Svet na Kanalu A je upihnil deseto svečko

Svet na Kanalu A je upihnil deseto svečko (foto: arhiv Kanal A) arhiv Kanal A
Vir: Lady
17. 2. 2017

Oddaja Svet na Kanalu A je 5. februarja praznovala okrogli jubilej, saj jo na malih zaslonih lahko spremljamo že celih deset let. Njen urednik in voditelj Gregor Trebušak je oddaji zvest že od začetka, njegova 'boljša' polovica Nuša Lesar pa sedem let in pol. Z voditeljskim parčkom smo nostalgično obudili spomine in izvedeli, kakšen je recept za njihov uspeh.

Gregor je vesel, da je oddaja po desetih letih tako uspešna, gledana in prepoznavna med ljudmi.

"Da premikamo meje pri temah, pristopu, dobrodelnosti in ozaveščanju družbe. Tako je Svet več kot le informativna oddaja," je povedal voditelj in priznal, da je bila oddaja leta 2007 precej drugačna in hitrejša. "A je bil to povsem drugačen čas v družbi, z drugačnimi navadami in težavami. Slovenija je imela takrat šele 15 let. Ta sprememba se pozna, danes se vse dogaja hitreje, novic je povsod preveč, zato tudi oddaja potrebuje drugačen pristop za podajanje informacij," je razkril in dodal, da je danes več poglobljenega novinarstva in tem, ki jim v oddaji namenijo še več časa.

"Ekipo zdaj sestavljajo izkušeni novinarji, ki jim ljudje zaupajo, saj jih že dolgo poznajo. In prav ekipa dela razliko med ostalimi informativnimi oddajami. Je bolj človeška in to ljudje pri pripravi zgodb na terenu tudi opazijo," nam je zaupal Gregor. Ekipo sestavlja 16 novinarjev, dva izmed njih sta mlada študenta.

"Dnevno preživimo skupaj po deset ur, a se ne pobijemo. Šala. Res pa je, da si težko predstavljam drugačne sodelavce kot te, ki jih imam. Mednje vsako jutro res rad pridem. Vem, da bodo dali vse od sebe," je navdušeno povedal ponosni šef in razkril svoje želje za naslednje desetletje.

"Da bo ekipa še naprej delala s takšnim veseljem, da bomo imeli dobre zgodbe, ki bodo spreminjale družbo na bolje, da bomo gledalcem všeč, ker delamo zanje. Čez deset let bi tudi jaz rad počel to, kar znam, z ekipo, ki jo imam, in še naprej ob 18.00 pozdravljal gledalce. Verjamem, da smo se drug drugega kar navadili," je še povedal.

Dela s strastjo

Novopečena tridesetletnica Nuša Lesar prizna, da je vesela, da se je ustalila v kolektivu, ki je začel oddajo ustvarjati brez nje. "Štejem si v izjemno čast, da so me tako sodelavci kot gledalci sprejeli za svojo. Ta obletnica je vsekakor dokaz, da oddajo Svet ustvarjajo pametni, strastni, zavzeti ljudje, ki jim je uspelo v času, ko informativne oddaje niso več najbolj priljubljene, priti na drugo mesto gledanosti in se tu tudi obdržati. Kapo dol vsem, ki so kakor koli in kadar koli pomagali pri tem," je hvaležno povedala Nuša in dodala, da se je oddaja na začetku posvečala predvsem poročanju o črni kroniki. "Skozi leta pa smo postali veliko bolj ljudski, prijetni, osredotočimo se na dobre zgodbe in uspešno vodimo tudi dobrodelni projekt Mali koraki za velik cilj. Letos smo začeli tudi z akcijo Svet za utrip, s katero ljudi po Sloveniji učimo oživljanja, pri tem nam pomagajo reševalci, ki nas seznanjajo z rokovanjem z defibrilatorjem," je povedala lepa temnolaska in dodala, da se najdejo tudi ljudje, ki s prispevki ali temami včasih niso zadovoljni.

"Z njimi se pogovorimo, obrazložimo svoje odločitve, pogosto pa tudi samo poslušamo, da si olajšajo dušo in se izpovejo," nam je zaupala Nuša, ki si za prihodnjo desetletje želi še več novosti in izkoriščanja možnosti, ki jih ponuja razvoj tehnike, saj bi tako določene zgodbe lahko pokrili še bolje. "Najbolj pa si želim, da bi pri nas še naprej delali tako zavzeti in pozitivno naravnani novinarji, ker je z njimi tudi deset ur na dan v službi pravi užitek," je še navdušeno povedala voditeljica.

Barbara Majič