Tamara Fortuna: “Ženske, pregledujte se vsak mesec”

Tamara je v preteklosti imela precej zdravstvenih težav. V znamenju rožnatega oktobra se je odločila za temeljit pregled prsi. (foto: Mirjam Fortuna, Petra Nuzdorfer) Mirjam Fortuna, Petra Nuzdorfer
Vir: Story
5. 11. 2015

Tamara Fortuna ni le odlična kuharica, kar je dokazala v oddaji MasterChef, ampak tudi mamica, blogerka in žena. Glede na to, da v svojih blogih vestno opozarja na številne problematike, se je odločila, da se bo v znamenju rožnatega oktobra, ko poteka ozaveščanje o raku dojk, tudi sama posvetila svojemu zdravju. Glede na to, da je imela v zadnjem obdobju precej zdravstvenih težav, je to zagotovo z razlogom.

Story: V znamenju rožnatega oktobra ste tudi sami naredili korak k ozaveščanju o bolezni raka na dojkah. Zakaj je pomembno ozaveščanje ljudi oz. žensk o tej bolezni?

Rak? Po horoskopu sem rakica. Obožujem vse vrste rakov na krožniku, v moji srečni kuhinji jih pripravljam na 101 način. Ampak drugače je, ko se spomnim na bolezen. Žal me je zato nekaterih vrst raka prav strah. Skrbi me zase, za bližnje, saj se zavedam, da je tega vedno več. Da bolezen več ne izbira med mladimi in starimi. Enostavno je, pride, ko jo najmanj pričakuješ. Veliko žensk sploh ne pomisli, da bi se pregledale, dokler ni prepozno oz. je stadij že kritičen. Zgodnje ozaveščanje pripomore k učinkovitemu zdravljenju bolezni.

Story: Sami ste imeli kar precej zdravstvenih težav. Kaj ste storili zase?

Zadnje čase se malo več ukvarjam s seboj, kajti bolezni, ki so se kar vrstile med nosečnostjo in nadaljevale po porodih, niso bile nič kaj prijazne do mojega organizma. Zato sem se zamislila in začela delati nekaj zase. Najprej sem se posvetila meditaciji, molitvi, jogi in telovadbi, nato sem se začela gledati v ogledalo in uvidela spremembe. Nekaj pride z leti, nekaj pa je prišlo tudi med nosečnostjo. Madeži, pigmentacija po obrazu, pike oz. čudna znamenja po telesu, izpadanje las, med drugim pa žal tudi hormonske spremembe, boleče prsi, bezgavke ... Zato sem se odločila, da do konca leta naredim popolno 'generalko', preobrazbo. Najprej sem se seveda odločila za zdravje in pregledala kri, nato sem se naročila pri dermatologu in seveda, kar je zame eden od največjih strahov - pregledala dojke. Madeže na obrazu zdaj postopno odstranjujem s terapijo Cryo21 in prav tako sem si popravila zobe - saj veste: en otrok en zob - in jih tudi kozmetično pobelila brez bolečine in nekih stranskih učinkov. Srečna mama moram biti, so rekli, tako da gresta zdravje in lepota z roko v roki, kajne?

Story: Vajini babici sta imeli raka. Kako ste se spopadali s to težavo v družini?

Žal imam v družini ogromno sorodnic, ki so imele raka na dojkah, med njimi sta obe babici. Hvala bogu sta obe odkrili tumor dovolj hitro in z operacijo so jima odstranili vse potrebno. Glede na to, da sem to doživljala prek njih, sem verjetno tudi bolj psihično obremenjena s to boleznijo in se je potiho kar močno bojim. Kot pa vsi vemo, ima strah kratke noge in ni v redu, da kličemo negativne stvari. Zato sem vsako leto, že od svojega 20. leta, hodila na preglede dojk h ginekologinji, pozneje tudi letno na ultrazvok, ker sem za mamografijo premlada (pa tudi boleča je, in če nič ne začutiš ročno, je nesmiselna). Med drugim si seveda tudi sama skoraj vsak mesec pregledujem dojke. Čeprav pa vse to počnem, me včasih obda tak čuden občutek in kljub vsemu me postane strah, da si mogoče ne pregledam dojk dovolj dobro, ali pa imam občutek, da sem nekaj začutila.

Story: Šli ste na preventivni pregled. Nam zaupate kaj o tem?

V oktobru sem se odločila, da grem nujno na preventivni pregled v center zdravja Mo-gy v Črnučah. Tam imajo namreč BreastScan, ki je najnovejša metoda zgodnjega odkrivanja bolezni dojk in je popolnoma neboleča ter brez sevanja. V nasprotju z drugimi diagnostičnimi metodami zazna že najzgodnejše spremembe v tkivu v t. i. predklinični fazi bolezni. Strokovnjakinja za to metodo mi je vse pojasnila, preslikala dojke, naredila pregled in postavila diagnozo. Lahko sem brez strahu, saj je vse v redu. To je tako, kot da ti pade težek kamen s srca in si razbremenjen, spet živ. Zato priporočam tako pregledovanje vsem ženskam, in ne le tem, ki se bojimo zaradi genetike, ampak tudi drugim, da bo zaradi te bolezni resnično manj smrti in da bo manj otrok brez mamic!

Story: Zakaj je pomembno, da si ženske redno pregledujejo dojke?

Samopregled dojk priporočajo vsak mesec, nekje en teden po koncu menstruacije. Lahko ga opravite leže in sede. Ko spoznaš svoje dojke in žleze v njih, boste takoj odkrile, če bi se pojavilo kaj drugačnega. Tumor je trd in ga ne moreš prestaviti - stisniti! Ne bojte se, ampak se pregledujte. Preventivni pregledi BreastScan pa so na voljo tudi v Sloveniji, tako da ni razloga za skrb.

Story: Prihajate iz velike družine in september je bil pri vas zelo pester. Nam zaupate kaj o tem?

Jaz sem september kar imenovala Fortuna Septemberfest, ker se rojstni dnevi kar vrstijo. Prvega v mesecu praznujeta moj zlati dedek in hčerka Isabella (eno leto), 14. 9. praznujeta Tinkara Fortuna (nekdanja članica Bepopa in moja svakinja) in hčerka Tara Siana (tri leta), nato še stric Vine, ki je letos praznoval okroglo. (smeh) Lahko si predstavljate, koliko zabav imamo v naši družini. Super smo se imeli, ampak žal gre vse prehitro in doma nimamo več dojenčkov, ampak že obe hčerki v vrtcu. Jaz pa sem spet na delu oz. iščem nove priložnosti, si pa želim povezati obe svoji 'ljubezni', in to so mediji in kulinarika. Upam, da mi uspe. Moj mož DJ Sylvain oz. Silvo Fortuna pravkar dela na novih eventih, ki nas bodo popeljali v osemdeseta leta, tako da vabljeni v Cvetličarno prvič že 6. 11., in sicer na dogodek So disco!

Napisala MIMA
Fotografije Mirjam Fortuna, Petra Nuzdorfer

Značke: Tamara Fortuna
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story44/2015

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 44/2015

Story 44/2015, od 29. 10. 2015