Tanja Fajon iskreno o svoji bolezni: "Ko sem izvedela za svojo diagnozo, se mi je podrl svet"

Tanja Fajon iskreno o svoji bolezni: "Ko sem izvedela za svojo diagnozo, se mi je podrl svet" (foto: Press) Press
23. 9. 2021

September je mesec krvnih bolezni, 22. septembra pa je dan bolnikov s kronično mieloično levkemijo.

Predsednica SD, Tanja Fajon, se s to boleznijo bori že 25 let. Na Facebooku je delila iskren zapis in svojo osebno izkušnjo.

"Ko sem izvedela za svojo diagnozo, se mi je podrl svet. Danes, pri petdesetih, živim zdravo, polno življenje, ki ga bolezen ne ovira. Jemljem zdravila, tarčno terapijo, vsak dan znova z zavedanjem, da mi je njegova odobritev pred 20 leti rešila življenje. In s hvaležnostjo slovenskemu javnemu zdravstvenemu sistemu, ki mi omogoča, da sem deležna najsodobnejšega brezplačnega zdravljenja," je poudarila Fajonova.

Dodala je, da je v Sloveniji je pojavnost krvnih bolezni vsako leto višja in da na leto odkrijejo približno 20 novih bolnikov s KML. "Še vedno se lahko pohvalimo, da v postopkih zdravljenja bolezni ne zaostajamo za najrazvitejšimi državami sveta, tudi v času epidemije covida-19 ne," je zapisala.

Skrbi pa jo, da se je v času epidemije poslabšala slika na področju odkrivanja redkih krvnih bolezni, saj je zaradi omejenega dostopa do osebnih zdravnikov bilo diagnosticiranih kar polovico manj krvnih rakov kot pred epidemijo. "To pa žal pomeni, da k specialistom hematologom prihajajo bolniki z že napredovano boleznijo, ki imajo zato precej slabše možnosti ozdravljenja."

Dodala je, da ne smemo dopustiti, da bi četrti val še bolj otežil dostop bolnikov do takojšnje zdravstvene obravnave "in da bi, kot se je slikovito izrazil eden od hematologov, na napotnicah dobili novo kategorijo – »zamujeno«. Kakovostno javno zdravstvo mora ostati prva prioriteta slovenske politike. Okrepiti moramo javni zdravstveni sistem, v njem prekiniti s praksami izkoriščanja javnega za povečevanje zasebnega in skrajšati čakalne vrste. Ljudje si zaslužijo pravično in pravočasno zdravstveno obravnavo," je odločna Fajonova.

Priporočamo