Stančka Šukalo: “Nosečnost ni bolezen”

Stančka Šukalo: “Nosečnost ni bolezen” (foto: Lea) Lea
Vir: Lea
11. 6. 2015

Lepotica Stančka Šukalo uživa v prvih mesecih nosečnosti. Bodoča mamica in očka, pevec Rusko, se že neverjetno veselita otroka, čeprav je pot do prvega snidenja še dolga.

S tančka je v drugem trimesečju nosečnosti in za zdaj vse poteka po načrtih. "Trenutno res ne razmišljam o porodu in ne o nosečnosti. Vse skupaj je še zelo sveže in komaj sem dojela, da se vse to resnično dogaja," prizna. "Tudi s porodom se še ne obremenjujem.

Najverjetneje bom rodila kar v Postojni, saj sem slišala same pozitivne zgodbe. Za zdaj sploh še nimam občutka, da sem noseča. Da se v meni nekaj dogaja, kaže le moj trebušček, ki počasi raste. Želela bi imeti carski rez, predvsem da se ne mučim in da me potem mama in tašča razvajata. (smeh) Po drugi strani pa sem poslušala prijateljico, ki je rodila na Jesenicah. Naravni porod stoje. Ta zgodba me je tudi presenetila. Kdo ve, kako se bodo stvari razpletle. Do takrat je še dolga pot."

Vzgoja

Postavna Primorka je odraščala v veliki družini, zato si tudi sama želi, da bi imela srečo z veliko družino. "Imam brata in sestro, tako da ne vem, kako je, če si edinec. Zato bi imela več otrok. Rusko mi je rekel, da bom morala glede na starost, če si to želim, hitro po porodu razmišljati o bratcu ali sestrici. Sicer pa poznam tudi mamice, ki so rodile pri 43 letih in so v vrhunski formi. Ne vem, vse je odvisno od genetike. Lepo pa je, če imaš par. Kar bo, pa bo. Ne bom prehitevala časa," pojasni in nadaljuje: "Se pa že pripravljam na materinstvo. Med študijem, študirala sem socialo, smo obravnavali številne teme o vzgoji otrok. Želim si, da bi znala krmariti med vzgojo in življenjem, ki nas čaka."

O starševstvu pa pravi: "Vem, da so današnji starši velikokrat preobremenjeni, a vse je odvisno od tega, koliko časa si vzamejo za svoje otroke in katere so njihove prioritete. Mogoče je ena izmed prednosti, da imaš otroka pozneje, ta, da veš, kaj je pomembno in kaj ne. Če bi ga imela mlajša, bi zagotovo drugače ravnala in si ne bi vzela toliko časa, kot si ga zdaj. Tega poslanstva se veselim in se ga zavedam. Pri dvajsetih tega ne bi bila zmožna. Že zdaj, ko imam to v sebi, čutim nepopisno ljubezen."

Aktivna mamica

Stančka je sicer zanosila precej pozno, zato je imela nekaj manjših zapletov. "Kljub vsemu pa se dobro počutim. Nekako mi nikoli ni bilo jasno, zakaj so nekatere nosečnice v krču in nič ne zmorejo oziroma ne delajo, saj nosečnost ni bolezen. Sama sicer tudi ne skačem po cesti in ne delam prevalov. A to je stanje, ki ne spremeni načina življenja. Seveda bolj paziš in ne dviguješ težkih stvari, izogibaš se nekaterim aktivnostim. Si pač bolj previden. Res občudujem aktivne nosečnice, ki nosečnost preživljajo brez kakršnihkoli zapletov. To je obdobje, v katerem bi si morale vzeti čas zase in uživati. Sama se izogibam naporom, saj si želim, da bi nosečnost minila brez zapletov, in hvaležna sem, da me pri tem spremlja ginekolog dr. Aleksander Merlo iz postojnske porodnišnice."

Značke: nosečnost