Steffanio Čamič: Ugrabljena nevesta

Steffanio Čamič: Ugrabljena nevesta (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
12. 8. 2016

Med občudovanjem predmestne idile in skritega kotička, kjer si je skupno gnezdece uredil sveže poročeni parček, nas z laježem pozdravi njuna kosmatinka Chloe. Glasbenik in član fantovske zasedbe Game Over, Steffanio Čamič, je le nekaj dni pred našim obiskom dahnil usodni 'da' in svojo življenjsko pot tudi na papirju začrtal s simpatično izbranko Tajo Hodak.

Ko smo ju zmotili med jutranjim ritualom, je iz kuhinje že dišalo po okusnem zajtrku, ob katerem smo se pošteno razgovorili. Zgodba dveh zaljubljenih src teče o poroki z ognjemetom in lampijonom sreče, ugrabitvi neveste, naraščaju in divji dekliščini ...

"Bilo je edinstveno, pravljično in čarobno," povesta v en glas, še preden jima lahko zastavim prvo vprašanje. Se je kaj spremenilo zdaj, ko se podpišeta z istim priimkom, me je zanimalo. "Zdaj sem manj tečna. Tisti moški, ki se želijo poročiti, naj ne odlašajo," mi je z nasmeškom odgovorila mladoporočenka Taja. Šalo na stran, pravzaprav sem dobila zelo preprost odgovor: odnos se je le še poglobil. Njuno gnezdece, ki mu toplino daje živalska prijateljica, je v skritem kotičku Vnanjih Goric, v objemu gozdička in koruznega polja. Težko si predstavljamo, da bi idilo zamenjala za kaj drugega - pa vendar, mika ju selitev v najstarejše slovensko mesto. Na Ptuju, v rojstnem kraju Steffania, še zdaj stoji domačija njegovih staršev, kamor se ob zaključkih tedna rada zatečeta.

"Tam je tako lepo, da sem pripravljena žrtvovati dve uri vožnje na dan do šole ali službe. Vse je bolj sproščeno kot tukaj," nam je pojasnila Taja. Še pred dobrima dvema letoma se nista poznala, a združila ju je usoda - prvo snidenje se je zgodilo v portoroški kavarni in zaljubljenost do ušes, ki se je rodila na prvi pogled, sta zdaj okronala s čudovito poroko. Organizacijo sta prevzela v svoje roke že pred enim letom, ob zaroki, točno na datum prvega skupnega leta.

"Težko je bilo vse pripraviti po okusu, kakršnega sva imela. Od oblek, kreiranja in 'muskonterjev'," opisuje zakonski parček. Veliki dan je le napočil na deževno soboto, tretji vikend v juliju. Nevestin dan se je začel že ob zori, po neprespani noči, saj sta večer prej do potankosti vadila poročni protokol.

"Vstala sem ob šestih zjutraj in se odpeljala v frizerski salon družinske prijateljice, ki je poskrbela za čudovito pričesko. Ob devetih sem bila že pri vizažistki, zatem pa na Zgornjem Brniku, kjer sta me pričakala mama in očim s prijatelji," razlaga zgovorna svetlolaska. Odeta v popolno belino se je počutila kot princeska, tako, kot je sanjala že od otroštva.

"Kar 15 minut je trajalo, da so mi nadeli obleko. Še zdaj ne vem, kako mi je uspelo priti v avto, a v njej sem se počutila tako dobro, da je nisem zamenjala niti z obleko, rezervirano za večerno slavje," še zadnje opravke pred odhodom na Ptuj, prizorišče dogodka, opisuje Taja. Steffanio nadaljuje: "Ko smo prišli do magistrata, je nastala prava zmešnjava. Zaključevali so že eno poroko in na stopnicah smo se pomešali z njihovimi svati. No, ker smo imeli s seboj snemalca in želeli prihod pripraviti tako, kot smo si ga zamislili, sem šel do matičnega urada in se dogovoril za ponovni prihod. Malo smo se pohecali in tako sem dobil nov zagon, vse pa smo posneli še enkrat od začetka." In čeprav nekdanji idol najstnic še danes živi za glasbo, je slavnostne ritme tokrat prepustil v roke glasbenih kolegov. Uradni obred je bil ob zvokih klavirja in violine, gostija pa ob džezovskih ritmih in priljubljenih pesmih. Prvi ples, ki bi ga odplesala kot mož in žena, sta si zamislila ob priljubljenem singlu Eda Sheerana, Thinking out loud.

