Tanja Kocman: "Kot stand up komičarka vedno stremim k temu, da bi zadeve bile čim bolj iskrene."

Tanja Kocman: "Kot stand up komičarka vedno stremim k temu, da bi zadeve bile čim bolj iskrene." (foto: Jani Ugrin) Jani Ugrin
Vir: Nova
24. 2. 2017

Stand up komičarka in radijska voditeljica Tanja Kocman je skupaj s Tino Gorenjak, Majo Martino Merljak in Mariem Galuničem povezovala izbor Ema 2017.

Spodnji intervju smo z njo opravili še pred prireditvijo, sami pa zdaj že lahko ocenite, kako ji je novo zaupana ji vloga šla od rok (in z jezika).

Tanja, čaka vas nov izziv, in sicer vodenje Eme, ki bo na RTV Slovenija. Ste si predstavljali, da boste kdaj del te zgodbe?

Dejansko? Ne. Sama sem Emo spremljala zelo divje in nasploh polna pričakovanj ter mnenj. Zato tudi vem, kaj nas kmalu čaka. Moram priznati, da se vseh treh večerov izjemno veselim, istočasno pa bi od panike najraje prebegnila v Uzbekistan.

Glede na to, da delate v jutranjem programu Hitradia Center vam je glasba blizu. Kakšna zvrst vam je najbolj všeč?

Hu, težko bi definirala. Načeloma sem oboževalka besedil. In pri marsikateri pesmi najdem kak del, ki mi je blizu. In meni bližja zvrst glasbe se velikokrat nanaša na aktualno počutje. Sicer pa mi vedno paše skupina Foo Fighters, stari Green Day, Tony Cetinski, vem, ful paše tu vmes, Adele, občasno Limp Bizket in mnogo mnogo drugih.

Vaš radijski sovoditelj Tim Kores Kori bo prav tako nastopil kot tekmovalec. Boste navijali zanj?

Takole je. Čakam, da slišim vse pesmi, in bom seveda po tem navijala za tisto, ki bi jo najraje poslala na veliki oder Ukrajine. Ampak definitivno pa bo moj največji del srca navijal za gospoda Koresa. Ne nazadnje je ekstremno talentiran fant, ki mu privoščim čim več uspeha.

Ampak da ne bodo rekli, da je zdaj to kuhinja?

E, tega smo se bali. Ampak brez skrbi – kot voditeljica nimam niti najmanjšega posega v ves ta mehanizem. Jaz nastopajoče samo napovedujem, nikakor pa jim ne prinašam točk. In kot mi je zdaj uspelo spoznati celotno delovanje Eme – zadeva poteka izjemno 'nekuhinjsko'.

Kako gledate na očitke, da so se v letih vedno znova našli glasovi, ki so dejali, da je Ema ena sama velika 'mučka'?

Ko ne zmaga tisti, ki je najbolj všeč nam, se vedno pojavijo takšni očitki. Tudi sama sem jih že izrekla. Tako pač je, ko goreče navijaš za enega, zmaga pa drug. Mogoče pač moramo dejansko glasovati in potem pristaviti svoj lonček.

Skupaj z vami bodo Emo vodili tudi Tina Gorenjak in Maja Martina Merljak. Nekje sem zasledila, da boste v sam program vnesle neko svežino. Kako se to sploh še da narediti, glede na to, da smo postali gledalci precej zahtevni?

Kot stand up komičarka vedno strmim k temu, da bi zadeve bile čim bolj iskrene. In mislim, da bo letošnja Ema točno to – kombinacija ženske iskrenosti in navihanosti, ki jo bo dodatno popestrila še prezenca Maria.

Koliko boste sooblikovale program? Vam bodo na RTV Slovenija dali proste roke glede tega?

Zelo smo vpete v sam proces ustvarjanja scenarija. Ne, ker RTV-ju ne bi zaupale, ampak ker smo ustvarjalke, ki želimo zadeve po svoje začiniti in jih lahko tako tudi potem mnogo bolj suvereno predstavimo.

Kako sami spremljate televizijski program in kakšna se vam je do zdaj zdela Ema?

Sama sem otrok televizije in večinoma je vsaj prižgana nekje v ozadju. Emo sem redno spremljala še pred nekaj leti, v zadnjih nekaj letih pa je žal naneslo tako, da sem nastopala ter večinoma dogajanje tudi zamudila. A poznam vse zmagovalne pesmi in sem vseeno ponosno stiskala pesti ob predstavitvi na Evroviziji.

Nekako smo vajeni, da voditeljska mesta zavzemajo moški. Tudi z vami bo Mario Galunič. Kaj menite, še vedno ne zaupamo ženskam dovolj glede tega?

Mislim, da je napočil čas, da se glede tega vsi malo sprostimo. Da, žal smo ženske še vedno na nekaterih področjih obravnavane drugače in tudi v medijskem svetu se borimo za stvari, ki so morebiti moškim bolj dane. Ne bom trdila, da ni res. A vendar menim, da je morda ravno obremenjevanje s tem največji problem. Pa naj bodo na odru tri ženske, šest moških ali vsega po malo, dajmo že enkrat pustiti predsodke v kleti in se osredotočimo na to, da se imamo fajn.

Sami ste se kalili predvsem na stand up nastopih. Si boste na odru Eme privoščili tudi kakšen utrinek s tega področja?

Seveda. Brez tega sploh ne obstajam.

Torej lahko na odru pričakujemo navihano Tanjo, ki nam vedno znova pokaže tudi svojo sarkastično plat. Bo letela kakšna šala tudi na vaš račun?

Bi rekla, da je tudi to zelo možno. Čeprav so ti večeri namenjeni nastopajočim, menim, da je prav, da vso pozornost, sarkastično ali ne, namenimo prav njim.

Stand up komikom ni težko govoriti o sebi, a narava Slovencev je, da najraje govorimo o drugih. Kako gledate na to?

Saj načeloma že vsi radi govorimo o sebi, a problem je v tem, da se eni sebe lotevamo kritično, drugi pa veliko preveč pohvalno. Kaj pa vem, menim, da je tudi zdrava mera ogovarjanja povsem dobra, ker morda nekje skozi vse to opazimo tudi zadeve, ki se tičejo nas samih. Bi pa bilo prav, da če o sebi ne znamo govoriti, da vsaj razmislimo. Zadnje čase to počnem zelo pogosto in moram vam povedati, da se nagibam od tega, da se pošljem v kot, do tega, da se poljubim na čelo in si rečem: ''Mala, super si!''

Za zaključek mi še zaupajte, če Tim Kores – Kori zmaga. Kaj boste storili? Je padla kakšna stava?

Za zdaj še nisva stavila nič. Ampak če zmaga, najprej spakiram za Ukrajino. Potem pa lobiram za plesno točko med njegovim nastopom. Labodje jezero sreča akrobatski rokenrol. Ukrajina bo navdušena!

M.M. Kocbek

Priporočamo