Strelski obračun sredi Maribora

Tina je sprejela izziv in se prelevila v glavno junakinjo Emilijo. (foto: Ales Kocbek) Ales Kocbek
Vir: Lady
29. 5. 2019

Magistra sociologije, lobistka, youtuberka in zaščitnica živali Tina Gaber je ena od tistih, ki uživa v branju knjig. 

Sicer je študijske knjige pred kratkim odložila na police in se lotila branja nove ljubezenske kriminalke Mesto prevar, ki prihaja na knjižne police še pred poletjem in jo je napisala njena prijateljica Miša Margan Kocbek.

► Bralke se bodo lahko še pred poletjem razveselile nove ljubezenske kriminalke Mesto prevar, ki jo je napisala vaša prijateljica Miša. Kako ste sprejeli novico, ko vam je zaupala, da je napisala knjigo in da bo ta izšla pri Mladinski knjigi?

Bila sem izredno vesela. Od nekdaj sem vedela, da je Miša pravi knjižni molj in da bomo slej ko prej na policah zagledali tudi njeno avtorsko knjigo oz. delo. Spomnim se, da sem se vozila v avtu, ko mi je zavibriral telefon, in prebrala sem to veselo novico. Vau, kriminalni roman! Ker sem izredno neučakana, nestrpna, sem si želela knjigo v roke vzeti takoj. Še posebej, ko mi je v nekaj stavkih opisala zgodbo, ki je noro, res noro zanimiva. A žal mi ni preostalo nič drugega kot čakati na izid še več kot leto dni. Moja potrpežljivost bo končno poplačana in komaj čakam, da se poleti zleknem v senco ob morju in vzamem knjigo v roke. Branje bo še toliko bolj zabavno, ker se bom predajala domišljiji moje prijateljice. In ni kar tako, če te pod okrilje vzame Mladinska knjiga, to ne uspe vsakemu.

► Miša vam je zaupala prav posebno vlogo in ob knjižni izdaji vas bomo lahko videli v predstavitvenem filmčku, ki bo pospremil knjigo. To je v Sloveniji že redkost ...

Nora ideja, nora. Čisto po Mišino! V Sloveniji tega ni naredil še nihče s takšno filmsko vsebino in, ja, bila sem izjemno počaščena, da sem zaigrala vlogo Em, takoj sem se zaljubila v njen lik. Sicer se gledalcem vseeno pušča prosta pot domišljiji, tako da je filmček le pika na i, ki pokaže ravno prav in nič preveč …

► V filmčku ste obležali pod streli. Kako vam je bilo nastopiti v novem izzivu in predstavitvenem filmčku za knjigo?

Iskreno, bilo mi je v veliko čast. Upodobiti glavno igralko v romanu, ki je plod dolgoletne želje in v katerega so strnjene besede, ki ne nastanejo čez noč, ampak jih pišemo vse življenje, je bila hkrati velika odgovornost in velik ponos. Zavedam se, da je Miša oseba, vrhunska novinarka, ki vsak dan sodeluje z vso medijsko sceno v Sloveniji, in ko je v Em, Emiliji, videla ravno mene, sem nemudoma spremenila let in predčasno prišla iz Istanbula.

► Sprejeli ste vlogo glavne junakinje prihajajočega romana. Bi si znali predstavljati, da bi kdaj zaigrali v filmu?

Bi … Pravzaprav imam občutek, da je to kar tiha, neuslišana želja marsikaterega milenijca, saj so naše generacije odraščale z vsemi kultnimi mladinskimi filmi in legendarnimi filmskimi junaki … V 80. letih, ko je 'video ubil radio star', je televizija postala nekaj nepogrešljivega v večini dnevnih sob in z vdorom hollywoodskih zimzelenih sladkih uspešnic so se v naša otroška srca zasidrali filmi in njihovi junaki, ki si jih še danes z veseljem ogledamo. In povejte mi, kdo si takrat ni želel postati eden od teh junakov, ki vam ob branju tega odgovora priplešejo v spomin. Tako da, ja, z veseljem bi zaigrala v filmu, a ker nisem študirana igralka, še najraje lik, ki bi mi bil karakterno blizu, nekaj 'Titinastega', kot bi rekel moj dedi Franci. Kar pa je kar širok pojem, saj veste, da smo ženske večplastne. (smeh)

► Kakšna je bila vaša vloga glavne junakinje in o čem govori zgodba?

Preveč vam ne smem izdati, lahko pa vam zaupam, da se glavna junakinja Emilija iz ure v uro spopada z izzivi in delom na policijski postaji. Vmes rešuje težave svojih prijateljic in z njimi razglabljala o medsebojnih razmerjih in partnerjih. Biti pameten za druge je vedno najlažje, ugotovi, ko se zaplete v afero s svojim sodelavcem. Seveda vse skupaj ne bi bilo napeto, če se ne bi vmes zgodili tudi ugrabitev, skrivnostna smrt, mafijski posli in čudni obračuni. Da pa ne bom razkrila preveč podrobnosti, je najbolje, da se prepustite toku dogajanja in zajadrate v prve vrstice romana Mesta prevar.

► Kakšen žanr knjig vam je ljub?

Menim, da si je sploh v današnjih hitrih časih pomembno vzeti čas in prebrati dobro knjigo. Da se umirimo in prisilimo možgane, da delujejo bolj naravno. V času, ko z brskanjem po telefonu v trenutku prejmemo na stotine informacij, a se hkrati vse poveže v neki brezvezen balast in je vse površinsko ter se nam nič zares ne vtisne v spomin, je dobra knjiga lahko pravi balzam za dušo. Rada imam knjige, ki mi gredo hkrati malo na živce, saj so tako napete, da mi kradejo lepotni spanec. (smeh)

► Kaj pa zgodba, ki jo je Miša zajela v knjigi Mesto prevar? Kako ste se vživeli vlogo?

Zgodba je fenomenalna in nikoli se mi še ni zgodilo, da bi osebno poznala avtorja kriminalke. Zato sem si mislila, madona, Miša moja, iz katerega koščka duše si izcimila tako noro dobro zgodbo! Kaj se tam dogaja? (smeh) Najbolj je bilo zanimivo, ko smo snemali prizor streljanja sredi elitne soseske v Mariboru. Bil je še dan, ravno malo se je večerilo in jaz sem morala odigrati, da me ustrelijo, medtem ko je bila vame uperjena prava pištola. Kamere so v teh časih majhne in na prvi pogled je bilo za mimoidoče in stanovalce prav strašljivo. Še danes se spomnim ljubke stare gospe, ki je kukala izza zavese.

► Kaj menite, imamo slovenski bralci radi knjige? Radi beremo?

Da. Mislim, da je to del naše kulture. To nam je ostalo še iz časov, ko smo se z rutkami okoli vratov potegovali za štampiljke pri bralni znački. Pisana beseda bo vedno imela svoj čar in tisk svoj čarobni vonj.

Besedilo: A. V. // Fotografije: Aleš Kocbek