Superženske s sončne strani Alp

2. 4. 2017 | Vir: Story
Deli
Superženske s sončne strani Alp (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Včasih se zdijo stvari nemogoče, a v naši deželici je kar nekaj žensk, ki dokazujejo nasprotno. Mamic, ki uspešno usklajujejo zahtevne delovne urnike, družinske obveznosti in gospodinjska opravila, je ogromno, a smo se tokrat na uredništvu odločili, da poiščemo nekaj takšnih, ki nam s svojimi zgodbami vlivajo voljo in zagon. Njihov skupni imenovalnik sta materinstvo in uspešna podjetniška pot, v naši zgodbi pa skrivnosti njihovega uspeha in trenutki, ki so jih v preteklih letih zaznamovali njihove poslovne in družinske poti.

Tanja Skaza

Direktorica in solastnica družinskega podjetja Plastika Skaza 

"Imam to srečo, da na karierno pot lahko gledam res z veseljem in ponosom. Še pred vstopom v družinsko podjetje sem namreč uspešno delovala v zasebni družbi Zlatarne Celje na področju prodaje. Prehod v domače družinsko podjetje je bil poseben osebni in poslovni izziv. V družinskih podjetjih se namreč prepletajo sorodstvene in poslovne vezi, ki jih je treba znati zelo tankočutno in primerno upravljati. Vodila me je misel, da dobri temelji sodelovanja vodijo v lažjo in uspešnejšo pot, kar se je pozneje izkazalo za pravilno," je o svojih začetkih povedala Tanja in dodala, da je na poti uspeha najpomembnejša harmonija med zasebnim in poslovnim življenjem. "Recept, ki deluje, je delitev del. V družinsko življenje smo poleg moža aktivno vključili babice in dedke. Tako je usklajevanje družinskega življenja in obveznosti s poslom veliko uspešnejše in v korist vseh. Najprej otrok, ki jim vsi zagotavljamo skrb, varnost, primerno vzgojo ter možnost dodatnih aktivnosti za razvoj talentov; naju z možem, ki sva oba še kako delavno aktivna; ter starih staršev, ki ohranjajo tople in tesne vezi z vnukoma, družino in družbo na splošno," pojasnjuje in dodaja, da je materinstvo premešalo njene življenjske prioritete. "Vplivalo je na moje najpomembnejše vrednote in me tudi značajsko dokončno oblikovalo. Vse to se seveda kaže tudi pri delu. Lahko rečem, da sem zaradi materinstva še bolj izrazito naravnana k ljudem, še bolj zavzeto v poslu iščem win-win situacije, spodbujam in motiviram ljudi, da dosegajo poslovne in osebne cilje. Hkrati pa zaradi vsega tega pričakujem ustrezne rezultate," še pove.


Ana Božič

Umetnica, pesnica, pisateljica, lastnica podjetja BISERI SREČE in avtorica knjige Od rojstva brez plenic

Ana je podjetnica, katere pot se je začela z izdajo priročnika za starše Od rojstva brez plenic. "Tisto, kar sem v vseh teh letih prepoznala kot najpomembnejše, je, da slediš sebi in svojim interesom ter občutkom. Četudi pri poslu ostaneš povezan sam s sabo, ti življenje pokaže, kam se moraš obrniti," pojasnjuje Ana in dodaja, da prednost žensk v poslu vidi v ženski intuiciji. "V sebi imamo zelo močna občutenja. Če želimo, jih na poti še močneje razvijemo in jih marsikdaj uporabimo pri različnih odločitvah," je povedala in dodala, da je materinstvo poudarilo njeno poslovno pot. "Srčnost in občutenja v materinstvu prenašam tudi v posel in tako se vsebina mojega življenja prepleta ter dopolnjuje z načinom dela. Delam tisto, kar živim in čutim. In to je zame prava pot," je še dodala Ana.


Alma Mujezinović

Manekenka in vodja projekta Odprta kuhna

Alma, ki jo poznamo tudi z malih zaslonov in iz oddaje Gostilna išče šefa, je svoje začetke zapisala v najstniških letih z delom v lokalnem klubu študentov in mladinskem centru. "Vzporedno sem začela delati kot model in v tem obdobju sem se naučila predvsem, kako poskrbeti zase, kako zastopati svojo podobo in jo unovčiti kot posel. Pri dvajsetih sva se možem, takrat še fantom, preselila v Izrael in vodila letovišče na severni obali. Tam sva se morala izkazati med zelo izkušenimi profesionalci in to obdobje je bilo zame ključno v pridobivanju izkušenj, veščin in spoznavanju različnih sistemov poslovanja. Čez nekaj let sva se preselila nazaj v Ljubljano in tu začela projekta Odprta kuhna in Pivo & Burger Fest," nam je pojasnila simpatična temnolaska in dodala, da je pomembnejša stvar na njeni poti ta, da počneš to, v kar verjameš. "Moj posel je družinski posel in meja med zasebnim, družinskim življenjem in delom je zelo tanka. Ko počneš nekaj, v čemer uživaš, je tudi ta meja včasih nepotrebna. Moje življenje je zelo prepleteno z delom, ki ga opravljam, in ker delam z možem in tudi sestro, se temu tudi v zasebnih trenutkih težko izognemo. Opažam, da smo v posel vpletli že našega skoraj triletnega malčka, ki z veseljem pokuka v kuhinje naših mojstrov in mojstric, jih pozna že po imenih ter jih doma v svoji improvizirani kuhinji oponaša," je povedala Alma, ki po rojstvu sina na posel gleda veliko bolj dolgoročno. "Kot mama levinja želim poskrbeti za družino in jo varovati," je še zaključila.


