Ilustratorka Nina Kovačič: Svet, poln barv, prelit na papir

Nina Kovačič (foto: Foto: Oa) Foto: Oa
Vir: Story
8. 8. 2020

Nina Kovačič je zelo skromno dekle, nerada se pohvali in izpostavi, so pa zato toliko bolj zgovorne njene ilustracije. Vanje je ujeta paleta pisanih čustev, ki slikajo prečudovite mojstrovine, ob katerih zastane dih.

Ustvarjalka po srcu in duši je svojo umetniško plat začutila že zgodaj v otroštvu, njena dela so vedno izstopala, toda slaba izkušnja pri pouku likovnega ustvarjanja jo je ustavila in Nina je izgubila zaupanje vase, voljo in tisti pravi navdih.

Toda ljubezen do ilustracije je tlela v njej, čakala je na iskrico, da jo ponovno prižge in popelje v svet, poln barv in lepot, ki jih Nina z vso strastjo in ljubeznijo preliva na papir.

Kako se je začela vaša ustvarjalna pot in kaj se je zgodilo, da niste sledili svojim sanjam ter ste se raje odločili za študij fizike?

Začelo se je v otroštvu, ko sem večino časa preždela v sobi, poslušala pravljice na kasetniku in risala. V drugem ali tretjem razredu osnovne šole pa je bilo pred celim razredom povedano, da preveč 'ponavljam za risankami', da imam preveč dodelane poteze. Mislim, da je bilo to tisto, kar me je odvrnilo od ilustracije, pa tudi domače okolje ni bilo ravno umetniško podporno, zato o tej poti kot o smeri študija nikoli nisem razmišljala.

Pa lahko rečete, da imata fizika in ustvarjalnost kaj skupnega?

Najbrž to, da moraš biti za oboje malo 'nor'. (smeh)

Ilustrirate predvsem kartice ter voščilnice, včasih otroške slikanice, pogosto pa sodelujete tudi pri številnih drugih ustvarjalnih projektih. Kaj bi rekli, da je tisto, kar vam je najbolj pri srcu, kar vas osebno najbolj osrečuje?

Najbolj me osrečuje ilustriranje motivov za kartice in voščilnice. Delam jih zase, za dušo, kar se najbrž čuti, zato jih imajo ljudje tako zelo radi. To mi res ogromno pomeni. Seveda se z veseljem lotim tudi drugih projektov, zlasti če imajo vzgojno, ekološko, dobrodelno ali čustveno noto.

Poznani ste po ilustracijah rok, živalic in cvetja. Od kod ves vaš navdih in ideje za tako pisano paleto različnih ilustracij?

Navdih dobim iz življenja - vsakdanjih situacij, interakcij, dobrih in slabih trenutkov dneva, izkušenj … Roke so recimo nastale, ko sem opazovala svoje 'zdelane' roke po več letih strežbe, cvetje in rastline pa imam neizmerno rada, doma imam pravo džunglo! Seveda je velika inspiracija tudi moj maček Bruno, ki se zadnje čase največkrat pojavlja na karticah in voščilnicah.

Zaupajte nam, se vam podoba ilustracije porodi že v mislih in jo zgolj preslikate na papir ali ilustracija svojo podobo dobi pozneje, na papirju?

Vse se začne v mislih. Raje čakam na dobro idejo, kot pa da ilustriram generične, že stokrat videne motive in poskušam nekaj ustvariti na silo. Težko se usedem in kar začnem risati, če nimam navdiha, torej če se nekaj v meni ne premakne že prej.

Bi lahko izpostavili projekt oziroma ilustracijo, ki vam je najljubša, na katero ste še posebej ponosni?

Najljubši projekt so vsekakor Lahkonočnice, slovenske zvočne pravljice. Ilustrirala sem dve iz serije logopedskih pravljic, ilustracije so bile tudi animirane, kar je izpadlo noro dobro!

Pred kratkim ste se prijavili na natečaj, kjer so med 480 ilustratorji izbirali 70 avtorjev, ki so sodelovali na veliki razstavi ilustracij v Beogradu. Bili ste izbrani med najboljše, nam lahko o tem zaupate kaj več?

Prijavo sem (kot po navadi) pošiljala zadnji dan, čisto brez pričakovanj. Ko sem se zagledala na seznamu izbranih, sem bila noro vesela, še bolj ponosna pa na dejstvo, da sem bila izbrana kljub ogromnemu številu prijavljenih ilustratorjev. To mi res veliko pomeni in je zame velika potrditev.

Kdo je vaša najljubša ilustratorka, ilustrator, vaš navdih, morda mentor ali učitelj?

Že od nekdaj je moja najljubša ilustratorka gospa Jelka Reichman, njene ilustracije občudujem že od malih nog, trenutno pa predvsem prek Instagrama spremljam več mladih ilustratorjev in ilustratork, slovenskih in tujih. Mentorica in učiteljica sem bila kar sama sebi, sem namreč samouk.

Kaj pa vaši načrti za prihodnost, se obeta kaj novega? Kje vas pravzaprav lahko spremljamo?

Trenutno sem polno zaposlena z Brunovim skladom, kjer z izkupičkom od prodaje mojih skrbno ilustriranih kartic pomagamo pri kritju veterinarskih stroškov zdravljenja bolnih živalic. Pred kratkih so me povabili v avstralsko podjetje, ki se ukvarja s spletnim pošiljanjem voščilnic, kar pomeni, da bodo moji motivi kmalu potovali po Evropi, Avstraliji in celo po ZDA! Obeta se tudi otroška knjiga, vsekakor pa novi motivi kartic in voščilnic. Spremljate me lahko na mojih kanalih: Facebooku (facebok.com/ninakovacicillustration), Instagramu (@ninakovacicillustration), kmalu tudi na spletni strani.

Napisala: Tina Fujs, Fotografije: Osebni Arhiv

Preberite še: Novi Audi A3 Sportback – avto, kjer občutite razliko

Nova Story že v prodaji

Story