Tadeja Ternar: Po nasvet za mopsa

Vir: Lea
2. 12. 2017

Nekdanja miss Slovenije Tadeja Ternar ima rada živali. Čeprav pri njej domujejo muce, je našla čas za prav posebnega kosmatega prijatelja Bačija. Mops, ki jo je osvojil s pogledom in prikupnostjo, ima težave z dihanjem, kar je značilno za to pasmo.

adeja je poiskala pomoč pri veterinarju Primožu Šušteriču iz Veterinarske ambulante Primavet. "Primož je opravil splošni klinični pregled. Izmeril mu je telesno temperaturo, utrip in frekvenco dihanja, poslušal srce in pljuča, preveril bezgavke ter pregledal barvo sluznic ter čas polnjenja perifernih kapilar," je povedala Tadeja. "Pri tej pasmi se pojavlja brahicefalični sindrom in pozornost je usmerjena tudi na širino nosnic in dolžino mehkega neba. Primož me je povprašal, ali ima Bači težave z dihanjem in koliko fizičnega napora zmore. Na srečo še ni izgubil zavesti, je pa res, da ves čas smrči. Ponoči in podnevi."

Težave pri dihanju

Brahicefalični sindrom se pojavlja pri psih, kot so mopsi, francoski buldogi, angleški  buldogi, šicuji, pekinžani, bostonski  terierji in nemški bokserji. "Brahicefalija se pojavlja tudi pri večjih pasmah mačk, na primer pri perzijski ali eksotični kratkodlaki mački. Težava je predvsem v tem, da so deformirane vse strukture zgornjega respiratornega trakta, zobovja, srednjega ušesa, oči in možganov. Značilne so zožene nosnice in nosna votlina, podaljšano in zadebeljeno mehko nebo in tudi spremembe v grlu in sapniku. Glasno dihanje ali zvoki smrčanja, sploh če je pes buden, so znamenja nenormalnega zoženja zgornjega dihalnega trakta. Brahicefalični psi pogosto sopejo, slabo ali sploh ne dihajo skozi nos, so manj telesno aktivni in imajo težave z dihanjem, kadar spijo. Nekateri brahicefalični psi imajo težave pri hranjenju in izbljuvajo hrano tudi večkrat na dan," je še povedal Primož Šušterič, dr. vet. med.

Tadeja je izvedela, da je zadeva lahko tudi precej resna, saj lahko v nekaterih primerih žival pogine. "Nos je pri kužkih eden izmed najpomembnejših regulatorjev povišane telesne temperature, saj se psi ob pospešenem dihanju precej uspešno hladijo skozi nos. Pri brahicefaličnih pasmah pa je težava v tem, da imajo zelo zmanjšane in deformirane predele nosne votline, ki je pomembna pri hlajenju. Lahko se zgodi, da takšnemu kužku, ki je izpostavljen večjemu stresu in visoki zunanji temperaturi, telesna temperatura zraste tudi čez 40 °C, kar lahko vodi do toplotnega udara in posledičnega kolapsa, ki je lahko brez ustrezne pomoči za ljubljenčka usoden," je Tadeji razložil Primož.

Tadeja Ternar: Po nasvet za mopsa

Pomoč

Zdravljenje za Bačija se bo lahko izvedlo le kirurško. Mu bo pa potem veliko lažje. "Zdravljenje je kirurško, priporočata se operacija zoženih nosnic ter operacija podaljšanega mehkega neba. Kirurški poseg poteka  tako, da se najprej opravijo krvne analize, ki nam povejo, kako bo ljubljenček prenašal anestezijo, nato pa se opravita oba posega. Ljubljenček je nato še nekaj ur hospitaliziran, ampak običajno gre lahko še isti dan domov."  Priporočljivo je, da se poseg izvede do drugega leta starosti. "Takrat je uspešnost operacij visoka. S starostjo pa se zaradi zoženih nosnic in podaljšanega mehkega neba začnejo pojavljati še druge težave, ki so operativno veliko težje rešljive in ni nujno, da dosežemo enak uspeh kot pri mlajših živalih," je Tadeji razložil poseg veterinar.