Tanja Ravljen: “Muzikalom posvečam svoje življenje”

Vir: Story
31. 1. 2010

Rjavolasa lepotica Tanja Ravljen je svojo glasbeno nadarjenost z uspehi na domačih in tujih odrih kazala že v zgodnjih letih. Ker jo že od nekdaj navdušujejo muzikali, je svojim sanjam sledila v Veliko Britanijo, kjer svoje znanje izpopolnjuje na Newcastle Collegeu.

Story: Zakaj vas tako privlači muzikal?

Muzikali me privlačijo že od malega. Najprej sem jih spoznala prek Disneyjevih risank, ki so kljub starosti še vedno del mojega vsakdana, saj sta prav barvitost in kombinacija glasbe ter vizualne ustvarjalnosti tisto, kar me pri muzikalih navdušuje. Na odru je svet domišljije prenesen v realnost, kar pomeni, da muzikali niso zgolj petje, ampak so podoživljanje vloge in zgodbe v popolni izraznosti telesa s plesom, mimike z igro in glasbe z glasom. Zato muzikali niso samo moj hobi, ampak jih hočem živeti ter se jim popolnoma posvetiti.

Story: Ste že od nekdaj želeli nastopati v muzikalih?

Najprej sem se ukvarjala zgolj s solopetjem in klavirjem, vendar me je ob koncu gimnazije vse bolj začelo vleči k muzikalom, saj sta me vseskozi zanimala tudi igra in ples. Veliko vlogo pri tem je imela organizacija muzikala Lepotica in zver na I. gimnaziji v Celju, kjer sem pela glavno vlogo ter s sošolci vse leto preživela na intenzivnih vajah. Ker je bil muzikal zasnovan ljubiteljsko, smo vsi pomagali pri vsakem detajlu, sama pa sem prevzela nekakšno vodenje projekta, zato sem bila vključena v vse podrobnosti priprave takšnega projekta in me je muzikal kot zvrst verjetno prav takrat posrkal vase. Po prvem nastopu sem začutila potrebo, da muzikalom posvetim svoje življenje in da bi bil to moj poklic. 

Story: Ste že od nekdaj vedeli, kaj želite početi in da želite študirati v tujini?

Doma je bila glasba vedno navzoča. Moj oče Robert je trobentač, ki je v mladosti veliko nastopal z znamenitim celjskim big bendom Žabe. Džezovska glasba, predvsem big bendi, sploh z vokalnimi aranžmaji, so vedno odmevali doma. Tako sem že v zgodnjih letih lahko prisluhnila Natu Kingu Colu, Elli Fitzgerald, Sarah Vaughn in tudi Otu Pestnerju ter drugim našim odličnim pevcem. Z razvojem svoje glasbene poti pa sem začela odkrivati vse več in več glasbe, sploh v zvrsti muzikalov, ker pa ti v Sloveniji skoraj niso navzoči, sem svoja obzorja hitro širila proti tujini. Po raziskovanju zgodovine muzikalov in poizvedbi glede najboljših šol ter možnosti izpopolnjevanja sem vedela, da je Anglija prava izbira oziroma celo nujna izbira, saj študija muzikalov, sploh na najvišji ravni, pri nas žal ne nudi nobena glasbena izobraževalna ustanova.  

Story: Ali se po vašem mnenju življenje v Angliji in Sloveniji močno razlikuje?

Veliko je razlik. Življenje v Angliji je po eni strani bolj pestro, bolj razgibano, saj se veliko več dogaja na kulturni sceni in tudi sicer. Newcastle slovi kot mesto zabave, obenem pa je veliko koncertov in - kar je zame najpomembneje - veliko uprizoritev muzikalov. Čeprav je res, da je prestolnica kulture in tudi muzikalov London, ki v tem smislu nima konkurence v evropskem merilu, kot glasbena prestolnica pa prednjači pred večino svetovnih mest. Vendar pa je pri vsem tem treba upoštevati, da je življenje v Angliji veliko dražje in zato pogosto tudi manj udobno. Treba je imeti malo tršo kožo kot v Sloveniji, ki je manjša in po eni strani ponuja manj priložnosti, po drugi pa več varnosti. Ker je v Angliji veliko več konkurence, se moraš še toliko bolj osredotočiti na svoje delo, saj je veliko dobrih in izvrstnih posameznikov, ki se potegujejo za najboljša mesta tako v industriji muzikalov kot povsod drugje.

Story: Obožujete tudi filme, kajne? Katere imate najraje? Imate najljubši film?

Obožujem predvsem animirane filme. Sem skoraj čisto pravi zbiratelj risank, predvsem Disneyjevih, sploh ker v zadnjem času tehnologija omogoča osupljivo izvedbo, zaradi katere so nekateri animirani filmi včasih veliko boljši od drugih, klasičnih žanrov. Vendar, kot rečeno, so me animirani filmi vedno privlačili, starši pa so me s težavo odmaknili od mojih najljubših risank. Še vedno imam veliko željo, da bi posodila svoj glas kakšnemu animiranemu liku. Filmi, ki se največkrat vrtijo pri meni, so tisti, v katerih kot glavna igralka nastopa Audrey Hepburn, ki je tudi moja najljubša igralka in nekakšen vzor.

Story: Imate ob vseh teh obveznostih sploh kaj prostega časa?

Prostega časa mi ostaja zelo malo. Če pa ga že imam, se rada zatečem v kakšno knjigarno, sploh v mrzlih in deževnih dneh, ter prebrskam kakšno zanimivo knjigo. Kot vsa dekleta tudi jaz preveč rada nakupujem, zato je mogoče dobro, da mi prostega časa ob nenehnih vajah petja, plesa in igre, nastopih in potovanjih domov ne ostane prav veliko. Žal pa so tudi letališča polna trgovin, tako da bo verjetno čas, da se pred slabo razvado zavarujem s kakšnim dodatnim hobijem, na primer s pletenjem. Šalo na stran, rada preživljam čas s prijatelji, zato gremo še največkrat v kino ali na kakšen dober koncert. V prihodnosti pa upam, da mi bo ostalo več časa za sproščena potovanja brez nenehnih obveznosti, ki jih imam s šolanjem in nastopi. Moja sanjska destinacija bi bil tako poklicno kot počitniško v vsakem primeru Broadway.

Meta Kač

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story