Jaki Jurgec: Takšne poroke v Sloveniji ne pomnimo!

Jaki Jurgec: Takšne poroke v Sloveniji ne pomnimo! (foto: osebni arhiv, Mediaspeed) osebni arhiv, Mediaspeed
Vir: Story
30. 6. 2016

Odličen baritonist Jaki Jurgec je eden od tistih slovenskih opernih solistov, ki uspešno sooblikujejo glasbeni parket velikih mednarodnih odrov. Član opere SNG Maribor je pred kratkim nastopil v okviru operne noči v mariborskem mestnem parku in si vzel nekaj časa za oddih. Oziroma čas za prav poseben dogodek. Z dolgoletno izbranko Tino sta si na prav posebni poroki zaobljubila večno zvestobo.

JAKI IN TINA JURGEC
BOJAN IN TJAŠA ANTONIČ
BOŠTJAN ČEH IN SABINA HAVAJ ČEH
JOŽE IN PETRA GRABER
RENATO IN KAROLINA KOKOT

Poroka, ki so jo poimenovali kar poroka stoletja, se je zgodila na Štajerskem. Po podatkih matičnega urada upravne enote (Pesnica) poroke petih parov v Sloveniji še ni bilo. Petsto svatov je tako spremljalo veliko poroko v dvorani Hlade v Zgornji Kungoti. Pet parov, Boštjan in Tjaša, Tina in Jaki, Jože in Petra, Renato in Karolina ter Boštjan in Sabina, so si obljubili večno zvestobo in se s tem zapisali tudi v zgodovino!

Story: Jaki, vrsto let že uspešno krojite številne operne zgodbe. Kje vse ste peli letos in kakšne so bile vaše vloge?

Ja, res je bila dolga in težka sezona, ki še ni končana. Zagotovo sem najbolj pod vtisom zadnje zaradi mariborske operne premiere Samsona in Dalile, kjer sem nastopil v čudoviti vlogi velikega svečenika. Rekorde smo podrli s koncertom v mariborskem parku, kjer nas je lani poslušalo nekaj manj kot deset tisoč poslušalcev, letos pa še kar nekaj več. Pred dopustom je pred mano še nekaj koncertov, gostovanje v Italiji in znova gostovanje na Malti.

Story: Letos ste uspešno zaključili ta del operne sezone. Zdaj pa se je zgodil že drug pomemben dogodek. Poroka ... je bilo kaj treme?

Hm, iskreno povedano, treme ni bilo. Poroke sem se neizmerno veselil in komaj čakal ta dan.

Story: Zakaj in kako ste se odločili za ta korak? Kako gledata s Tino na poroko in kaj vama pomeni?

Na poroko gledam kot na potrditev zveze, ljubezni. S Tino sva skupaj že več kot deset let in vedno sva se želela poročiti. Verjetno sva potrebovala malo spodbude, ki sva jo zdaj dobila v obliki najinih prijateljev, ki so se z nama poročili.

Story: S Tino sta torej skupaj že deset let, imata pa tudi dva čudovita otroka. Kako sta se spoznala in zakaj sta tako dolgo čakala s poroko?

S Tino sva se spoznala v mariborskem gledališču. Jaz sem mariborski operni solist in ona baletna plesalka iz Trsta. Velikokrat sem jo opazoval, kako se liči pred predstavo, in preskočila je iskrica. Prišel je Jan, ki je zdaj star že devet let, in pozneje še Julija, ki je letos dopolnila dve leti. Oba sta zelo ponosna in vesela, da sva se poročila.

Story: Vaš Jan je pravi športnik. Kaj najraje počne in kakšna je vaša Julija? Kako se razumeta? Kako preživljate skupni čas in kaj vam pomeni družina?

Športnik, pianist, pevec, igralec vse to je Jan Jurgec. Princeska, velikokrat zelo prikupno stroga je Julija Jurgec. Ko smo skupaj, smo ponavadi na nogometnem igrišču, kjer navijamo za Jana, nogometaša NK Kungota.

Story: Vaša poroka je bil predvsem nevsakdanja. Menda je bilo na njej kar 500 svatov?

No, saj sem že omenil, da sva potrebovala 'malo' spodbude. (smeh)

Story: Poročilo se je kar pet parov! Kako ste dobili to idejo?

Res je, poročili smo se Bojan in Tjaša, Jože in Petra, Renato in Karolina, Boštjan in Sabina ter midva s Tino. Prava ekipa prijateljev, ki smo vsi starši nogometašev NK Kungota. Na eni od klubskih zabav smo dobili idejo in pol leta pozneje je prišlo do uresničitve - poroke stoletja, kot smo jo poimenovali. Nepozabna dogodivščina!

Story: Pa je na tem koncu Slovenije sploh že bila takšna poroka?