"Pevka Ina Shai naju je povabila na oder za prvi ples mladoporočencev in bila sva presenečena, ko se je začela izvajati popolnoma druga pesem. Na srečo sva se hitro znašla in je bilo vse tako, kot je treba," se Taja spominja manjšega spodrsljaja. Dveh članov trojice Game Over zaradi 'višje sile' ni bilo, ju je pa s prisotnostjo razveselil letošnji zmagovalec festivala Poprock Alex Volasko. Svoj 'piskrček' je pristavil tudi Steffanio: "Glasbeniki so se menjavali na odru, na koncu pa sem zbranim nekaj zapel tudi jaz."

Tudi o darilih smo spregovorili. Goste so na mizi čakali angelsko sporočilce, zahvala in posvetilo Tajine mame. Njena strast so kristali po teozimu in svatje so v dar prejeli različne kamne - zaljubljenca pa v zameno denar, predsedniški apartma z bazenom in zajtrk v sobo. Poroka je bila tako po besedah novopečene nevesta takšna, kot mora biti.

"To bi moralo občutiti vsako dekle," pove, nekaj besed pa nam je za konec pristavil še ženin: "To lahko rečem tudi kot moški. Ponosen sem na naju, na organizacijo in izpeljavo dogodka, da je vse potekalo brez težav. No, saj sva za to potrebovala veliko časa, ampak je bilo vredno vsake sekunde. Zdaj vidim, da čar poroke tiči v tem, da jo pripraviš sam. Poplača se skupen trud, in to je bistvo tega, kar sva doživela."

Dekliščina

Tradicionalna dekliščina, ko se nevesta še zadnjič zabava kot uradno neoddano dekle, je pri Taji minila v družbi dveh najboljših prijateljic. In dobila je prav posebno nalogo - morala se je slikati s čim več uniformiranimi moškimi, kar je pripeljalo do tega, da so si ogledale rešilni avto. Le-ta pa ni bil edini, zaradi katerega je bil večer nepozaben. "V ledu koktajla se je skrival košček stekla, ki sem ga nevede popila. Začelo me je praskati v grlu, a ker ni bilo krvi, sem mislila, da sem se zaradi ledu prehladila. Ko po treh dneh ponoči nisem mogla več spati, sem šla na urgenco, kjer sta dva zdravnika opravila pregled z majhno kamero pod lokalno anestezijo. Ugotovili so, da imam vse porezano, vendar se je do poroke na srečo vse pozdravilo. Grozna izkušnja, a vesela sem, da sem ostala živa in zdrava," se je o neljubem dogodku še pošalila Taja.

Ugrabitev in visoka odkupnina

Čeprav so navdušeni gostje parček namesto s tradicionalnim rižem zasuli z dišečimi vrtničnimi cvetovi, sta Taja in Steffanio poskrbela, da je protokol potekal po starih običajih. Šopek, za katerega so tekmovale družice, je naposled ujela Tajina družinska prijateljica, tik pred ognjemetom pa so nevesto ugrabili njeni novi 'štajerski' prijatelji. "Na skrivaj so me brez Steffaniove vednosti odpeljali v bližnjo kavarno, kjer smo si privoščili veliko kozarčkov. Tak je običaj. Nekaj časa me nihče ni pogrešal, na koncu pa je za izročitev morala kar zajeten izkupiček denarja plačati moja priča. Poleg vseh 'rund', seveda," z nasmeškom opisuje Taja. Ugrabljena nevesta se je po dveh urah le vrnila v objem ženina in slavje se je nadaljevalo do poznih jutranjih ur.

Santorini in Maldivi

Na medene tedne bosta v decembru odletela na sanjske Maldive, na kratek izlet pa gresta v bližnji prihodnosti na grški Santorini. Parček se sicer vsak dan odpravi na sprehod v gozd, med konci tedna pa ju pot odpelje do Bohinja, Bleda in Ptuja, na kosilo k Tajini mami in očimu, ki jo je na poroki tudi pospremil do oltarja.

Napisala: Neja Drozg
Fotografije: Helena Kermelj