Tadeja Ternar: Muc ukradel njeno srce

Tadeja Ternar: Muc ukradel njeno srce (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lea
23. 9. 2016

Lepotica Tadeja Ternar ima že nekaj časa doma novega ljubljenčka. Mladi muc se je priklatil do njenega centra in iskal hrano. Zdaj je pravi gospod, ki ga lastnica razvaja v pravem pomenu besede.

Simba, kot je maček dobil ime, se je že navadil novega doma. Tadeja pa je navdušena nad njegovim posebnim značajem.

"Muc se je priklatil do mojega športnega centra in takrat sem mu dala hrano. Nekaj dni je taval okoli in hudo mi je bilo, ker nisem vedela, čigav je. Neki dan sem ga vzela in ga odpeljala do veterinarja. Želela sem vedeti, ali ima čip ali lastnika, ki bi ga pogrešal. Po drugi strani pa sem si mislila, da je verjetno še en ubogi muc, ki je ostal brez doma. Navadno se pred zimo dogaja, da nam ljudje kar vržejo pred vrata mlade muce. In potem jim vsa soseska išče dom," pove Tadeja. "Nekaj časa sem vztrajala in še iskala dom za Simbo. Upala sem, da ga bo kdo pogrešal. Potem sem obupala. Mislila sem, da ga bom podarila in mu poiskala nov dom, ampak se mi je tako prikupil, da je ostal kar z mano."

Levji kralj

Tadeja je mucka poimenovala po junaku iz risanke Levji kralj.

"Simba ima značaj malega levčka. Je zelo poseben maček, za katerega rada rečem, da ima rahlo težek karakter. (smeh) To pa se pokaže tako, da se recimo rad crklja, ko je njemu všeč. Kot vse mačke, ampak on je še takšen, da se najprej crklja, ko mu je dovolj, me pa ugrizne. Name gleda kot na nekakšno igračko. Ko se želi igrati, se zaleti vame in podivja. Zelo je nepredvidljiv in nekoliko agresiven. Vidi se, da je divji. Verjetno zato, ker je nekaj časa živel na ulici oz. se klatil po gozdovih. Sicer pa je na splošno priden muc." Tadeja je že prej imela precej izkušenj z mačkami. "Ta žival je meni osebno najljubša, in če bi lahko, bi imela doma še tri muce. Ampak za zdaj mi je Simba čisto dovolj."

Pravi lopov

Tadejo je na mucu pritegnilo ravno to, da je nekaj posebnega.

"Zdi se mi, da je Simba resnično drugačen maček. Popolnoma samosvoj. Rad ima ptice, ki jih lahko tudi po več ur opazuje na balkonu. Če kakšna prileti v njegovo bližino, se mu čisto zmeša. (smeh) Da pa bi imel družbo, sem mu kupila zlato ribico. Upala sem, da se bo z njo igral. Pa jo je najprej samo gledal, potem pa se obrnil in odšel stran. No, ribico sem potem vrnila v trgovino. Njega zanima divjina in to se vidi. Je pravi tiger in lopov."

Tadeja je veliko zdoma in ima to srečo, da so mačke neproblematične glede tega. "Maček prespi skoraj 18 ur in zaradi tega ni veliko dela z njimi. Tudi če ga pustiš samega, ni problem. Kadar me dalj časa ni, pa ima odlično varstvo," doda Tadeja.