Novinarka Suzana Kozel odkrito: Navajena sem hitrih sprememb in improvizacije

Uf, zadnja tri leta, odkar sem mama, spim zelo malo oziroma v presledkih. (foto: Foto: Blaz Vatovec) Foto: Blaz Vatovec
Vir: Story
30. 10. 2021

Izjemno simpatično novinarko in voditeljico Suzano Kozel poznamo kot dolgoletni obraz Planeta, a jo bomo prvič spoznali kot studijsko voditeljico. Novega izziva se izjemno veseli in nam obljublja, da bomo priča zanimivim temam in gostom. Nas pa je zanimalo, kako se ji bo uspelo po rojstvu drugega otroka vrniti na televizijo.

Suzana, najprej čestitke za rojstvo deklice. Je bila druga nosečnost načrtovana ali se je zgodilo?

Vedno sem si srčno želela veliko družino ter da med otroki ne bi bilo velike razlike v letih. Druga nosečnost je torej nekako bila pričakovana, čeprav je zanositev, vsaj po mojem mnenju, težko načrtovati do sekunde natančno. (smeh)

Kako je bratec sprejel sestrico? Je čutiti kakšno ljubosumje?

Že ko sem bila noseča, je naš prvorojenec nestrpno pričakoval sestrico, vsak večer je nežno božal moj nosečniški trebušček in resno obljubljal, da ji bo vedno posodil vse igrače. Spomnim se trenutka, ko smo nekaj dni staro Emo pripeljali iz porodnišnice in se ji je Liam nežno približal ter jo pobožal po majhnih nogicah. Res je, da je po začetnem navdušenju prišlo tudi ljubosumje, ki je pa na srečo hitro izzvenelo, čeprav menim, da je nekaj popolnoma normalnega. Trenutno smo v obdobju, ko je Liam do svoje mlajše sestrice zelo pozoren. Zelo je navdušen, ker se z glasnim smejanjem odziva na njegove lumparije.

Suzana Kozel

Vračate se na zaslone, in to z jutranjim programom. Kaj ni to velik zalogaj za mlado mamico z dvema malima otrokoma?

Začenjamo novo jutranjo oddajo na Planet TV. Kot novinarka in voditeljica na terenu (nazadnje sem pripravljala turistično oddajo Planet na obisku) sem se dodobra obrusila, zato sem zelo hvaležna za novo televizijsko izkušnjo. Iskreno menim, da je oddaja prišla ravno ob pravem času, saj bom večinoma odsotna v dopoldanskem času, ko bosta otroka v varstvu. Zagotovo bodo prišli težki trenutki, a sem prepričana, da bom uspešno žonglirala med službenimi in družinskimi obveznostmi.

Koliko v povprečju spite? Zdaj bo treba vstajati zgodaj že zaradi oddaje?

Uf, zadnja tri leta, odkar sem mama, spim zelo malo oziroma v presledkih. Ne spomnim se, kdaj sem v enem kosu prespala noč, saj imam otroka, ki nista ravno zaspanca in spita kot volkova - odzoveta se na vsak zvok in premik. Jutranje vstajanje zaradi oddaje me zato niti malo ne skrbi.

Kako sta si s partnerjem porazdelila starševske vloge?

S partnerjem (Nikola Maljković) sva izjemno dober tim in se resnično zelo lepo dopolnjujeva pri starševskih obveznostih, ki so pri nas trenutno osredotočene na kuhanje in pripravo kašic za osemmesečno deklico ter krotenje in spodbujanje navihanosti skoraj triletnika. Obenem pa se zavedava, kje so najine meje, in če kdo od naju potrebuje kratek 'oddih', se pri tem tudi podpirava. Včasih je dovolj že petnajstminutni sprehod v gozd.

Kako boste uskladili svoje delo in materinstvo?

Glede na to, da je naše družinsko življenje zelo dinamično, se bomo verjetno sproti prilagajali dnevnim obveznostim. Na srečo sem kot novinarka navajena hitrih sprememb in improvizacije (smeh). Televizijsko delo sicer zahteva celega človeka in pogosto se mi zgodi, da o zanimivih temah in gostih razmišljam tudi zvečer, ko otroka že spita.

Suzana Kozel

Po vašem vedno nasmejanem obrazu bi rekla, da vse obvladate z levo roko …

O, kako lepo ste to napisali. Po naravi sem optimistka in poskušam v vsaki, še tako zahtevni situaciji na stvari pogledati s pozitivnega vidika. Odkar imam otroke, sem tudi bolje organizirana, poskušam biti bolj osredotočena na stvari, ki so res pomembne, in se ne ukvarjam z zadevami, na katere nimam vpliva. Tako poskušam ohraniti energijo in jo usmeriti tja, kamor je treba. Vsak dan se tudi zahvalim za vse, kar se mi je lepega zgodilo, ter se tako spomnim, da so stvari vedno na pravem mestu. (smeh)

Kako pa skrbite za svojo kondicijo?

Za telesno in mentalno kondicijo skrbim z redno telovadbo, saj sem ugotovila, da se je moje telo po dveh nosečnostih resnično spremenilo in mu je treba malo pomagati, da pride nazaj v staro kondicijo. Redni sprehodi po gozdu me napolnijo z energijo, najbolj ljube pa so mi gore, kamor zadnje čase, ko sta otroka majhna, nisem pogosto zahajala, ampak sem prepričana, da bo tudi za to še prišel čas.

Se vam zdi, da opravljate svoj sanjski poklic ali ste nekoč mislili, da boste v drugih vodah?

Že kot deklica sem zelo rada nastopala in na vsaki družinski rojstnodnevni zabavi sem bila zadolžena za pripravo glasbenih in gledaliških vložkov. Vedno so me mikali odri, predvsem gledališki, a so se potem življenjske karte premešale tako, da sem se zaljubila v kamero, ta ljubezen pa še vedno traja.

Kdaj sta bila s partnerjem na zadnji romantični večerji?

Zadnjo romantično večerjo sva si s partnerjem privoščila v objemu vinske trte na Ljubljanskem gradu, kjer je bilo res lepo, a sva ugotovila, da naju trenutno bolj kot tovrstna romantika polnijo in navdušujejo pikniki in malice z otroki, ki jih navadno pripravimo v naravi in na izletih.

Ali mislite, da boste imeli še kakšnega otroka?

Res je, da so mi všeč velike družine in s spoštovanjem opazujem tiste, ki imajo več otrok, saj na lastni koži opažam, da je starševstvo zelo zahtevna, predvsem pa izjemno odgovorna naloga, a trenutno uživam s svojima dvema otrokoma in ne razmišljam o še enem naraščaju. (smeh)

Kaj lahko pričakujemo od vaše oddaje? Se s sovoditeljem dobro razumeta?

Jutro na Planetu prinaša veliko uporabnih in zanimivih tem, oddaje bodo pozitivne, vesele, saj želimo, da nas naši gledalci z veseljem 'povabijo' v svoje dnevne sobe. Verjamemo, da bomo v nov dan vstopali dobro informirani in predvsem odlično razpoloženi, govorili bomo o sodobnih zdravstvenih izzivih, trajnostnem razvoju, financah, v naš studio prihajajo tudi številni znani obrazi, ki bodo s svojimi navdihujočimi zgodbami popestrili jutra. S sovoditeljem Taijijem se odlično razumeva, zelo lepo sva se ujela in po prvih vajah, ki smo jih imeli v studiu, se dobro dopolnjujeva.

Napisala: Sandra Bratuša // Fotografije: Blaž Vatovec

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story