Stand-up komiki ob deseti obletnici festivala Panč

22. 8. 2017 | Vir: Story
Deli
Stand-up komiki ob deseti obletnici festivala Panč

Festival stand-up komedije Panč bo avgusta upihnil deseto svečko in s tem zabeležil desetletje smeha pod milim nebom, zadovoljnih obiskovalcev in nepozabnih šal. Organizatorji obljubljajo, da bo tudi letošnji Panč, ki bo potekal med 22. in 26. avgustom na Ljubljanskem gradu, nepozaben in poln dobrih šal, mi pa smo se ob tem spomnili na začetke tega priljubljenega dogodka. Kako pa se Panča spominjajo komiki, pionirji, ki so orali ledino in nastopili na prvem festivalu komedije?

Boštjan Gorenc Pižama: Zimski Panč v Mariboru

"Od vseh nastopov na grajski planjavi, bežanja pred dežjem v grajske in mestne dvorane je bilo najbolj intenzivno pančevsko doživetje bržda vožnja na zimski Panč v Maribor 2010. Z Ivanom Šarićem in britanskim komikom Geoffom Boyzom smo se prebijali čez snežne meteže in slabo splužene ceste ter pametovali o stand-upu. Veteran Geoff je naju z Ivanom zalagal z anekdotami o legendah angleške scene, jaz pa sem jima kupil njun prvi trojanski krof v življenju. Ko sta zazijala nad velikostjo, sem jima omenil, da gre za preživetveno taktiko. Če ostanemo v kakšnem zametu, en krof vsakemu zadostuje za celo noč in tako jima odvrnem ideje, da bi med čakanjem na vlečno službo skuhala mene."

Perica Jerković: Triletni sin je želel na oder

"Zgodilo se je lani, če se ne motim. Približno pol ure pred začetkom programa je moj triletni sin v zaodrju rekel: "Jaz bi tudi nastopil!" Z ženo sva se nasmejala, zdelo se nama je simpatično. Ampak kmalu je postalo jasno, da misli povsem resno. To, da hoče na oder, mi je ponovil okoli 50-krat, vse dokler mu nisem s prstom pokazal Teškyja: "Napačnega žicaš, njemu moraš povedati!" To pa je nasmejalo vse prisotne komike, sploh mlajše, ki so se znašli v podobni situaciji. Sem mu pa izpolnil željo nekaj dni pozneje, ko sem na gradu izvedel solo šov. Povedal je: 'Halo, Ljubljana, kaj dogaja?' in prejel smeh in aplavz. Za to je dobil kinder jajček.

Miki Bubulj: Nastopi na odprtem so najlepši

"V tako dolgem obdobju se je nabralo kar nekaj spominov. Lepih pa tudi manj lepih, ampak eden je nepozaben, in sicer ko sem nastopal na Prešernovem trgu pred šest tisoč ljudmi. Ta val smeha, ki je prišel iz tako množičnega občinstva, mi še danes privabi nasmeh na obraz in postavi dlake pokonci. Prav zato je Panč nekaj posebnega, ker je več ljudi kot ponavadi, in nastopati na odprtem je poseben občutek."

Domagoj Pintarić: Prvič nastopil v tujini

"Moj prvi Panč je bil tudi prva priložnost, da nastopim zunaj domačega ozemlja, in mislim, da sem bil eden izmed prvih hrvaških komikov, ki je nastopil zunaj meja. Nisem vedel, kaj pričakovati, saj nisem imel izkušenj s tujimi državami. Kakšen je slovenski humor? Kako me bo publika razumela? Nisem vedel niti, da bomo s slovenskimi komiki kmalu postali odlični prijatelji. Bil sem pozitivno presenečen, vzdušje je bilo odlično, komiki so imeli podoben smisel za humor kot jaz, ljudje pa so me razumeli. Šele naslednji dan sem izvedel, da so bile v publiki tudi gospe, ki so prišle le zaradi mene. Žal prepozno! Spominjam se tudi čudnega dogodka, ki se mi je pripetil, medtem ko sem na ljubljanski ulici čakal prijateljico. K meni je prišel gospod brez majice in me vprašal, ali imam pištolo, ko sem odkimal, pa me je vprašal, ali imam kaj denarja. Očitno zadovoljen s tem, da nimam orožja. Presenetilo me je, da tisti, ki prosjačijo na slovenskih ulicah, zahtevajo bistveno več, kar 15-krat več od hrvaških kolegov. Tako smo ugotovili, da je slovenski standard veliko višji in bi morali dvigniti honorarje. (smeh) Vse, kar sem zaslužil, sem namreč podaril v prvih nekaj minutah potepanja po Ljubljani. No, sicer pa je Panč ena izmed najlepših izkušenj v moji stand-up karieri."

