Bil je zelo zanemarjen, imel je gliste in bolhice. Niti hoditi ni znal dobro in najprej smo ga hranili z otroškim dodatkom po kapalki. Po dobrih treh mesecih je pridobil težo in se postavil na noge." Kuki je tako ostal pri Stančki, ki mu je skupaj z izbrancem podarila topel dom. "Že od nekdaj zagovarjam, naj ljudje raje dajo dom najdenčkom ali živalim, ki končajo v azilu. Žalostno je, koliko je zgodb o zanemarjenih in zavrženih živalih, ki postanejo žrtve brezčutnih ljudi. Najhuje pa je, da si ljudje omislijo povsem napačno žival glede na svoj življenjski slog. Sama sem najprej imela velikega psa, kar je s seboj potegnilo veliko skrbi. Predvsem to, ali bo imel pes dovolj prostora za gibanje, torej življenjskega prostora. Potreboval je veliko sprehodov, pozornosti, nege in hrane. Pri manjšem psu so stvari nekoliko drugačne," pojasni Stančka in doda: "Vsaka žival potrebuje gibanje, pozornost in ljubezen. Najhuje je, da si ljudje omislijo živali in jih imajo, ko so v službah, zaprte med štirimi stenami."

Navihanček

Kuki je zdaj star dobrih osem mesecev in Stančka si ne dela odvečnih skrbi, kako bo, ko bo prišel še dojenček. "Dobila sem veliko nasvetov, kako primerno pripraviti psa na prihod otroka. Prednost pri nas je, da je Kuki še sam 'otrok', in ne bojim se, da dojenčka ne bi sprejel. Verjetno bo vse skupaj nekoliko lažje, kot če bi imela kakšnega drugega psa. Predvsem glede ljubosumja. Se pa zavedam, da je pes vseeno žival in pazljivost ni nikoli odveč!" Stančkin Kuki je zelo živahen kuža, ki bodočo mamico spremlja na vsakem koraku. "Je poln energije. Zelo rad skače, a s tem imamo za zdaj še manjše težave. Zadnje čase me zbuja tudi ponoči, saj si na vsake tri ure zaželi sprehoda, kar je zame precej utrujajoče. Mogoče ga žene ta njegova mešana narava. (smeh) Pomembno mu je, da ima družbo in da se okoli njega nekaj dogaja, drugače je precej nesrečen," še dopolni Stančka.