Steffy & Nuška Drašček: Povezani na več področjih

Vir: Lea
14. 3. 2017

Odlični slovenski pevki Nuška Drašček in Primorka Štefica Stipančević - Steffy spadata v krog slovenskih pevk, ki ju glasba povezuje tako prijateljsko kot poslovno. Skozi leta sta pevki spletli sončno prijateljstvo in se ob vseh glasbenih obveznostih velikokrat kot študirani operni pevki znašli na odru SNG Opere in baleta Ljubljana – Steffy v vlogi sopranistke, Nuša pa mezzosopranistke.

Primorko Štefico smo povabili na krajši pogovor, da nam za revijo Lea razkrije ta poseben delovno-prijateljski odnos z Nuško, hkrati pa je bila tudi ena izmed regionalnih žirantk letošnje Eme, zato nas je zanimalo, kako je bilo strokovno oceniti pesmi, s katerimi so nastopili tudi njeni glasbeni prijatelji.

"Z Nuško sva bili pred leti sošolki na akademiji za glasbo, kjer sva študirali petje. Glede na to, da sva bili med študijem obe zelo pridni, sva bili ves čas aktivni pri večini projektov, ki so se dogajali v organizaciji akademije za glasbo. In tako sva peli na istih koncertih, skupaj sva tudi debitirali v SNG Operi in baletu in ugotovili sva, da se v klasični glasbi zelo lepo glasovno barvava, zaradi česar so naju večkrat najeli, da sva skupaj koncertirali.

Najprej sva bili torej sošolki in prijateljici, zdaj pa sva postali tudi sodelavki, saj sva obe redni gostujoči solistki v SNG Operi in baletu Ljubljana," pove Steffy in nadaljuje: "Trenutno delava Rossinijevo Pepelko, in to je že najina četrta skupna operna produkcija. Glede na to, da sva obe poleg na opernem aktivni tudi na področju zabavne glasbe, se seveda spodbujava. Vesela sem, da uspešno dokazujeva, da glasbeniki ne smemo čutiti konkurence, ampak s spodbujanjem drug drugega tudi sami rastemo in se drug od drugega učimo. Poleg tega sem vesela, da sva čisti dokaz, da se v glasbi ni treba omejevati, saj ti raznolikost glasbenih slogov, ki jih izvajaš, kvečjemu daje širino. V današnjem svetu je predalčkanje glasbenikov popolnoma nepotrebno, saj je na svetu v različnih žanrih toliko dobre glasbe, da je škoda sprejeti le eno za tisto 'ta pravo', ko pa se lahko izražaš v različnih žanrih. Kar pa zadeva najin prijateljski odnos, menim, da se zelo spoštujeva, in ko sva skupaj v družbi, sva zelo glasni in nasmejani, tako da okrog sebe širiva dobro voljo."

Žirantsko mesto – Ema 2017

Steffy je brez zadržkov spregovorila tudi o svoji strokovnosti na letošnji Emi, kjer je bila ena od regionalnih žirantk na finalnem večeru. "Počaščena sem, da so me povabili za to funkcijo, in zame je bila izkušnja zelo lepa. Veliko je polemik o tem, kako smo se žirantje odločali, in žalosti me, da so se nekateri ljudje spotaknili ob odličen Omarjev nastop na Emi 2017," pove Steffy in nadaljuje: "Bilo je kar nekaj pesmi, za katere bi bila vesela, če bi nas zastopale na Eurosongu, Omar pa je imel nekaj, kar me je prevzelo od prve do zadnje sekunde, zato mu zmago zelo privoščim in menim, da smo se zelo dobro odločili. Vedno pa so nekateri zadovoljni, drugi pa ne. Niti ena Ema se še ni zgodila, da bi bilo vsem prav. Na žalost mora zmagati le eden in ljudje imamo različne okuse, zato končni zmagovalec, zmagovalka oz. skupina nikoli ne bo vsem všeč." 

Priporočamo