Stanovalci Big Brotherja skozi oči najbolj zagretih gledalcev in strastnih forumašev

Stanovalci Big Brotherja skozi oči najbolj zagretih gledalcev in strastnih forumašev (foto: big brother) big brother
14. 5. 2015

Resničnostni šov, katerega franšizo si lasti nizozemski medijski tajkun John de Mol, so z imenom Big Brother prvič posneli na Nizozemskem.

Poanta šova je enostavna.

V hišo z mnoštvom kamer se za tri mesece vseli skupina ljudi, ki za časa svojega bivanja v njej prekine vse stike z zunanjim svetom. Tekmovalci, ki jih je običajno deset, njihovo število pa se z izselitvijo članov vsak teden zmanjša za enega, na sebi praviloma nosijo mikrofone. Zajetne glavne denarne nagrade se na koncu veseli najbolj iznajdljiv in priljubljen stanovalec, čeravno je včasih za zmago dovolj tudi le naključje in nekaj malega sreče.

In čeprav se zdi, da je usoda prebivalcev resničnostnega šova Big Brother povsem v rokah snovalcev šova, ki po premisah licence, zgledov iz ostalih šovov po svetu in lastne iznajdljivosti kreirajo vzdušje v hiši, pa imajo v resnici glavno in zadnjo besedo prav gledalci.

Večji del tozadevno zainteresirane javnosti je sicer bolj kot ne pasiven, saj dogajanje spremljajo zgolj prek večernih oddaj, v katerih so  prikazani le drobci najbolj zanimivih dogodkov iz minulih dni, ki jih skozi svoje lastno sito spusti Big Brother režija, medtem ko se manjši del javnosti neprimerno bolj angažira. Ne le, da redno spremljajo dogajanje v hiši, ampak to, kar vidijo in opazijo, tudi redno zapisujejo - pa naj bo to na forume, v komentarje pod spletne prispevke ali na družabne medije. Prav peščica teh najbolj zagretih gledalcev si ob vsakem takšnem šovu zgradi pravo malo spletno skupnost, v kateri se nato na osnovi simpatij in favoriziranj krešejo mnenja in sklepajo zavezništva - skoraj tako kot v hiši Big Brother, po njihovi zaslugi pa lahko tudi širša javnost, v kolikor bi si ta želela nekaj neprečiščenega zakulisja, dobi uvid v širšo sliko dogajanja. Spremljati takšen forum je včasih celo bolj zanimivo, kot spremljati v živo dejanski šov.

To, kar je pri vsem skupaj najbolj zanimivo, pa je to: da čeprav ti najbolj zagreti gledalci z neprestanim spremljanjem vidijo več in zato tudi vedo več o življenju, razmerjih in osebnostih stanovalcev v Big Brotherju, pa so si njihova mnenja - včasih celo o isti situaciji in istem stanovalcu - tudi diametralno nasprotna. In čeravno se v svojih ocenah vidno iskreno trudijo biti objektivni (in jim, resnici na ljubo, to občasno tudi uspe), je več kot očitno, da na koncu neredko zmagujejo kar njihova čustva in simpatije. Podobno, kot je to v življenju. Človeka, ki nam je simpatičen in ljub, nehote ocenjujemo z drugačnimi 'vatli' kot tistega, ki nam je iz kakršnega koli razloga antipatičen ali celo zoprn.

Naj ponazorimo z naslednjimi nekaj aktualnimi prikazi ...

Takole so včerajšnje razkritje velike skrivnosti Pie videli komentatorji BB foruma:

začetek

Začelo se je torej s 'firbcem' in sprva nedolžno provokacijo, ki pa jo je prekinil sam Big Brother ...

vpoklic

Le nekaj malega kasneje so se stvari spet zapletle ...

forum

... kar je rezultiralo v ...

ups

Odkritju je sledil šok, forumaši pa so se spraševali, ali Martin zgolj igra presenečenje ali je bil resnično zaveden. Teorije zarot so se razvijale v zgodnje jutranje ure in nadaljevale še globoko v naslednji dan.

Tudi sicer pa so bila mnenja forumašev ob razkritju nadvse pestra.

Si je Pia sama kriva, ker je lagala? Sploh je lagala? In koga zares lahko briga, kaj ima med nogami?

resnica

resnica

mnenje

Čeprav jo v navzkrižni vojni mnenj še najbolje odnesejo najbolj neizraziti, morda celo dolgočasni prebivalci hiše, pa je za dejanski obstanek v hiši - še posebno zaradi načina glasovanja, ki je v hiši Big Brother aktualen ta hip - ravno to najbolj pogubno. Če se o tebi nič ne govori, je tako, kot da te ni. In če te ni, zate tudi nihče klical ne bo.

In te dni se največ govori o Pii, Tomažu, Ani, Ana Mari in Tiborju.

Zato je naslednja šala, ki gre na Tiborjev rovaš, zanj kvečjemu dober znak. No, če pa že ne dober znak, je pa vsaj zares dober vic :P

šala