Tadeja Ternar je misica, ki je ostala v modnem svetu

Tadeja Ternar je misica, ki je ostala v modnem svetu (foto: Aleš Kocbek) Aleš Kocbek
Vir: Nova
23. 10. 2018

Nekdanja miss Slovenije Tadeja Ternar je ena redkih lepotic, ki se vrsto let vrtijo na modnem parketu. 

Razlog za to se skriva v njenem delu, ki je povezano z modo in lepoto.

Tadeja, kot nekdanja miss Slovenije ste nekako še edina, ki se v vseh teh letih še gibate po modnem parketu in soustvarjate modno dogajanje na severnovzhodnem delu Slovenije. Kako to?

Moje podjetje se ukvarja z različnimi dejavnostmi, vse od marketinga, organizacije do manekenske šole. Delo v modi je moje veselje, zato sem po vseh teh letih še vedno aktivna na tem področju. V modelingu nismo omejeni na leta, saj vidim, da je trenutno veliko povpraševanje po starejših modelih seniorjih, ki veliko nastopajo v reklamah. Naša agencija Glammodels ima po nekaj letih delovanja že veliko bazo modelov, vse od otrok do starejših, in veseli smo, da se število vsako leto še povečuje.

Velik vzor ste številnim dekletom, ki si želijo uspeti kot miss ali na modnem področju. Kaj jim svetujete, ko se podajo na takšno pot?

Moj moto in nasvet vsem, ne le mladim, je: “Be yourself!” Bodi to, kar si! Vsak človek je edinstven in ljudje se premalo zavedamo svojih vrlin. V naši šoli spodbujamo drugačnost in otroke učimo samozavesti. Želimo si, da razvijajo svoje talente in delajo to, kar jih veseli. Naš šolski sistem naredi premalo na tem področju in žal imam tudi negativne izkušnje, saj otroke velikokrat zavirajo pri njihovih idejah. Zakaj je biti drugačen narobe? Zakaj moramo biti vsi enaki? To so le nekatera vprašanja, ki si jih velikokrat zastavim in zaradi tega otroci velikokrat trpijo. Dajmo jim krila in jih podprimo na njihovi poti!

Kako pa gledate vse te nove ideale, ki jih narekujejo družabna omrežja in modne blogerke?

Vsak dela tako, kot misli, da je prav. Na naši šoli smo se odločili za drugačno pot in podpiramo naravno. Otroci sledijo lepotnim idealom, ki niso realni, zato je njihovo odraščanje velikokrat še težje. Treba jim je predstaviti realnost in jim dokazati, da je najbolj pomembna zdrava samopodoba. Ko človek sprejme samega sebe, živi bolj kakovostno in je srečnejši. Morda bi blogerke, ki imajo velik vpliv predvsem na najstnike, lahko naredile kakšen korak tudi v tej smeri.

Vsi, ki vas poznajo, vedo, da znate biti precej sarkastični v določenih situacijah in da brez dlake na jeziku poveste to, kar vas moti. Kako ljudje sprejmejo resnico?

Res je, imam specifičen humor in obožujem ljudi z dobro energijo. Vedno se zavzemam za dobro, seveda pa tudi povem, kar mislim. Menim, da s tem ni nič narobe. V poslovnem svetu sem se naučila marsičesa in znam biti tudi ostra, ko je treba. Je pa vedno treba oceniti situacijo in temu primerno reagirati. Velikokrat rada obrnem stvari v pozitivno smer in ljudje to dobro sprejemajo. Nikoli nisem bila plaha, vedno sem stala za svojimi besedami in dejanji. Ko ženska vstopi v poslovni svet, se mora veliko bolj boriti in dokazovati, da si izbori spoštovanje in zaupanje.Deset let ste že v poslovnih vodah in vodite svoje podjetje. Precej mladi ste se osamosvojili in prevzeli odgovornost podjetništva. Kako vam uspeva?

Podjetje sem ustanovila že kot študentka. Bilo je težko, saj sem bila še mlada in neizkušena, ampak nekje je treba začeti. Po vseh teh letih poslovanja lahko rečem, da sem se naučila res veliko. Niso bili najbolj ugodni časi za poslovanje, zato si tudi to štejem v veliko čast. V najtežjih časih obstati in uspešno poslovati, ni mačji kašelj. Sem aktiven človek in zelo rada ustvarjam. Ne predstavljam si, da bi doma sedela in čaka na milost drugih. Uživam v vsakem dnevu in ga izkoristim. Sledim svojim ciljem in delam tisto, kar mi ustreza. Menim, da je človek lahko le tako srečen in živi brez negativnega vpliva drugih. Ljudje smo si različni, zato nikoli ne obsojam drugih in menim, da ima vsak pravico živeti po svoji volji.

Velika pomoč ste tudi pri samem izboru Miss Slovenije, kjer aktivno sodelujete in s finalistkami delate tudi po samem izboru. Kakšne izkušnje imate?

Res je, naše sodelovanje z izborom Miss Slovenije se je izkazalo za zelo dobro. Dekleta v kratkem času pridobijo veliko koristnih izkušenj, zato je po izboru z njimi lažje delati. Pridobijo znanja na modni brvi, naučijo se javno nastopati in pridobijo samozavest.

Kaj pa dekleta? Kakšna pričakovanja imajo, ko se prijavijo na miss, in koliko dela vas čaka še po samem izboru?

Dekleta imajo različna pričakovanja, nekatera se želijo preizkusiti v svetu mode, spet druga pridejo z jasno vizijo in željo po zmagi. Sama sem šla skozi to pot in lahko rečem, da ni tako enostavno, kot se zdi na prvi pogled. Veliko odrekanja in energije je treba vložiti v vse obveznosti, ki sledijo po tekmovanju. Ampak to so edinstvene izkušnje, ki jih doživi le redko kdo. Izbor Miss Slovenije že dolgo ni več takšen, kot je bil pred leti. Lastnica licence Jelka Verk je postavila zelo visoke smernice in v ospredje postavila slogan Podprimo slovensko, podprimo Slovenijo.

V ta segment je povezala podjetništvo, kulturo, turizem, lepoto in glasbo. Vse, kar je našega – slovenskega. In prav je, da je miss Slovenije predstavnica vsega, kar je slovenskega. Na tem mestu res vso pohvalo tudi Jelki. Letos so dekleta znova premagovala številne ovire. Se preizkusile kot pastirice na Veliki planini, osvojile Triglav, se udeleževale številnih konferenc, spoznavale delo slovenskih podjetij, izdelovale slovenske pirhe ... Edinstvene priložnosti, ki jih jaz kot udeleženka tekmovanja nikoli nisem doživela.Glede na to, da je jesen že nastopila, kaj vas v tem času najbolj navdihuje?

Jesen je za nas vedno delovna in polna novih projektov. Pred kratkim smo z ekipo ustvarili promocijske materiale in pripravili vse potrebno za začetek nove sezone, ki se začne oktobra. V septembru smo imeli tudi kastinge in trenutno smo v fazi kreiranja novih skupin modelov. Čaka nas pestra jesen, saj bo po počitnicah spet vse zaživelo.

Besedilo: MMK // Fotografije: Aleš Kocbek