Tadeja Ternar: Bori se proti umetnim idealom

Tadeja Ternar: Bori se proti umetnim idealom (foto: MIMA, Aleš Kocbek) MIMA, Aleš Kocbek
Vir: Nova
22. 8. 2017

Nekdanja miss Slovenije Tadeja Ternar se je odločila, da ne bo več skoparila z lepimi besedami in da bo s prijateljicami zagnala kampanjo o ozaveščanju o naravni lepoti. Z Mišo Zečevič, plesno učiteljico in nekdanjo miss Exlusive Slovenija, sta začeli prve korake na to temo prav v Prekmurju ter nato nadaljevali v Mariboru in Ljubljani.

Tadeja je v letih 2007 in 2008 nosila lento najlepše Slovenke in kot miss Slovenije so se ji odprla številna vrata. Čeprav letos mineva 10 let od njenega kronanja, je v vseh teh letih stkala številne poslovne vezi in si v modnem svetu ustvarila mesto. Sedem let že uspešno vodi svoje podjetje in velik športni center, ki ga ima v Radencih. "Začetek moje poslovne poti ni bil enostaven, saj te čaka veliko izzivov, ko se pri 23 letih še kot študent odločiš za podjetje. Ampak nekje je treba začeti, priložnost ne pride domov na vrata, tega sem se naučila že zelo zgodaj. V uspeh je treba vložiti veliko dela in nikoli nimaš zagotovila, da se bo obneslo," je povedala Tadeja.

"Vodenje tako velikega športnega kompleksa ni enostavno, ampak včasih se moraš odločiti in pika. Menim, da se ljudje preveč bojijo neuspeha, zato se tudi ne odločijo za nekatere izzive. V vsakem uspehu je tudi delček neuspeha, najboljši poslovneži tega planeta so večkrat poskusili in se znova pobrali, ker so to sprejemali kot neko izkušnjo ter priložnost za nekaj novega." V sklopu športnega centra pa ima Tadeja tudi vrsto let manekensko šolo in soorganizira številne modne prireditve na Štajerskem in v Pomurju. "Delo v modni agenciji me veseli, saj sem tudi sama še vedno vpeta v modni svet," doda Tadeja, ki si je v času lepotnega mandata in nekaj let po tem nabirala izkušnje na modnih brveh v Milanu.

"Danes vse svoje znanje prenašamo tudi na podmladek. Na mlajše in starejše modele, ki jih gradimo celostno. Predvsem nam je pomembno, da naši mali modeli dobijo samozavest, izgubijo tremo pred javnim nastopanjem in se gradijo celostno. Velik poudarek dajemo naravni lepoti in naravnemu videzu. Prav za slednjega bomo letos začeli veliko kampanjo." Tadeja je namreč v krogu prijateljic sprožila akcijo proti dogajanju na družabnih omrežjih in proti lepotnim idealom, ki so v zadnjem času postali že nekoliko groteskni.

Proti umetnim idealom

"Začelo se je s tem, kako bi ozaveščali mlade o naravni lepoti, o dobrem počutju v svoji koži. Tako je nastal nekakšen boj proti zlaganim 'zretuširanim idealom' na družabnih omrežjih," je povedala Tadeja. "Po večletnih izkušnjah pri delu z mladimi na različnih področjih, manekenskih in plesnih tečajih ugotavljam, da kljub prizadevanju, da jim predstavljamo manekenstvo v zdravi obliki, govorimo o pomembnosti tako zunanje naravne lepote kot notranje. Opažam, da so predvsem najstnice in ženske tiste, ki so pod pritiskom zlaganih nedosegljivih lepotnih 'idealov', ki so zavzeli družabna omrežja. Vse to zelo negativno vpliva na samopodobo, ki je v adolescenci zelo labilna in občutljiva za zunanje vplive," doda.

"Pred kratkim me je pretresla izkušnja, ki mi je dala navdih za akcijo. Mlada dekleta se mi namreč večkrat zaupajo in me vprašajo za nasvet. Tako me je pred kratkim mladoletnica, še ne polnoletna, ki je po mojem mnenju naravnost čudovita in mladostno lepa, vprašala, ali naj si poveča prsi. Takrat sem začutila, da je nujno, da ukrepamo in pomagamo mlajšim generacijam, ki živijo v virtualnem svetu, da se zavejo pravih vrednot in predvsem ustvarijo zdravo samopodobo. Čeprav v manekenski šoli opozarjamo na pomen naravne lepote, učimo javnega nastopanja in na splošno povezujemo modni svet z zdravimi vidiki vsakdanjega življenja, to ni dovolj. Še vedno dosežemo samo mlade, ki prihajajo k nam, in še vedno ti čutijo pritiske okolice, kar postavlja njihovo samopodobo pod vprašaj. Izgovorom, da so trendi pač takšni in da je to normalno v svetu mode, zlahka ugovarjamo, saj v svetu visoke mode še vedno prevladujejo modeli z naravno lepoto."

Zagovarja naravno lepoto

Tadeja je velika nasprotnica lepotnih popravkov in žal ji je vsake ženske, ki misli, da bo s poudarjanjem delov telesa v življenju dosegla nekaj več. "Namen naše akcije ni boj proti splošnemu dogajanju, ampak zavzemanje in spodbujanje mladih, da si ustvarijo zdravo samopodobo na realnih temeljih. Radi bi, da se mladi dobro počutijo v svoji koži, skrbijo za svojo zunanjo in notranjo lepoto in se zavedajo, da je pristnost prednost, saj verjamem, da se bo trg nasičil z umetno lepoto in bo povpraševanje po naravni lepoti samo še rastlo. Že samo, ko vidimo znane osebe, ki na družabnih omrežjih delijo slike, popačene in obdelane v želji po doseganju čim več všečkov, in ko jih vidimo v realnem življenju, je slika zastrašujoča. Ustvarjajo neke ideale, ki so daleč od realnosti," še zaskrbljeno doda Tadeja.

MK

Priporočamo