Tanja Kocman in Tim Kores: Rešila kužke iz zavetišča v Brežicah

Vir: Lea
12. 6. 2016

Radijska voditelja Tanja Kocman in Tim Kores sta pred kratkim rešila nekaj kužkov. Svoj dom je našlo nekaj kosmatincev, ki bi jih sicer morali uspavati. To so žalostne zgodbe, pred katerimi si nenehno zatiskamo oči, menita voditelja.

Timova Loli je mešanka med jazbečarjem in mariborskim zapuščencem.
Tanjin Čarli je pristal v zavetišču in imel to srečo, da mu je podarila topel dom.

Tanja in Tim sta velika ljubitelja živali in tudi sama lastnika kužkov. Tudi Tanja je svojega Čarlija vzela iz zavetišča in mu podarila lepše življenje.

"Te živali so tam, da se jim ponudi druga, boljša, priložnost (nekaterim žal tudi že tretja ali četrta). So dokaz, da smo ljudje občasno človeški samo na papirju in da bi si morali družbo teh živali zaslužiti, ne pa da jo jemljemo kot samoumevno. Vsaka žival v zavetišču ima svojo zgodbo, ki je velikokrat zelo žalostna, zato potrebuje ob sebi človeka, ki se za njo ne zagreje samo začasno, ampak je pripravljen za dolgoročno (za živali tudi dosmrtno) razmerje. V to pa naj spada veliko ljubezni, odgovornosti in spoštovanja. Vse drugo je samo narobe," meni Tanja.

"Žalostno je, da nekateri ljudje ne premorejo malo spoštovanja in usmiljenja ter se izživljajo nad neenakimi. To se pokaže predvsem pri zavrženih živalih. Najprej si jih omislijo, potem pa zapustijo. Zame so to prazni ljudje, za katere bi po mojem veljalo 'oko za oko'. Bi videli, kako bi bili potem pogumni, imbecili!" še doda Tim.

Klic na pomoč

Njuna ljubezen do živali je velika, zato spremljata vse, kar se na tem področju dogaja.

"Na Facebooku sva zasledila, da naj bi v zavetišču v Brežicah zaradi pomanjkanja prostora usmrtili pse. Naš zakon je pri tej zadevi zelo krut in dovoli, da pse (ne glede na to, ali so zdravi, bolni, mladi ...) usmrtijo po 30 dneh bivanja v zavetišču. Gre za grozljiv zakon, ki pa ga nekatera zavetišča izvajajo, ker jim zmanjkuje sredstev in prostora. Zato sva naslednje jutro v programu HitRadia Center govorila o tej problematiki in pozvala ljudi, da kakšnemu kužku ponudijo vsaj začasno prebivališče," pove Tim. "Kot smo pozneje izvedeli, so tisti dan rešili vse kužke. Žal pa smo ta teden bili znova v stiku z zavetiščem in so nam povedali, da so nekateri ljudje, ki so si 'rezervirali' pse, to 'rezervacijo' pozneje tudi odpovedali. Tako da bi tudi po tej poti prosili, da si tisti, ki si želite psa, res vzamete čas in se sprehodite po kakšnem zavetišču. Sploh v Brežicah imajo res veliko prostorsko stisko. Seveda dobro razmislite, se posvetujte in se potem odločite. Vam pa lahko iz lastnih izkušenj povem, da so 'zavetiščniki' zakon in da vas rešujejo ravno toliko kot vi njih," še doda Tanja. "Ljudje smo na Facebooku že kar preveč bombardirani z različnimi objavami in jih več niti ne zaznavamo. Zato se je treba za takšne stvari boriti prek vseh možnih kanalov. In mislim, da je ozaveščanje ljudi o tem, kaj se dogaja na tem področju, in o tem, kako lahko pomagajo, zelo pomembno."

Premile kazni

Še vedno pa so zavetišča v Sloveniji prepolna.

"Še vedno premalo poudarjamo tovrstno problematiko. To bi morala biti stalna praksa, sami smo jih postavili v te okoliščine, živali ne izbirajo, ljudje lahko," pove Tim. "Mislim, da naloga nas, ki delamo v medijih, ni samo zabavljaštvo. Da imamo vsa potrebna orodja, da morda vsaj nekaj malega spremenimo. In če lahko z eno objavo rešimo vsaj enega, dajmo. Če je ta boj iskren, to ljudje začutijo, se s tem poistovetijo in tudi prej pomagajo," ga dopolni Tanja. Oba pa se strinjata, da je zakonodaja na področju zavrženih živali premalo stroga do lastnikov. "Tiste, ki mučijo in zavržejo žival, je treba ... hja, stari Turki bi vedeli, kaj s takimi. Mogoče zveni surovo in kruto, ampak še vedno 'kamilica' proti tistim, ki se odločijo 'matrati' svoje ljubljenčke. Nižje, kot da se izživljaš nad nedolžnim bitjem, ne gre. Zato naj bodo kazni najvišje," strogo meni Tim. "Sicer raje vidim, da nekdo zapusti žival, kot pa, da jo zanemarja in morda celo muči. Ampak če ne zmore več skrbeti zanjo, naj vsaj poskrbi, da najde novega primernega lastnika. Žival ni nekaj, kar prerasteš in zavržeš. V zadnji zgodbi je nekdo psičko zavil v odejo in jo odvrgel na travniku. Na srečo so jo našli, psička je zdrava in čaka na posvojitelja, ampak ... Kakšen človek si, da lahko narediš nekaj takšnega? Prej bi sama sebe ovila v folijo in se vrgla na avtocesto, kot pa da bi to naredila svojemu psu. In to, da jo lahko tak človek odnese nekaznovano, je samo žalostno. Nujno potrebujemo kazni! V mojem svetu je življenje življenje in ga ne bi smeli različno vrednotiti," še doda Tanja.

Priporočamo