Stančka Šukalo: Materinstvo ni preprosto

Vir: Lea
22. 5. 2016

Materinstvo ženske spremeni in nenadoma pride v življenje nova odgovornost. To je spoznala tudi Stančka Šukalo, ki že pet mesecev uživa ob svojem sinčku, prvorojencu Kylu. Seveda je ob njem spoznala tudi druge plati, s katerimi se srečujejo novopečene mamice. Od neprespanih noči do utrujenih juter. A vse to ni nič v primerjavi z nasmehom, ki ji ga podari zadovoljen otrok.

Stančka ima kljub napornemu porodu na ta čudovit trenutek lepe spomine.

"Popadki so se začeli ob eni uri zjutraj. Nato smo se mučili do poznega popoldneva, ker naš Kyle ni in ni hotel priti," se spominja Stančka. "No, nato je sledil carski rez, ki je bil zame nekoliko manj prijeten. Mislim predvsem na postoperativno okrevanje. Mamica namreč po carskem rezu potrebuje malo več časa. In posledično nama s Kylom dojenje ni steklo tako, kot sem si sprva želela." Stančka se je po prihodu iz porodnišnice zelo obremenjevala s hranjenjem malčka, saj svojega mleka ni imela dovolj. A želela si je dojiti. "Vem, kako zdravo je dojenje, in nisem želela biti ena tistih mamic, ki se kar zadovoljijo z izjavo: Eh, saj nimam mleka. Zato sem vztrajala in vztrajala. Številni so mi sicer rekli, da morda zaradi carskega reza mleko ne bo steklo. A se je vztrajnost obrestovala. Porod in dojenje ter materinstvo v današnjem času niso več preprosti in samoumevni. Zato smo mame pogosto izgubljene, se ne znajdemo in ostanemo same v krogu težav, za katere obstaja rešitev. Na vsako vprašanje lahko dobiš odgovor in za vsako težavo z dojenjem se da najti rešitev. Če le želiš. Moja izkušnja je takšna, da moraš poslušati svoje občutke."

Največji sovražnik dojenja je zagotovo stres. Nove okoliščine, v katerih se znajdejo, so lahko zelo obremenjujoče. "Stres je največja ovira za dojenje. Ne le da otrok z mlekom dobi vse hranljive snovi in zaradi dojenja krepi svoj imunski sistem, prejema tudi hormone sreče, žalosti, stresa. Kadar je mati v stresu, se to hitro pozna na mleku, spremenijo se okus in barva ter seveda količina in posledično tudi otrok manj pije, saj mu okus več ne ustreza."

Nočna ptica

Stančkin Kyle je zdaj napolnil pet mesecev. "V vlogi mamice neizmerno uživam. Vsak dan me čakajo novi izzivi, prav zato je materinstvo tako zelo čarobno. Moj mali sonček mi vsak dan znova pokaže, zakaj je vredno živeti. Pokazal nam je, da je zdaj on tisti, okoli katerega se vrti naš svet. Ni besed, ki bi lahko opisale to srečo in ljubezen, ki jo čutiš do otroka. To je brezpogojna ljubezen, ki je do zdaj nisem razumela, ko so mi jo mamice opisovale. Zdaj to razumem in moram priznati, da je Kyle zelo zahteven otrok. Zakaj zahteven? Je eden tistih dojenčkov, ki ne potrebujejo veliko spanja. Odkar je prišel iz porodnišnice, se doji na dve uri. Tako čez dan kot ponoči. Ko se je tako pogosto zbujal tudi ponoči, so mi svetovali, naj mu dodam še adaptirano mleko. Sprva pomisliš, da nimaš dovolj mleka ali da ni dovolj hranljivo ... Sto in eno vprašanje. A tudi to ni pomagalo. Prva dva meseca sem ga imela nenehno na prsih. Bila sem tako vztrajna, da nama je steklo. In v teh dveh mesecih sem ga razvadila. (smeh) Prvi otrok je in ne veš, kaj delaš prav in kaj narobe. Zdaj je tako, da si nenehno želi moje bližine, in to hranjenje na vsaki dve uri se mu zelo pozna. Tudi ponoči. Še danes. (smeh) Očitno sem ga tako razvadila. Meni je to zelo naporno, čeprav si rečeš: To je moj otrok, želela sem si ga in vse bom zanj naredila. Potem ni več težko. Seveda si utrujen in s tabo se na koncu poigra tudi zdravje."

Stančka je namreč v tem času zbolela na ščitnici. "Sprva sem simptome utrujenosti, nespečnosti in razdraženosti pripisovala temu urniku, ki nam ga je postavil Kyle, ampak potem sem opazila tudi težave s težo. Ni mi bilo jasno, kako so vse mamice, ki sem jih poznala, zelo hitro po rojstvu otroka izgubile odvečne kilograme. Jaz pa sem ostala s svojimi kilogrami. Šla sem na posvet k Alji Dimic in preiskave so pokazale, da imam težave s ščitnico. Nepojasnjena sprememba telesne teže je eden izmed najpogostejših simptomov, ki kažejo na motnje ščitnice. Pridobivanje telesne teže je lahko znamenje nizke stopnje ščitničnih hormonov, saj se zaradi pomanjkanja hormonov metabolizem upočasni. Stanje imenujemo hipotiroidizem. Če ščitnica proizvaja več hormonov, kot jih telo potrebuje, pa lahko začnemo izgubljati telesno težo, kar imenujemo hipertiroidizem. Hipotiroidizem je precej pogostejši. Skratka, zdaj vem, kaj je krivo, in temu primerno bo tudi nadaljnje zdravljenje."

