Superge Luke Dončića prodane za 30.000 evrov

Superge Luke Dončića prodane za 30.000 evrov (foto: Goran Antley, arhiv) Goran Antley, arhiv
Vir: Lady
14. 10. 2017

Ob koncu evropskega prvenstva v košarki je najboljši mladi igralec evrolige in član zmagovite slovenske reprezentance Luka Dončić prvič v karieri podaril svoje športne copate v dobrodelne namene.

Na radiu Val 202 so pripravili dražbo, katere izkupiček je bil namenjen za pomoč otrokom v okviru projekta Botrstvo v Sloveniji. Za športne copate je največ ponudil Samo Kupljen iz podjetja Bauhaus, ki bo za mlade talente doniral kar 30 tisoč evrov. Luka Dončić je s športnimi copatami odigral vse pomembnejše tekme tega prvenstva, tudi finalno, s katero se je povzpel med največje svetovne košarkarske mlade upe. V njih je na prvenstvu dosegel 129 točk in prav toliko evrov je znašala izklicna cena dražbe, ki se je začela 22. septembra in se je iztekla v jutranjem programu Vala 202.

Z najvišjo ponudbo je zmagovalec dražbe postal Samo Kupljen iz podjetja Bauhaus, ki bo prejel športne copate s podpisom Luke Dončića ter posebno potrdilo, ki dokazuje istovetnost copat. To je že šesta dražba, ki je potekala na Valu 202 za projekt Botrstvo v Sloveniji, rekord pa je dosegla dražba smuči Petra Prevca, ki je prinesla kar 45 tisoč evrov za pomoč otrokom.

Dražba športnih copat Luke Dončića je segla čez meja Slovenije, saj so o njej pisali tudi španski mediji. "Že šesto leto kot medijski partner sodelujemo v projektu Botrstvo v Sloveniji in smo izjemno veseli pobud, s katerimi lahko učinkovito pomagamo otrokom v stiski. Hvaležni smo Luki Dončiću, da nam je pomagal ustvariti še eno nepozabno zgodbo in s tem otrokom omogočil, da postanejo njegovi nasledniki," je ob zaključku dražbe povedala Nataša Zanuttini, urednica dnevnega aktualnega programa na Valu 202.

Vsi otroci potrebujejo vzornike

Izkupiček dražbe bo namenjen mladim športnim upom, ki prihajajo iz družin v stiski. Del sredstev bo namenjen najstniku, ki je ostal brez obeh staršev in potrebuje podporo pri uresničevanju košarkarskih sanj, ter bratoma, ki sta pred nasiljem doma skupaj z materjo odšla najprej v varno hišo, nato pa na pot novega življenja. Vsi trije zaradi svojega izjemnega talenta večkrat igrajo v višjih starostnih kategorijah. "Sredstva bodo namenjena tudi drugim mladim športnikom, ki prihajajo iz nespodbudnih okolij in potrebujejo pomoč," je dodala Jana Vidic, novinarka Vala 202, ki pripravlja oddaje Botrstva in pozna številne trpke zgodbe otrok.

"Za otroke so vzorniki v času njihovega razvoja izjemnega pomena. Po njih se zgledujejo, in če jim zvezdnik, kot je Luka Dončić, nameni še pozornost in pomoč, pa je to neprecenljivega pomena. V projektu Botrstvo je veliko mladih športnih upov, tudi košarkarjev, ki potrebujejo finančno pomoč, da lahko trenirajo in razvijajo svoje talente," je ob zaključku dražbe dejala Anita Ogulin, predsednica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, v okviru katere poteka projekt Botrstvo v Sloveniji. "Iskreno smo hvaležni tudi donatorju, ki bo otrokom omogočil neprecenljive izkušnje in priložnosti. Ne le na športni poti, temveč tudi na poti skozi življenje," je še dodala.

Anja P. Kontrec
Foto: Goran Antley