Maja Plohl

Lastnica spletne trgovinice Bombažek

"Moja podjetniška pot je dozorela v letu po porodniškem dopustu, ko sem se spet vrnila v službo in začutila, da je čas za spremembo. Ko sem bila na porodniškem dopustu, sem namreč precej razmišljala tudi o profesionalnih izzivih. Po desetih letih dela na istem področju se mi je zazdelo, da je zdaj pravi čas za spremembo - da dam priložnost sebi, svojim idejam in vrednotam, da ustvarim nekaj svojega. Zdaj vem, da sem se odločila prav," nam je povedala Maja in dodala, da jo je materinstvo tudi v poslovnem svetu utrdilo. "Okrepilo je mojo samozavest, prineslo pa je tudi željo po napredku. Materinstvo je nekaj najlepšega, je veliko darilo. Obenem pa odgovornost in velik izziv. Rekla bi, da si, odkar sem mama, bolj zaupam. In tako sem tudi v poslu bolj suverena in zvesta sebi. Verjamem v srčno, osebno komunikacijo s kupci. Glede na to, da so to predvsem nosečnice in starši, je zagotovo prednost, da jim lahko svetujem iz osebne izkušnje. Bombažek ni samo spletna trgovinica z naravnimi oblačili, igračami in še čim, je moje življenje, je izziv slediti sebi, ustvarjati, raziskovati in deliti tisto, v kar verjamem," je namreč pojasnila podjetnica, ki meni, da imajo ženske v poslu prednost zaradi svoje intuicije. "Ta nas le redko pusti na cedilu. Pa želja po povezovanju in sodelovanju. Menim, da smo si ženske tudi v poslu precej v oporo in si veliko pomagamo, četudi smo v konkurenčni dejavnosti," še dodaja.


Ana Šavli

Ustanoviteljica prevajalskega servisa Hieroglifi

"Prevajalski servis Hieroglifi sem ustanovila pred osmimi leti, kmalu po prvi porodniški. Spoznala sem, da si pravzaprav želim delovno mesto, ki bi mi omogočalo prilagajanje delovnega časa in me bo hkrati izpolnjevalo. Ob podpori moža sem se tako odločila za samostojno pot, kar se je izkazalo za zelo dobro odločitev. Podjetje se je razvijalo in danes veljamo za dobro sprejet prevajalski servis," je o svojih začetkih povedala Ana in dodala, da se je v njeni karieri v teh letih za najbolj pomembno izkazalo zaupanje strank. Poleg uspešne kariere pa Ano doma čakajo še trije mali nadobudneži, a kot pravi, skrivnosti za uspešno usklajevanje vseh področij ni. "Vsaki stvari se posvetim 100-odstotno. Ko sem v službi, je služba na prvem mestu, doma so moji trije sinovi. Kdaj moram ostati v službi tudi popoldan oz. pozno v noč, takrat pa se lahko zanesem na popolno podporo moža. Tudi sicer si popolnoma enakovredno deliva popoldanske obveznosti," je povedala in dodala, da ti materinstvo brez dvoma nastavi ogledalo in pokaže odsev, s katerim dobiš veliko odgovorov na vprašanje, kaj na sebi lahko spremeniš, da postaneš boljši človek.


Jasna Triller

Direktorica in lastnica podjetja IDentiks kartični sistemi

"Strast do podjetništva se je rodila v mojih zgodnjih dvajsetih, ko sem poletela na pariški sejem kartic in opazovala umetnost dizajnov in rešitve kartičnih sistemov," se je začetkov spomnila Jasna in dodala, da je kot ženska svoje sposobnosti v poslovnem svetu morala trdo dokazovati. "Za svoje kompetence in zaupanje kot ženska sem se morala še toliko bolj boriti. Moja ženskost in še blond lasje poleg vsega mi zato niso bili v prid. No, moj trmoglavi karakter je imel v glavi vizijo, da se želim dokazati v poslovnem okolju in tudi nekaj prispevati svetu. Trenutno smo zaplavali še v start-up vode, kjer nam je uspelo priti z našo inovacijo za event management med 15 najboljših start-up podjetij, kar nam pomeni potrditev in pogum za naprej," nam je pojasnila podjetnica, ki meni, da pravega ravnotežja med poslom in družino ni. "Kolikor je plusov v podjetništvu, je tudi minusov, in če pri tem nimaš podpore družine, je težko, res težko. Sem pa skozi leta opustila misel, da moram biti super ženska - čeprav mnogokrat to smo. Ni me sram priznati, da imam doma gospodinjsko pomoč in dve izjemni varuški, zaradi katerih vem, da sta otroka v odličnih rokah," pove in dodaja, da je sicer materinstvo vplivalo tudi na njeno delo. "Ko dobiš najpomembnejše poslanstvo, biti mamica ... tega ne bi izpustila za nič na svetu. Je pa res, da je bila od materinstva organizacija prioritetna naloga. Opažam tudi, da če sem se pred materinstvom utrdila kot podjetnica, igrala tudi moško vlogo, bila včasih nepopustljiva, sem se po materinstvu znova omehčala in spoznala, da v pretežno moškem svetu lahko funkcioniram kot ženska, kakršna sem. Menim, da se le tako odlično dopolnjujemo," je še povedala.