Po pogovoru z nekaj matičarji smo dobili podatek, da take poroke v Mariboru in okolici ne pomnijo. Prav na vsa vrata, kamor smo potrkali, so našo idejo o poroki petih parov navdušeno pozdravili. Ogromno prijateljev je bilo v pričakovanju tega edinstvenega dogodka. Mislim, da bo vsem parom, kakor tudi vsem svatom, ta poroka ostala v spominu za vedno.

Story: Kako pa je bilo s pripravami, glede na to, da vas je bilo toliko? Vsaka nevesta je imela verjetno svoje želje? Kako ste se usklajevali?

Vse skupaj se je pripravljalo okoli pol leta. Priprave so potekale v prijateljskem vzdušju. Prav vsak od parov je poskrbel za kakšno stvar in vesel sem, da smo vse speljali tako, kot smo si zamislili. Dvorana Hlade je edina dvorana, ki je lahko sprejela toliko svatov, zato smo jo morali iz športne spremeniti v poročno. Ni bilo lahko, vendar nam je s skupnimi močmi in tudi s pomočjo prijateljev uspelo. Hvala vsem! Poroka je potekala brez zapletov. Dan je bil poln čustev in ljubezen se je čutila v zraku, kot mi je dejal eden od svatov. Imeli smo veliko srečo z vremenom. Kljub slabši napovedi je na nas sijalo sonce skoraj ves dan.

Story: Kako je potekalo slavje? Kaj se je dogajalo, kdo je nastopal?

Že v cerkvici nam je zapela operna sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, na orglah jo je spremljal njen mož Primož Krt. V dvorani nam je igral odlični Deja Vu International Band. Bil sem na veliko porokah in mirno lahko povem, da je bend odlično opravil svoje delo. Ves čas poroke je bilo na plesišču vsaj sto ljudi - nepozabna zabava. Civilni obred je potekal kar v dvorani in takrat nam je zapela skupina Aeternum. Med nastopajočimi so bili tudi moji operni kolegi Tim Ribič, Martin Sušnik, Andreja Zakonjšek Krt in Olga Pečeny. Izvedli so poročni operni koncert ljubezenskih arij in dvorano dvignili na noge! Hvala vsem! Imeli smo še presenečenje - obiskali so nas kurenti in znova v dvorani ustvarili evforično vzdušje. Še bi lahko našteval, vendar moram na tem mestu omeniti še odlično gostinsko ponudbo. Tudi za Koroša Catering je bila ta poroka velik izziv, a so ga izpeljali vrhunsko! Omeniti moram še sponzorja prevozov ženinov. Avtomarket Rebernik je vsakemu ženinu za štiri dni podaril enega izmed njihovih odličnih novih fordov. Sponzor prevoza nevest je bil Limostar. Na poročni dan so se prevažale v najdaljši luksuzni limuzini v mestu.

Story: So bili na poroki tudi otroci? Zdaj pa seveda sledi poročno potovanje. Ali boste tudi na to šli vsi pari?

Seveda so bili tudi otroci z nami. No, vsaj na začetku slavja. Jan je pred oltar prinesel prstane, tako da je imel zelo pomembno nalogo. Poročno potovanje je še nedorečeno, nas pa gre kar nekaj parov skupaj poleti na morje. Gre za nepozabno dogodivščino. Priporočam!

BOJAN IN TJAŠA ANTONIČ

  • Prihajata iz Kungote in imata devetletnega sina Nejca. Spoznala sta se še kot dijaka, pred srednjo strojno šolo v Mariboru davnega leta 1994. "Ko nisva v službi, prosti čas izkoriščamo za različne športe (nogomet, kolesarjenje), navdihujejo nas preproste, različne stvari ... Lahko je lep sončen dan ali dober film," dodata. S poroko sta precej dolgo odlašala, saj se je vedno našel kakšen izgovor, da se to preloži. Nato pa sta se navdušila nad idejo o takšni poroki. "Poroka nama pomeni potrditev najine ljubezni, dogodek je nekaj lepega, nepozabnega. Sprva sva bila zelo vznemirjena (srčni utrip 100), nato pa vesela, srečna in ponosna ... Poroka je bila glamurozna, megalomanska." Tudi njuni prijatelji so idejo o takšni poroki zelo pozitivno sprejeli. "Imava krasne in edinstvene prijatelje, bili so veseli, hkrati tudi radovedni in pripravljeni pomagati pri organizaciji. Resnično je bilo čudovito in ničesar ne bi spremenila. Vse se je izteklo tako, kot sva, smo si želeli." Boštjan in Tjaša si bosta poleti privoščila dopust s sinom na otoku Ugljan, kjer bodo kampirali z družino Jurgec in prijatelji. Na poročno potovanje pa bosta še počakala.

