Spoznajte Šumija, stand up komika leta!

Šumi (foto: Aleš Pavletič) Aleš Pavletič
Vir: Nova
1. 2. 2014

Mladi Stefan Šumanac je na svojih nastopih sproščen in iskren. Pridno nabira odrsko kilometrino, zdaj pa je prepričal še občinstvo in komisijo na prireditvi Stand up komik leta, kjer je zmagal med desetimi finalisti.

"S psihičnega vidika je bilo malo naporno, ker sem imel samo tri stare fore, vse drugo je bil čisto nov material, ki ga nisem še nikoli nikjer povedal," nam zaupa, kako ga je skrbelo, ali je sploh pametno v finalu nastopiti z novim komičnim materialom. "Obljubil sem, da ne bom govoril istih stvari, in ker sem jo izpolnil, je bila sreča na moji strani," pravi Šumi.

Vedel, da bo stand up komik

Odločitev, da se bo posvetil šovbiznisu, je padla že pred tremi leti. Takrat se je udeležil prvega tekmovanja Stand up komik leta, ki je prav tako potekalo v Areni v BTC-ju, povezoval pa jo je Vid Valič.

"Takrat sem hotel le stopiti na malo večji oder in si narediti reklamo. Potem sem se istega tekmovanja udeležil še prihodnje leto – takrat sem tekmoval zato, da vidim, koliko sem dejansko napredoval, in zasedel tretje mesto," nam svojo pot skozi trnje do zvezd opiše Stefan.

"Letos pa sem začutil, da sem imel veliko nastopov, ki so bili, glede na odziv občinstva, res vrhunski in sem nekako čutil, da tokrat lahko zmagam," pojasni, kako je tudi vztrajnost pomembna lastnost tistih, ki si želijo uspeti. Za njim je točno 166 nastopov, ki jih je nanizal v treh letih.

"Vsak nastop mi je nekaj posebnega in drugačnega, čeprav morda govorim iste stvari. Od vseh pa bi morda lahko izpostavil tri nastope, in sicer prvi nastop, ki je bil v KUD-u Franceta Prešerna z Vidom Valičem ter zimski in poletni Panč festival. Vsekakor mu trenutno največ pomeni ravno njegov zadnji nastop: na prireditvi Stand up komik leta.

Ni vse tako lahko

"Dostikrat se zgodi, da kdo iz občinstva poskusi 'heklat' komika, kar pomeni, da ga hoče zmotiti s svojimi pripombami, ampak take večinoma vedno zmeljemo," nam v smehu pove, kako se sooča s težjim delom tega posla. Kaj več od tega, kar se neodobravanja občinstva tiče, na srečo še ni doživel in upa, da tudi ne bo.

"Najtežje pri tem poklicu je dobiti zelo dobro plačane nastope," se v ležernem slogu komunikacije pošali Šumi. Zaveda se, da je težko pripraviti zelo dober nabor šal, s katerimi lahko potem nastopaš, saj nikoli ne veš, kakšno občinstvo dobiš na svojo stran. Prav tako nikoli ne veš zagotovo, katere fore bodo vžgale in katere ne. "Najlepše pa je, vsaj meni, videti nasmejane in zadovoljne gledalce," se pridružuje mnenju številnih, ki delajo v zabavni industriji.

Na vprašanja, od kod črpa navdih in po kom se zgleduje, nam odgovori: "Moja vzornika sta zagotovo Jim Carrey in Richard Pryor. Jim je bil razlog, da sem hotel biti vedno glavni klovn v šoli, kateremu se bojo vsi smejali. Sploh odkar sem prvič videl film Ace Ventura, sem imel neznansko željo postati drugi Jim Carrey.

Ace Ventura

Richard Pryor mi je pa najboljši od vseh stand up komikov, in čeprav je že nekaj let pokojni, je vedno bil in bo ostal številka ena,« nam še pove Stefan Šumanac. Všeč so mu vse vrste humorja, dokler je dobra šala dobro predstavljena. Opisal bi se kot vsestranskega komika, ker dela stand up komedijo. Igral je v več kot desetih skečih, kjer je moral biti smešen v različnih vlogah, pa tudi v nekaj videospotih se je pokazal. Je edini stand up komik v Sloveniji, ki je bil na hip hop rap turneji s Trkajem in skupino Da Kru – takrat ja nastopal z 10-minutnim materialom samo o rapu.

Pogled naprej

"Izkušnja je bila odlična in vesel sem, da mi je uspelo prepričati tako občinstvo kot žirijo. Rad bi se še enkrat iskreno zahvalil vsem, ki so glasovali zame in mi izkazali veliko ljubezni ter podpore!" ne pozablja na svoje podpornike. "Vsebino za svoje nastope bom še naprej črpal iz svojih izkušenj, dogodivščin ter vsakdanjega življenja."

Fant trenutno nima nekih velikih pričakovanj, želje za prihodnost pa so bolj kot ne upanje, da bo njegov menedžer Andrej Težak Tešky imel dosti dela s ponudbami. Za konec pa Šumi še skromno doda: "Rad bi se iskreno zahvalil Vidu in Domnu Valiču, ker sta me pospremila v svet stand up komedije. Za vse do danes in naprej gre največji del zasluge njima. Hvala iz srca, obema!"

Valič

Napisala: Ana Marija Mitič
Foto: Aleš Pavletič, Profimedia

Priporočamo