Tamara Fortuna: Mamica, podjetnica in kulinarična blogerka

6. 8. 2016
Deli
Tamara Fortuna: Mamica, podjetnica in kulinarična blogerka (foto: arhiv revije Lea)
arhiv revije Lea

Tamara Fortuna je svoje kuharske veščine predstavila v različnih televizijskih šovih. Danes svoje znanje deli na spletni strani, namenjeni vsem gospodinjam.

Mamica dveh otrok še vedno najde dovolj časa tudi za svojega moža, DJ Sylvaina, ki mu pomaga pri njegovih glasbenih projektih.

Tamara, vsi vas poznamo kot ženo DJ Sylvaina, s katerim sta skupaj imela agencijo za didžeje in za organizacijo glasbenih dogodkov. Zakaj preskok v kuhinjo?

Ne vem, ali poznate mojo zgodbo, kako sem sploh postala srečna Tamara, ampak na kratko je takšna – ko sem se poročila v družino Fortuna, sem postala srečna. (smeh) Ker sem delala kot producentka na TV, sem z možem začela ustvarjati oddajo za didžeje, ampak me to seveda ni popolnoma izpopolnjevalo. Že od malega obožujem dobro hrano, drugače raje sploh ne jem. Kuhanje me sprošča in je moja meditacija. Vse, kar skuham, je večinoma resnično okusno in nikoli nisem potrebovala recepta (razen za peko določenih sladic, seveda). Vse pa se je resnično začelo s tem, ko so me povabili kuhati v oddajo Riba na oko. Po oddaji mi je prijateljica Suzana Jakšič, ki sem jo spoznala na snemanju, poslala črno-belo vizitko s slikico gospodinje v mojem slogu in od takrat delam v svoji glavi vse za srečna.si.

Torej hodite tudi v službo?

Vedno sem v iskanju delovnega mesta, seveda, ampak trenutno ga še nisem našla ali delovno mesto mene. (smeh) Še vedno pa upam na preobrat in na več možnosti sodelovanj s podjetji, ki se ukvarjajo s prehrano, za katera pišem recepte in delam promocije, degustacije za pospeševanje prodaje. Kmalu po porodu drugorojenke Isabelle sem se tudi uvrstila v tekmovanje MasterChef Slovenija in si s tem pridobila še večjo potrditev za svojo kuharijo, svojo strast in željo za delo v prihodnje. Torej moja stran srečna.si raste iz dneva v dan. V začetku leta 2016 je blog dobil še srečno trgovinico s pop-up konceptom in prodajo meni najljubših setov kreativnih albumov oziroma 'scrapbookov' in zdaj je dobila celotna stran še novo podobo.

Kaj pomeni pop-up trgovinica?

Pop-up pomeni, da se prodajajo določeni, meni ljubi izdelki različnih partnerskih trgovin s posebnimi srečnimi popusti, ampak le za določen čas, na primer do prodaje zalog, potem jih menjam z drugimi izdelki. Med drugim pa lahko tukaj kupite tudi scrapbook sete oziroma kreativne srečne albume, ki so meni eno najljubših daril. Namenjeni so shranjevanju spominov, fotografij in hkrati pri tem uporabimo svojo kreativnost. S hčero Taro uživava v ustvarjanju za mame, babice, sorodnike, ki so zelo veseli takega personaliziranega darila.

Zdaj se že drugo leto prebijate na spletu. Verjetno je treba nenehno skrbeti za nove podobe, nove fotografije ...?

Prav na obletnico dveh let srečne sem imela fotkanje z odlično fotografinjo Nives Brelih v studiu Zavoda Utrinek sanj in tako so nastale nove fotokreacije Srečne Tamare za novo stran, ki jo je tokrat oblikovalo podjetje Freshxdesign Asplet. Tokrat pa imam tudi super dizajnerko Špelo Sebanc, ki je poskrbela za ta prekrasen logotip in seveda za celostno podobo srečne. Zdaj le še čakam in upam, da se to leto resnično spremeni v moje srečno leto. Glede vloženega dela in truda v srečnem projektu namreč upam, da bom dobila kakšno 'plačano delo' v zameno tudi jaz in da se bosta lahko 'končala' to nenehno iskanje služb in nuja po rednem prihodku, ki ga vsi potrebujemo.

Po čem pa se razlikujete od drugih kulinaričnih blogerjev in kuharjev?

Nikoli se nisem precenjevala in nisem človek, ki bi se sam hvalil, zato me mogoče nekateri tudi ne 'opazijo'. Začela sem s popolnoma drugačnim pristopom, kako delati na tem majhnem trgu z ogromno dobrimi blogerji in kuharji. Jaz sem le srečna Tamara, ki bi rada naučila gospodinje kuhati hitro, preprosto, okusno in pisano srečno hrano. Zato tudi objavljam bloge in video posnetke, kako v nekaj minutah ustvariti jed, ki bi jo jedli tudi največji gurmani. Najraje pa delam kot kulinarična promotorka, ko v živo pripravljam jedi, da se lahko stranke naučijo jed pripraviti tudi same doma. Cilj je, da s svojimi nasveti pomagam, da smo ženske srečnejše in s tem so tudi naši partnerji, kajne? (smeh)

Številni kuharji blogerji že imajo svoje knjige, priročnike ali pa celo TV-oddaje. Vas to ne mika?