Očetovska vloga

Stančki pri vseh opravilih s sinčkom pomaga tudi partner Rusko.

"Bil je zraven že pri porodu. To je bilo zelo dobro, saj je videl, kako se ženska trudi in namuči ter žrtvuje, da pride to malo bitje na svet. Takrat je napisal tudi čudovito pesem za Kyla in priznal, da zdaj še veliko bolj spoštuje in razume ženske, kako je," doda. "Potem je tudi kot očka prvi previl otroka. Priznam, da je mene bilo kar nekoliko strah tega in malo sem se izgovarjala na carski rez, da nisem vstala iz postelje. Tega se je lotil strokovno in zdi se mi, da je s tem nastala še posebna vez med sinom in očetom." Stančka prihaja iz velike družine, ima še brata in sestro.

"Naučili so me, da je družina nekaj zelo pomembnega. Zato menim, da morata pri vzgoji otrok sodelovati oba starša. In verjeti morata v enake vzgojne prijeme. Strinjati se morata in ne popuščati. Če eden od staršev ruši partnerjevo avtoriteto pred otrokom, bo otrok to kmalu izrabil. Starša morata pri vzgoji držati skupaj. Vzgoja se začne že zelo zgodaj. Otroci morajo po mojem mnenju biti ljubljeni, čutiti, da jih imamo radi in da se lahko v vsakem primeru ali ob težavi obrnejo na nas. Morajo pa tudi imeti jasno začrtane moralne meje, da znajo ceniti to, kar jim življenje ponuja, in da vedo, da se da vse doseči z voljo, trdim delom, neskončno vztrajnostjo in pozitivnim odnosom do dela. Vsak otrok pride na svet s svojim notranjim jazom, ki nam pomaga odločati se o stvareh in pravičnosti. Zato so otroci na začetku zelo čista in poštena bitja. Ta notranji jaz pa se skozi socializacijo in z različnimi stiki od otroštva začenja spreminjati zaradi različnih načinov vzgoje in vplivov okolja. Tukaj smo starši, da postavljamo meje in omejitve, kaj je prav in kaj ni v redu, da se otrok skozi to razvojno obdobje lahko razvije v pošteno odraslo in zrelo osebnost. Duhovne vrednote pa nam pomagajo, da se vrnemo v stanje otroštva in ohranjamo vrednote, ki smo jih dobili ob rojstvu. Tu mislim predvsem na tisto čisto otroško poštenost, ki nam gradi osebnost," pojasni Stančka.

Verjamem pa, da številni nimajo te sreče, da bi živeli in odraščali v popolni družini. Preveč je danes tega, a se tudi sama zavedam dejstva, če ni za biti, je za iti. Če starša na silo vztrajata in otrok občuti to nerazumevanje, trpljenje, je še slabše. Najpomembnejše pa je, da otrok vidi, čuti ljubezen. Materialni svet, ki nas obkroža, ne odtehta vsega tega. Ljubezen je popotnica, ki jo otrok potrebuje. Otroci, ki odraščajo v takšnem okolju, so veliko bolj uspešni, samozavestni."

Umirjena

Vsak otrok potrebuje ob ljubezni za svoj razvoj tudi socializacijo.

"Sama sem se šolala na področju sociale in se naučila, da ne delam po knjigah. (smeh) Delam po občutku. Od začetka. Ko so mi vsi govorili, da mleka ne bo, se na to nisem ozirala. Ne berem forumov, nasvetov, ampak poslušam sebe, svoj materinski instinkt. Najboljši je ta občutek: mama čuti, mama ve. Mama že na prvi pogled ve, kaj njen otrok potrebuje," meni Stančka. "Potem so tukaj še pogovori, druženje in čas za otroka. Vse to ga oblikuje skozi življenje." Stančka veliko časa nameni svojemu otroku in kljub vsemu je ena tistih mamic, ki so med porodniškim dopustom hitro poprijele za delo.

"Mogoče sem na začetku takšne mamice obsojala, ampak se mi je nato zgodilo enako. (smeh) Ko je bil otrok star dva meseca, sem že snemala reportaže za oddajo Ujemi sanje. Šel je z mano že zato, ker se dojiva na vsaki dve uri. (smeh) Mamice, ki imajo takšen tempo življenja, preprosto ne zapadejo v poporodno depresijo. V veliko pomoč pri usklajevanju vseh obveznosti pa sta mi partner in seveda tašča. Ruskova mama se včasih preseli kar k nam in mi pomaga, za kar sem ji zelo hvaležna. Vsaka mamica potrebuje čas zase, da se odpočije in nabere nove energije za malčka."

Priporočamo