JOŽE IN PETRA GRABER

  • Jože in Petra sta se spoznala leta 1995 med dopustovanjem v Izoli. Iskrica je preskočila in ljubezen se je obdržala oz. še bolj okrepila. Leta 2001 se jima je rodil sin Marcel in pet let kasneje še hči Anemari. "Sva povprečen par, ki pluje po brzicah življenja. Poleg vsakodnevne službe sva glavna akterja Nogometnega kluba Kungota. Drživa se reka, da sva skupaj močnejša! Svoj čas posvečava družini, urejanju doma in okolice, sva hobi vinogradnika in vodilna v NK Kungota - Jože predsednik in jaz blagajnik. Najin navdih so potepanja po svetu, raziskovanje drugih krajev. Vedno sva govorila, da se bova poročila, a so vedno prišli neki izgovori, zato nama je ta ideja zelo ustrezala. Poroka po vseh teh letih ti da neko novo energijo, nov zagon za naprej. Ker se imava rada! Poroka nama pomeni potrditev ljubezni. S tem si res izkažeš nekaj več, to ni samo kos papirja, kot smo vedno rekli za izgovor. Načrtovanje tako velike poroke nam je vzelo precej časa, ampak bili smo edinstveni, saj ne moreš verjeti, da smo bili tako enotni, kot smo bili. Bil je zelo velik izziv, ki smo si ga zadali in tudi perfektno izpeljali. Zdaj nam je žal, da je ura tako hitro bežala in da je že vse za nami. Poročno potovanje sledi v zimskem času, saj oba uživava v poletju in bova pobegnila v tople kraje. Nisva še bila sama na dopustu, a bova tokrat verjetno šla brez otrok! Nasmiha se nama kakšna Tajska, morda Dominikanska republika ali pa ponoviva obisk Avstralije! Do takrat še je čas!" je povedala Petra.

RENATO IN KAROLINA KOKOT

  • Sedemnajst let se že poznata Karolina in Renato, ki sta starša Jana in Tima. "Kot partnerja se poskušava čim več pogovarjati, skupaj poiskati rešitve, tudi ko gre za otroka. Vedno pa eden malo popusti. Želja, da bi se poročila, je bila vedno prisotna, tudi sinova sta naju spraševala, zakaj se ne poročiva. Ideja o takšni poroki nama je bila zelo všeč, prisotnost najinih otrok na takšnem dogodku pa neprecenljiva za naju in za njiju. Poroka nama pomeni utrditev najine zveze," dodata. "Velika poroka ni predstavljala nobenih težav, bila je uresničitev vseh najinih želja. Vsa organizacija, vsi sestanki, plesne vaje in generalke, ki so bili potrebni za načrtovanje poroke, so nas še bolj povezali v trdno prijateljstvo in zdaj, ko je poroka za nami, že pogrešava skupno večurno druženje. Mislim, da večina najinih prijateljev in tudi družina ideje o takšni poroki ni jemala resno. (smeh) In na začetku sva tudi sama podvomila o resničnosti vsega skupaj. Poroka je bila čudovita, tako cerkvena kot matična. Lepše in boljše poroke si ne bi mogla zaželeti."

BOŠTJAN ČEH IN SABINA HAVAJ ČEH

  • Sabina prihaja s Spodnje Polskave, Boštjan pa iz Šentilja. Sabina dela v računovodstvu, Boštjan pa kot komercialist na področju ogrevanja. Spoznala sta se na vratih pisarne, kjer sta se zaletela drug v drugega. Padel je nasmeh in preskočila iskrica. Imata tri otroke, Žiga, Aljaža in Aljo. "Čeprav sva si karakterno različna, se dopolnjujeva in sva si usojena. Sva skromna, strpna in optimistična. Dobro se razumeva in se podpirava. Prosti čas nameniva otrokom, športu, skupaj greva rada na sprehode in dobre koncerte. Navdihujejo naju drobne stvari. Drživa se starega reka, da za vsakim dežjem posije sonce," dodata. V njunem razmerju pa jima je manjkala samo še poroka. "S poroko sva želela še dodatno utrditi zvezo in ustvariti trden ter varen dom. Tako velika poroka je enkraten in nepozaben dogodek za naju in vse najine prijatelje. To, da se nas je poročilo več parov skupaj, je dalo poroki poseben čar. Bilo je sanjsko in res sva uživala. Sorodniki in prijatelji so naju podprli, bili so navdušeni in vedno so bili pripravljeni priskočiti na pomoč. Poroka je presegla vsa pričakovanja in želje. Če bi bilo mogoče, bi jo še enkrat ponovila točno takšno, kot je bila."

Napisala Mihaela M. Kocbek

Fotografije osebni arhiv, Mediaspeed

Značke: Jaki Jurgec
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story26/2016

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 26/2016

Story 26/2016, od 23. 06. 2016