V svojih 20. letih sem delala kot voditeljica, novinarka in producentka na TV, zato sem bila prepričana, da bom jaz tista prva gospodinja, ki bo imela svojo kulinarično oddajo. (smeh) Žal pa so se časi spremenili in še vedno nisem prišla na svoj račun. Po drugi strani pa še moja babi pravi, da na TV vsi samo še kuhajo, tako da sem po nekaj lepih prispevkih na Dobro jutro in po sodelovanju v TV-šovu Riba na oko in MasterChefu opustila to idejo in bom počakala na pravi čas. Zdaj pa pripravljam namreč dve knjižici oziroma priročnika. Eden bo namenjen postenju, bolnikom s težavami v predelu abdomna in tistim, ki si želimo izgubiti kakšen kilogram bolj preprosto in zdravo. Med svojo boleznijo, ko sem imela težave z žolčem in črevesjem, sem po porodu spoznala, da ni nobenega inovativnega čtiva in receptov, primernih za ta 'problem'. Druga pa bo namenjena nosečkam in mamicam. Med svojima 'nosečniškima' obdobjema sem odkrila potrebo po knjižici oziroma priročniku, ki bi ga lahko naredila sama, da bi imela osnovne informacije, ki sem jih potrebovala, in za spomine, strnjene v eni knjigi ali dnevniku, ki ga bodo moje hčere nekoč brale.

Vaši hčerkici Tara Siana in Isabella pridno rasteta. Kakšni deklici sta in kako vama vse to znese?

Res sta najini hčeri vsak dan večji, pametnejši in včasih tudi lumpasti. (smeh) Zdaj se pri Tari Siani ukvarjamo s tem, da ni vse zastonj, da se hrana ne meče stran, da se odpadki reciklirajo in da se na igrače pazi in se ne uničujejo. Čez zimo je hodila na tečaj drsanja, obiskuje plesne vaje in uživa v igranju klavirja. Pri Isabelli pa sta zdaj na sporedu tista prva trma in občutljivost: preskok iz dojenčka v otroka, ki je kar naporen. Ampak v drugo je vse lažje, saj praksa dela mojstra, kajne? Sicer pa je naša Isabella zelo crkljiva in bolj nežna punčka. Včasih je res težko imeti toliko nekih projektov, se ukvarjati z delom, ki bo pokrivalo položnice, imeti dve hiperaktivni hčeri ... Seveda pa jaz ne bi bila jaz, če ne bi poleg vsakodnevnega kuhanja, peke, gospodinjenja, še vedno nekaj ustvarjala. Vsak teden s Taro narediva kakšen projekt, recimo darila za bližnje ali pa pečeva, snemava, opremljava oziroma imava mesečne preobrazbe, izdelujeva dekoracije za otroške sobe. Zdaj se je začelo tudi delo zunaj, na vrtu, žar. No, ja, za to večinoma poskrbi Silvo, me 'babn'ce' bolj zalivamo rožice in se zunaj igramo. K sreči imava z možem enakovredni vlogi pri starševstvu, tako da je vse lepše in lažje.

Ali imate še poleg toliko projektov in dveh malih hčera še kaj časa za svojega moža?

Ja, seveda si ga vzamem, če ne prej, ko oba padeva v posteljo ali pred TV, ko hčeri zaspita. Res pa je, da se vse obrne, ko enkrat dobiš otroke. Zdaj, ko sta dve (Tara Siana 3,5 let in Isabella 1,5 leta), je pa še toliko bolj pestro, tako da se z možem včasih pošaliva, da potrebujeva dopust. (smeh)

Kaj pa mož Silvo, DJ Sylvain? On tudi nenehno ustvarja. Na kaj se zdaj pripravlja?

Silvo še vedno dela avdio produkcijo za svoje naročnike in seveda je še vedno didžej. To je njegovo veselje in zato je v tem tudi tako dober.

Na blogu ste napisali tudi, da se selite na Sejšele, ali to drži?

Ne, žal ne, to je bila le prvoaprilska šala, ampak z možem pa že res dolgo razmišljava o možnostih v tujini. Oba sva namreč ljubitelja morja, sonca, plaž in uživanja v dobri hrani in pijači. Prav tako pa rada delava vsak v svoji stroki, zato bi bilo to čudovito združiti. Obožujeva Sejšele, Karibe in Zanzibar. Zato mi je res bila zanimiva ponudba, ki so jo objavili na FB-strani Next Paradise Zanzibar, o delu v njihovem prelepem resortu, kjer sva z možem pred nekaj leti že uživala. Pustimo se presenetiti, nikoli ne reci nikoli.