Andrej Težak Tešky: Ivanov smisel za humor

"Na Panču 2015 smo za drugi večer napovedovali hrvaškega komika Ivana Šarića in za ta dan tudi prodali največ vstopnic, ker je komik res priljubljen pri nas. Ivan me je klical dan pred festivalom in mi rekel, da bo njegovo letalo iz Grčije prispelo na Brnik zelo pozno, šele v sredo ob 23. uri, in ali lahko nekako zavlečemo, da mu uspe priti na oder. Pomislim: "Ja, to bi šlo, ampak problem je, da nastopaš v torek, ne v sredo, tako dolgo pa ne bomo mogli zavleči." Kaj narediti ... Premaknili smo ga na zadnji dan in se opravičili ljudem, vsem oboževalcem pa dali za zadnji dan brezplačno vstopnico. Grajsko dvorišče je pokalo po šivih in Ivan je nastopil kot zadnji. Po prvem stavku mu je bilo vse oproščeno, kljub slabemu smislu za organiziranje urnika je Ivan imel dober smisel za humor."

Klemen Bučan: Ogovoril ga je policist

"Zanimiv trenutek je bil nedvomno, ko sva s Klemenom Mauhlerjem pred štirimi leti pripravila skeč za njegov nastop, na katerem sem jaz pritekel na oder oblečen v policista. Imel sem pravo uniformo, in ko sem čakal za odrom, je do mene prišel pravi policist, ki je bil po 'činu' na srajci, kot kaže, nižji od mene, in je želel izvedeti od mene neko informacijo. Na hitro sem mu pojasnil, da nisem pravi, in tekel na oder ... Hecna situacija, lahko bi me pridržal, ker sem se izdajal za uradno osebo, pa bi Mauhler ostal brez skeča."

Tin Vodopivec: "Denis, pridi na Panč!"

"Na enem izmed Pančev se je zgodil tudi mali incident, za katerega mi je še danes zelo žal. Komiki so se z veseljem lotili Denisa Avdića, skoraj vsak drugi ga je nekaj omenjal v svojem nastopu. Kar naenkrat pa se Denis znajde na odru v smislu, zdaj bo pa on nekaj povedal nazaj! Vendar mu tehnik ni želel vklopiti mikrofona, češ, kaj se pa gre, ne morejo ljudje kar tako na oder, zdaj bo pa vsak kar hotel malo na oder nekaj povedati. No, tehnik je imel vzgojno poslanstvo za naš narod in publiko. Zdaj živi v Angliji. Tehnik, ne Avdić. (smeh) Tako da s tem zapisom Denisa javno pozivam, da pride spet kaj na Panč, in mu obljubljam, da tokrat mikrofon BO delal!"

Mladen Pahović: Spremlja ga dež

"Meni osebno se je najbolj vtisnilo v spomin to, da je na vsakem od prvih dveh poletnih Pančev, na katerih sem nastopil, deževalo. Kaj deževalo, lilo je kot iz škafa, zato smo nastopajoči imeli dva nastopa v dvorani namesto enega na grajskem dvorišču. Vreme je bilo veliko bolj primerno za festival deževja kot pa smeha, a se je vedno dobro končalo. To pomeni, da sem imel zahvaljujoč vremenu v prvih dveh letih kar štiri nastope na poletnem Panču. Ker sem poleg smeha očitno privlačil tudi dež, me nato organizatorja nekaj časa nista klicala, a ko sta me, je bilo vedno super vreme in verjamem, da bo tudi letos tako."

Klemen Mauhler: Gola v boksarskih rokavicah

"Klemen Bučan je na enem izmed Pančev dobil idejo, da bi se med nekim skečem tepla z boksarskimi rokavicami, in to kar gola. Pozneje sem ga poskušal prepričati, da je vseeno bolje, da vsaj nastopava zgoraj brez zaradi 'društva za šoke pred pošastmi'. Hvaležno nama je bilo predvsem občinstvo in naju nagradilo z aplavzom za dobro ohranjene trebušne vampe!"

Nika Arnovski

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik

Nova Story že v prodaji

Story 34/2017

Story 34/2017, od 17. 08. 2017