Miša Mihaela Margan

Novinarka, ustanoviteljica modne agencije Glamm models

"V svet dela sem vstopila pri 19 letih, ko sem delala v marketinški agenciji, nato pa sem dobila ponudbo za sodelovanje v televizijskem šovu. Ves ta čas sem sicer ostala zvesta organizaciji, nato pa je usoda poskrbela, da sem zajadrala tudi v novinarske vode, kar me neizmerno veseli. Podjetje sem ustanovila pred osmimi leti, zdaj pa že vrsto let organiziram in pripravljam številne dogodke in sodelujem pri različnih projektih," nam je povedala in dodala, da ne spada med tiste, ki bi doma čakali, da se stvari zgodijo same od sebe. "Priznam, da je precej naporno. Usklajevati družinsko in poslovno življenje, če sta oba, mož in žena, vpeta vsak v svoj posel, je lahko precej težko. Pri nama z možem pa je tako, da jaz opravljam svoje delo, ob vsem tem skrbim za otroka in nato pomagam še njemu. Vsekakor naša zgodba temelji na družinskem poslu in mož si tudi želi, da bom enkrat v celoti del te zgodbe (Oljarna Kocbek, op. a.). Vse se da, kjer je volja, in vajeni smo tako živeti. Si pa znamo vzeti tudi čas zase, tako da z možem ravno zato dvakrat na leto za dva tedna odpotujeva v tople kraje," pojasnjuje Miša, ki je že dva tedna po rojstvu hčerkice začela delati. "Veliko je spala, kar mi je dalo možnosti, da se je moje delo nemoteno nadaljevalo. Nekoliko težje je bilo pri dveh letih, ko je bila v vrtcu in je bila nenehno bolna. Ampak tudi ta čas smo preživeli. Danes je to veliko lažje," še pojasnjuje.


Nasveti mam podjetnic za tiste, ki bodo to še postale

♦ Zaupajte si in raziščite v sebi, kaj bi vas izpolnjevalo.

♦ Ne pritožujte se nad uspehom drugih - mamic, žensk, podjetnic ... Postanite tiste mamice, ki jih bodo druge ženske oboževale!

♦ Nič ni narobe, če ste najprej edini, ki verjamete v uspeh svoje ideje. To je popolnoma dovolj, da vam pozneje sledijo tudi drugi.

♦ Premišljeno in samozavestno v samostojne vode - tam, kjer je volja, je tudi pot.

♦ Najdite pogum v ljudeh, ki vas podpirajo, in nato vztrajajte.

♦ Stranke cenijo zanesljivost - priložnost zamujena ne vrne se nobena.

♦ Delajte z veseljem.

♦ Sebe postavite na prvo mesto. Živčna, izčrpana in bolna oseba ne more biti dobra ne v svojem poslu ne v družinskih odnosih.

♦ Ne zanemarjajte dejstva, ki bi ga morale mame bolj upoštevati tudi pri gospodinjskih opravilih: "Otroci zrastejo, delo počaka!"

♦ Najdite si mentorja ali mentorico, kar vam bo prineslo nova znanja, pogum in večji občutek varnosti. Tudi podjetniških mrež in povezovanj je danes zelo veliko, izkoristite jih!

♦ Nikar ne mislite, da je z materinstvom konec vaše kariere. Za marsikatero je to šele začetek, saj ženska z materinstvom pridobi vrsto kompetenc, ki prej niso bile tako izrazite, na primer pogum, odločnost, pogajalske spretnosti.

♦ Ne pozabite, kdo in kaj ste. Ostanite pristne, avtentične. Tako boste najbolj prepričljivo in verodostojno lahko predstavljale poslovno zgodbo.

♦ Biti (pre)obremenjen je popolnoma normalno, zato je to treba deliti z družino in jo vključiti v vse procese vsakdana.

♦ Zadovoljna in srečna mama je dobra mama.

Napisala Kaja Milanič
Fotografije osebni arhiv, Natalija Jelušič Babič

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel

Nova Story že v prodaji

Story 13/2017

Story 13/2017, od 23. 03. 2017