Tadeja Ternar je dobila lepo priložnost

Tadeja Ternar (foto: revija Lea) revija Lea
Vir: Lea
5. 6. 2014

Številni, ki poznajo nevarnosti čebel, se velikim panjem raje izogibajo, lepotica Tadeja Ternar pa je pogumno pristopila bliže in spoznala njihove domove.

"V projektu snemanj, ki ga trenutno izvajamo za hotele Sava, d. d., sem imela priložnost spoznati tudi čebele in čebelnjake. Eden, ki smo ga obiskali, je v bližini Moravskih Toplic. Seveda se ni priporočljivo brez ustrezne zaščite zadrževati v bližini čebelnjakov, saj čebele ne prenašajo nepovabljenih vsiljivcev.

Zelo so občutljive na vonjave, močno pa jih razdraži vonj po znoju. Navadno tudi strah človeka, ki povzroči znojenje in oddajanje vonja. Ta pri čebelah sproži obrambni mehanizem. Motijo jih tudi hlevski vonj in različni parfumi. Če piči ena čebela, je prav vonj po strupu tisti, ki spodbudi druge k pikanju. Zato je pravilo, da k čebelam vedno pristopite čisti, umiti in da ne uporabljate dišav. Tudi obleka mora biti primerna, česar pa takrat še nisem vedela. (smeh) Čebele namreč ne prenesejo nekaterih umetnih materialov, kot je sintetika," doda Tadeja.

"Izvedeli smo tudi, kako zanimivo se lahko obnašajo čebele do svojega čebelarja. Izkušen čebelar namreč zelo dobro pozna svoje čebele in že pri odpiranju panjev sliši, kako so razpoložene in ali so pripravljene na sodelovanje. Kdo bi si mislil," pravi Tadeja.