Stančka Šukalo: Z dojenčkom na terapijo

Stančka svojega Kyla vozi na Bownovo terapijo. (foto: Lea Press) Lea Press
Vir: Lea
10. 2. 2016

Stančka Šukalo že dobra dva meseca uživa v novi materinski vlogi s sinčkom Kylom. Trenutno se mlada družinica ubada s krči, ki pri novorojenčkih niso nič nenavadnega.

Stančkin dan ima po novem 24 ur, v katerih je v pripravljenosti. "Po težkem porodu, ki je trajal 12 ur, so na koncu morali narediti carski rez. To je pomenilo, da je tudi v bolnišnici trajalo kakšen dan več, da je moje mleko 'steklo'," pojasni Stančka.

"Seveda sem želela dojiti, to je zagotovo najbolj zdravo," meni. "In potem se začne: ali je dovolj mleka, se je Kyle najedel dovolj ... posledično smo bili dober mesec dni 24 ur na zizi, ker nisem vedela, kako in kaj. In sploh, ali ima dovolj. Zaradi tega je veliko polival in bruhal. No, zdaj, po dveh mesecih, smo ujeli ritem in Klye ima obrok na dobri dve uri. Tudi ponoči." Stančkino življenje se zdaj vrti okoli dojenčka, ki svojo mamico še kako potrebuje.

Na terapijo

Stančka zaradi dojenja pazi na prehrano. "Pri tem mi veliko svetuje prehranska terapevtka Alja Dimic. Pravijo, da imajo otroci do tretjega, četrtega meseca krče, in Kyle pri tem ni izjema. Trebušni krči ali kolike niso nič nenavadnega. Res pa je, da se ti otrok, ko se zvija zaradi krčevitih bolečin v trebuhu in neutolažljivo joka, zelo smili. Rad bi mu pomagal, a ne veš, kako. Ta jok navadno traja tudi do tri ure na dan in se pojavi pozno popoldne ali zgodaj zvečer. Alja mi je svetovala, kako se naj lotim prehrane in vzporedno s tem sem odkrila še stran Prvi dotiki, kjer gospa Marjetka, ki je tudi babica pri porodu, izvaja Bownovo terapijo. To je manualna terapevtska tehnika, ki sproža reakcije, s katerimi telo samo popravi porušeno strukturno ravnovesje v telesu. Ta terapija sprošča prenapeta tkiva, mišice, kite, da postane telo bolj prožno in gibljivo. Naš Kyle je bil že po prvi terapiji veliko boljši, se mi zdi, da je postopek precej omilil njegove krče. Terapija traja manj kot pol urice, razmik med posameznimi terapijami je pet do sedem dni. Navadno pa se izvede okoli šest terapij," še doda Stančka.

Priporočamo