"Že kot otrok sem vedel, da bom kuhar. Želja, da bi nekoč ustvarjal vrhunske kulinarične mojstrovine, me je peljala tudi na izobraževanje v tujino, kjer sem si v Italiji in v Londonu nabiral izkušnje in postajal vse boljši kuhar," je povedal Stanislav Ramšak, eden največjih kuharskih mojstrov pri nas.
Svoje otroške sanje živi kot šef restavracije Sofija v Rimskih termah. To lepo historično termalno mesto, ki leži sredi neokrnjene narave, je od Celja oddaljeno le 15 minut vožnje z avtom. Navsezgodaj zjutraj se zaradi izparevanja tople termalne vode vije meglica, zaradi naravne ograje imajo prav posebno podnebje, ki omogoča bujno rastje. Že pred več kot 2.000 leti so se tukaj sproščali in v blagodejnih učinkih zdravilne vode, katere vrelci so kar tisoč metrov globoko, uživali tudi stari Rimljani. Bogato naravno zdravilno vodo danes uporabljajo tudi v vseh velneških in kozmetičnih storitvah. Gostje pa lahko uživajo tudi v posebno pripravljenih kopelih v Historičnem delu vodnih nimf, ki ga krasi zgodovinsko bogata arhitektura.
Prisega na lokalno
Bogat je tudi izbor sestavin, ki jih Ramšak uporablja v svoji restavraciji – vse namreč prihajajo od lokalnih proizvajalcev, jedilnik pa vsak dan skrbno oblikuje ter ga prilagaja letnim časom in sezonski ponudbi pridelkov. Tako ni naključje, da lahko na meniju a la carte restavracije Sofija najdemo najboljše domače jedi z izbranimi okusi mednarodne kuhinje.
Poleg kulinaričnih užitkov pa se lahko gostje v vročih poletnih dneh sprehajajo po čudovitem parku, ki je prepreden z energetskimi točkami, ter se udeležijo številnih aktivnosti na prostem v tej prekrasni okolici, ki jo obdaja gozdnato gričevje. "Tako čudovito okolje je že samo po sebi navdih za ustvarjanje novih okusov," pravi Ramšak, ki z užitkom pripravlja najboljše domače jedi z izbranimi okusi mednarodne kuhinje. Po končani šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru je odšel v Italijo in delal v restavraciji La Subida, kjer je razširil svoja obzorja ter se seznanil z mednarodno kuhinjo. Nato je dve leti delal v luksuznem hotelu Claridges v Londonu. "Izkušnja s tujino me je okrepila kot človeka in me naredila boljšega kuharja," ponosno pove šef restavracije Sofija.
Njegova najljubša jed, ki jo v zadnjem času najraje pripravlja, je prekajen file divjega prašiča v ovoju pepela sena s pirejem zelene, kremo smrekovih vršičkov, krompirjevim fondantom in omako modre frankinje s konfitom zelene. Na meniju se najdejo tudi druge dobrote, kot so pena iz kozjega sira s popečeno hruško, koromačem, kruhovim drobljencem, majonezo bučnega olja in armenskim kruhom. Še ena njegova posebna jed s poletnega menija je zajčji file s konfitom zajčjega stegna, pirejem pečenega korenčka, ješprenovo kašo z gomoljno zelenjavo, kremo smrekovih vršičkov, mavrahi in pršutom. Tiste bolj sladkosnede čaka krema iz pečene bele čokolade s tonka sladoledom, ajdovim drobljencem, marelicami, gelom suhih marelic in mandljevim biskvitom.
A. K.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču