Tanja Kocman: Obožuje solate in testenine

Tanja Kocman: Obožuje solate in testenine (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lea
4. 12. 2016

Radijska voditeljica Tanja Kocman ne skriva, da obožuje dobro hrano. Zato je z veseljem spremljala zmagovalca Darka Klemna, ki ji je v kuhinji pokazal nekaj trikov. Nekaj pa se je naučila tudi od sovoditelja Tima Koresa, ki je prav tako velik ljubitelj dobre hrane.

Tanja obožuje kulinariko, kar rada omeni tudi na svojih stand up nastopih.

"Hranjenje je en tak socialni ritual in okušanje različnih kombinacij je seveda nekaj, kar mi prinaša veliko veselja. Mislim, da se z leti vse bolj navdušujem nad tem – sploh če ob pripravi opazujem ljudi, ki to res počnejo z veliko strasti," pravi.

"Čeprav se vedno vsi norčujejo iz mojih kuharskih sposobnosti, ker si velikokrat pač naredim paradižnikovo juho iz vrečke, dejansko znam kuhati. Moj zadržek je le ta, da živim sama in ne čutim želje, da bi si tri ure kuhala, da lahko potem 10 minut sama jem. Moja starša oba zelo rada kuhata, tako da sem večino znanja dobila kar od njiju. Pa seveda ob gledanju kakšne kuharske oddaje," še prizna.

"Kuharskih veščin so me naučili starša in babici. Ena babica je bila kuharica in je res obvladala vse vrste jedi, druga pa se je ogromno naučila v pekarni mojega dedka. Zato je občasno tudi mene rahlo sram, ko si za kosilo 'kuham' čokolino. Mislim, da se vsega nekako naučimo od domačih in njihovih vzorcev. Potem pa seveda malo 'zalutaš' po svetu, kombiniraš okuse in tudi sam postaneš kombinacija."

V kuhinji preprosta

Hrana Tanji pomeni svojevrsten užitek.

"Ki pa ga je žal treba regulirati in uravnovešati. Kot moram to početi tudi s svojim karakterjem," doda v smehu. Na seznamu njenih priljubljenih jedi se največkrat znajde solata.

"Dejansko ljubim zelenjavo. In predvsem solate na tisoč in en način. No, tudi v določene sladice bi se lahko vselila in v njih živela, ampak se zadržujem. Kadar kuham zase, si najraje pripravim špagete ali pa solato. Če kuham za več ljudi, pa rada eksperimentiram in vsake tri minute potem občudujem recept na YouTubu, da ne naredim kakšne katastrofalne napake. Potem pa se prilagajam glede na sezono in letni čas. No, določene zadeve so definitivno sezonske. Kar pač najdeš na vrtu. Znam pa biti občasno pri hrani tudi dolgočasna in določene navade vlečem s sabo čez vse leto. Kot omenjeno – paradižnikovo juho, špagete ali pa čokolino. Imam svoje svete stalnice, ki pa jih zadnje čase uspešno omejujem. (smeh) In tako je tudi pri začimbah. Načeloma sem preprost človek, ki prisega na sol in poper.Se pa v moji ponudbi najdejo tudi bazilika, timijan in kaj pekočega. Absolutno pa me izgubite ob ingverju in žafranu. Ne, hvala."

Pri kuhi Tanja posluša svoj občutek. Največkrat pa recepte najde kar na spletu.

"Rada pogledam kak video na spletu in potem piflarsko vsako minuto preverjam, ali delam prav. Vem, zelo sem inovativna. (smeh) Zato pa imam raje, da me nekoliko bolj razvajajo drugi! Načeloma res nisem izbirčna, cenim čas in energijo, vloženo v kuhanje. Samo da niso vampi in rozine, pa bom srečna."