Stand-up komik Žan Papič: Tudi hamburgerje je pekel

Stand-up komik Žan Papič: Tudi hamburgerje je pekel (foto: Helena Krmelj) Helena Krmelj
Vir: Story
19. 3. 2017

Stand up komik, igralec in voditelj Žan Papič je tisti, s katerim raziskujemo čudovite arhitekture slovenskega prostora ali pa se smejimo njegovim zabavnim domislicam v gledališki komediji Buh pomagej. Nadarjeni mladenič sogovornike začara s simpatično primorsko energijo in iskrenim smehom, ki ga izvablja tudi iz gledalcev, pred leti pa je začaral tudi občinstvo v deželi 'tam spodaj'.

Čeprav so Žana številni spoznali po njegovih stand up nastopih ali voditeljski vlogi v oddaji Ambienti, se Kraševec odlično znajde tudi v gledališki vlogi v predstavi Buh pomagej. "Ugotavljam, da mi je predstava bolj všeč, saj je scenarij jasen, prav tako pa tudi besedilo. Zato se mi ni treba obremenjevati s tem, kaj bom govoril. V stand upu namreč veliko časa nameniš šalam, ki jih spreminjaš in prilagajaš glede na okolje. Pri predstavi mi je bil velik izziv predvsem navajanje na besedilo, ko pa sem to enkrat usvojil, sem se posvetil interpretaciji," je povedal fant, ki meni, da mu tudi gledališka igra dopušča dovolj kreativnosti, saj svoja soigralca iz predstave v predstavo rad preseneča.

Pa ne le na odrskih deskah, tudi med vajami ni manjkalo smeha. "Franko živi v Italiji in izgovor določenih besed mu je povzročal kar nekaj težav. Midva z Borisom pa sva kot dva osnovnošolca veselo zbijala šale na njegov račun," je z nasmeškom priznal Žan, ki uživa v delu še z dvema izjemnima igralcema, Kraševcema, Frankom Korošcem in Borisom Devetakom. Vse skupaj vežeta celoten prostor in način razmišljanja, ki je prepleten z italijansko kulturo, zato bi se predstava morda popolnoma drugače razvila, če bi se ekipi pridružil še kdo iz območja Štajerske ali pa Gorenjske.

Pred šestimi leti je Žan tudi prvič stopil pred kamere in se pridružil ekipi RTV Slovenija, kjer danes vodi oddajo, namenjeno ljubiteljem arhitekture in notranjega oblikovanja Ambienti. "Z leti sem postal veliko bolj sproščen, saj se manj obremenjujem svojim videzom. Gledalci si sliko ustvarijo v prve pol sekunde, zato pozneje s težavo popraviš vtis, pokvariti pa ga je precej lažje. Šele z Ambienti sem se začel pogosteje pojavljati na televiziji, še vedno pa sem zaradi tega močno prepleten med zabavo in izobraževanjem.

Ne vem natančno, katero smer bom ubral. Kar težko je živeti z osebo, ki je resna, hkrati pa zelo neresna. Težko živim sam s sabo. Imam kakšnih osem obrazov ... sedem, saj sem enega utopil," v smehu pojasnjuje komik, ki se vsako jutro lahko zbudi v drugačnem razpoloženju.

S časom je postal tudi bolj suveren, saj se je naučil pripraviti odlične predpriprave. "Teh nisem bil vajen niti v stand upu, zdaj pa že skorajda slovim po njih. To mi daje veliko samozavesti, saj tako lažje tudi improviziram," pojasnjuje in se v istem hipu pohvali, da se tako hitreje reši iz številnih zagat, ki ga lahko doletijo pred kamerami. Vsaka težava mu je izziv, saj rad rešuje zagate in s tem preizkuša svoje sposobnosti. V tem se namreč kaže kakovost komika.

Nekaj izkušenj na ta račun je prav zagotovo dobil tudi med popotovanjem po Avstraliji, kamor se je odpravil iz dveh razlogov: "Želel sem zaslužiti velike vsote denarja. To je seveda noro, zdaj se tega zavedam. Po drugi strani pa sem želel malce prekiniti začaran krog, v katerem sem se vrtel, polnem depresije, zaradi česar sem moral menjati okolje. To mi je pomagalo."

Z odkrivanjem dežele kengurujev je pridobil tudi veliko materiala za nove komedije, ob tem pa tudi še več spoštovanja do ljudi, ki opravljajo poklice, kot jih je sam. "Spremenil sem se kot človek in zgradil svoj sistem vrednot. Pomival sem posodo, kar je bilo najbolj grozno. Zaprt si med štirimi stenami in samo lina, skozi katero dobivaš umazane krožnike, te povezuje s preostalim svetom. Groza," se še danes zdrzne Žan ob spominu na tiste dni, ko se je preizkusil tudi v natakarskem poklicu, pekel pa je tudi burgerje.

To pa še ni vse. V Avstraliji je opravil tudi certifikat za vaditelja fitnesa. "Ja, kako pa ti veš to? Kdo ti je povedal?! Joj groza," v smehu povprašuje mladenič in nadaljuje: "To je bil eden izmed najcenejših tečajev, zato sem ga izbral. Nisem ravno sanjal o svoji karieri v fitnesu, saj mi gre pošteno na živce."

Med popotovanjem so mu koristile tudi številne veščine, ki jih je v mladosti pridobil pri tabornikih. Ena izmed veščin se imenuje: tabornik se znajde. Ta mu je prišla še kako prav. Pri tabornikih je ob ognju vodil številne večere in navezal stike z otroki, kar je lahko unovčil tudi v Avstraliji. "Vse, kar sem počel v življenju, je bilo za nekaj dobro. Čeprav sem domov prišel z minusom na računu, pa sem dobil neprecenljive življenjske izkušnje."

Nika Arsovski

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story11/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 11/2017

Story 11/2017, od 09. 03. 2017